12 °C Budapest

Társasházba költöznél? Erre mostantól nagyon oda kell figyelned

2019. október 3. 15:29

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová beköltöznének, mivel módosítottak a társasházi törvény rendelkezéseit. A jogszabályváltozások célja részben pont ez, a társasházi gazdálkodás átláthatóbbá tétele volt. Vannak azonban más, könnyen észrevehető jelek, amelyek megmutathatják, hogy szabad-e vásárolni, vagy sem.

Sokat változik jövő év januárjától a hatályos társasházi törvény. A módosítások célja egyrészt, hogy még könnyebben lehessen a társasház gazdálkodását ellenőrizni, másrészt szigorúbb jogszabályi keretek közé terelnék, ki láthatja el a közös képviselő tisztségét. Létrejön ezért egy nyilvántartás, ahol a bejelentett közös képviselők bizonyos személyes adatai is megtalálhatóak, és ellenőrizhetőek bárki által - írja közleményében az OTP Ingatlanpont. Ezeket az adatokat az illetékes földhivatalok honlapjukon teszik elérhetővé, a társasházak számviteli szabályok szerinti beszámolói, valamint a társasház közösségének adatai mellett.

Lakásvásárláshoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A társasház gazdálkodásának nyilvánossá tétele azt eredményezheti, hogy az ingatlanvásárló gond nélkül hozzájuthat a ház pénzügyi adataihoz, megnézheti, hogy van-e adóssága vagy hiánya és eszerint dönthet, hogy kíván-e a közösséghez csatlakozni, tehát ingatlant vásárolni a házban. Ennek akár az ingatlanok értékére is lehet hatása, mivel ha nem meggyőzőek a számok, az el is tántoríthatja a vásárlókat.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint minden érdeklődőnek célszerű ellenőrizni a kiszemelt társasház komplex állapotát: "társasházi lakások vásárlásánál nem elég a lakás paramétereit megvizsgálni és aszerint dönteni, hanem magát a házat is alaposan górcső alá kell venni. A társasházi törvény módosításaival még egyszerűbb lesz kiszűrni, hogy van-e a háznak adóssága, vagy megfelelő-e a képviselete a társasházi közösségnek. A szerződés megkötése előtt minden esetben érdemes tapasztalt ingatlanpiaci szakértők tanácsait is megfogadni, hogy el lehessen kerülni a későbbi csalódásokat" - tette hozzá az elemző.

Mire érdemes odafigyelni:

  • 1. Érdemes utánanézni a ház gazdálkodásának. Megvizsgálni, mennyire tértek el a tervezett és elfogadott költségvetéstől év végén, és milyen események befolyásolhatták a pénzügyi helyzetet. Ha folyamatos műszaki problémák miatt sok volt az előre nem látható költség, valószínűleg rossz műszaki állapotban lehet a ház.
  • 2. Mindig igyekezzünk kérdezősködni a szomszédoktól, lakóktól, hogy milyen a közösség, milyen aktuális események, problémák vannak a ház életében.
  • 3. Érdemes utánakérdezni, hogy például van-e a társasháznak lakástakarék-pénztári megtakarítása. Ha van, az nyilván azt jelzi, hogy hosszú távon gondolkodnak a lakók és a közös képviselő is. Ez biztató jel lehet.
  • 4. Több fővárosi kerületben is hirdetnek különböző pályázatokat társasházak számára, főleg korszerűsítési, karbantartási, állagmegóvási céllal. Az önkormányzatok honlapján feltüntetik a nyertes házakat, ami azért lehet fontos, mert a pályázatból befolyó összegen túl fejleszteni vágyó, aktív közösségre utal, ami szintén jó jel lehet vásárláskor.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem