11 °C Budapest

Távfűtéses lakásban laksz? Erre jobb, ha felkészülsz!

2013. szeptember 12. 05:17

Itt az ősz, egyre hűvösebb az idő, így hamarosan indul a fűtsi szezon. Bár szeptemberbe lépve az összes fogyasztónak számba kell vennie a fűtés indításával kapcsolatos teendőket, a távfűtéses lakások tulajdonosainak helyzete viszont speciális. A távhőszolgáltatás indításával összefüggő feladatokról a Főtáv Zrt. szakembereit kérdeztük. Interjú

Pénzcentrum.hu: Általánosságban milyen feladataik, kötelezettségeik vannak a fogyasztóknak mielőtt újra igénybe vennék a szolgáltatást?

Főtáv Zrt.: A távhőszolgáltatás a közműszolgáltatások közül speciális, abból a szempontból, hogy azt egy lakóközösség együtt veszi igénybe, ezért a távhőszolgáltatással kapcsolatos ügyintézés a lakóközösség képviselőjének (közös képviselő, vagy fűtési megbízott) feladata. Érdemes tájékozódni nála, hogy a szolgáltatási szerződés mellékletét képező üzemviteli megállapodásban milyen dátumhoz vagy külső hőmérsékleti értékhez van hozzárendelve a fűtés indítása, milyenek a szolgáltatás paraméterei (pl.: milyen átlagos hőmérsékletre kell felfűtenie a rendszernek az épületet).

Az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás az, amikor az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika automatikusan kapcsolja ki és be a külső hőmérséklet változása szerint a fűtést. Így akkor indul el a fűtésszolgáltatás, amikor arra szükség van.

Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, azt megteheti eseti írásbeli megrendeléssel. Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtésindításra vagy leállításra vonatkozó írásos kérést (lényegében megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el a szolgáltató.

Mindemellett jó, ha a lakók is tudják, hogy a fűtési rendszer addig nem helyezhető üzembe, azaz a fűtést addig nem lehet megkezdeni, amíg minden lakásban, vagy a közös használatú helyiségekben be nem fejeződött minden, nyáron végzett karbantartás. Valamennyi radiátornak rendszerre kötve kell lennie nyitott (kitekert) termosztatikus szabályozó szeleppel. A nyitott termoszelep a rendszer légtelenítése miatt fontos. A zárt szelepű radiátorban rekedt levegő a fűtési rendszer bekapcsolásával megkezdődő keringetés során a szelep kitekerésével bekerül a már korábban lelégtelenített rendszerbe, amivel jelentősen csökkenhet a rendszer által leadott hőmérséklet, az elvártnál hidegebbek lehetnek a radiátorok.

Pénzcentrum.hu: Mi az, amit a fogyasztók saját maguk is le tudnak ellenőrizni, el tudnak végezni? Mire figyeljenek?

Főtáv Zrt.: A fentiekben részletezett légtelenítési probléma miatt fontos ellenőrizni, hogy a fűtés megkezdése előtt nyitva van-e minden radiátor termosztatikus szabályozó szelepe, ill. hogy nem csöpög-e valamelyik radiátor vagy cső pl. az illesztéseknél.

Pénzcentrum.hu: Mely feladatokhoz ajánlott szakember segítségét igénybe venni?

Főtáv Zrt.: A problémamentes fűtésindítás érdekében a közös képviselő kérheti a FŐTÁV szakemberek segítségét a hőközponton túli, ún. szekunder rendszer (csövek, radiátorok stb.) ellenőrzésére. De ennek a közös bejárásnak is csak akkor van értelme, ha a fűtésindításra kialakított állapotot a lakóközösség fenn is tudja tartani. Azaz a már leellenőrzött és légtelenített rendszert fűtésindítás után nem kell ismét leállítani, a vizet leengedni például egy elfeledett, túl sokáig halogatott radiátorcsere, festés, vagy meghibásodás miatt

Pénzcentrum.hu: Milyen problémák adódhatnak a hosszú állást követően? Melyek a leggyakoribbak? Milyen problémákkal, veszélyekkel járhat ez?


Főtáv Zrt.:
Alapvetően két probléma szokott fellépni. A FŐTÁV a számlához mellékelt havi hírlevelében a nyári időszak előtt rendszeresen felhívja a lakók figyelmét arra, hogy a radiátorok termoszelepét a fűtési időszak végével ki kell tekerni a maximumra. Ennek egyik oka a már említett fűtésindításkori légtelenítés elősegítése, a másik, hogy a szelep, ha sokáig zárt állapotban van, könnyen letapadhat, és így nem szabályoz. A letapadáson a szelep szétcsavarása és óvatos ütögetés általában segít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pénzcentrum.hu: Karbantartás nélkül mennyivel csökkenhet a fűtési rendszer hatásfoka?

Főtáv Zrt.: A karbantartás hiányából adódó hatásfok-romlás első sorban a gázfűtés készülékeire, a konvektorokra, kazánokra jellemző. A távfűtés esetében az épület rendszerében keletkező problémák okozhatnak hatásfok-romlást, első sorban a már említett levegősödés. A hőközponton túli, közös használatú rendszerek, azaz a csövek és közös helyiség fűtőtesteinek elhanyagolásából adódó lyukadás, vízelfolyás pedig fűtési zavarokhoz vezetnek.

Pénzcentrum.hu: Egy általános, fűtési szezont megelőző átvizsgálás hozzávetőlegesen mennyibe kerül a fogyasztónak (kiszállási-, és munkadíj)?

Főtáv Zrt.: A hőközponton túli rendszeren, keletkező hibák esetében - legyen az egy lakásban, vagy közös használatú helyiségben - a FŐTÁV szakemberei 10.400 Ft + 27% Áfa kiszállási díj ellenében vizsgálják ki és hárítják el a hibát. A hibaelhárítás során felhasznált anyagokat is a hiba bejelentőjének kell megtéríteni. Ennek oka, hogy az épületben, a hőközponton túl található fűtési rendszer a lakóközösség tulajdona, így annak állapotáért és karbantartásáért is a tulajdonos, azaz lakóközösség felel.

A lakóközösségeknek érdemes mérlegelni, hogy ún. Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést kötnek a FŐTÁV-val. A szerződéssel rendelkezők esetében ugyanis nem kell kiszállási díjat fizetni akkor sem, ha a hiba az épület fűtési rendszerében keletkezett, továbbá a hibaelhárításhoz felhasznált kisebb anyagok is térítésmentesek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm