10 °C Budapest

Szörnyű tagédia lehet a családi megemlékezés vége: itt a hatósági figyelmeztetés

MTI
2018. november 1. 09:03

November első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses, vagy koszorú okoz tüzet. A kegyeleti gyertyák és mécsesek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek. Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya komoly lakástüzet vagy sérülést okoz.

A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Éppen ezért fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, így ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat.

A tavalyi évben például egy budapesti idősek otthonát kellett november 1-jén kiüríteni, mert egy tévén égő kegyeleti gyertya leégett és meggyújtotta a televíziót, amelyről a tűz átterjedt az egész szobára. A tűzben heten sérültek meg.

Minden évben előfordulnak őrizetlenül hagyott gyertyák miatt kialakult lakástüzek, pedig ezek könnyen megelőzhetőek a szabályok betartásával.

Ha a Halloweent ünneplők jelmezbe bújnak, különösen körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpások kihelyezésekor megfelelő helyet válasszunk, és olyan mécsest rakjunk bele, ami szeles időben is biztonságosan égethető.

A temetőkben megemlékezőknek is legalább ennyire körültekintőnek kell lenniük, mert nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alábbi három egyszerű tanács betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket:

  • Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen meggyulladhatnak.
  • A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg. A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.

A tavalyi évben több temetőtűzhöz is riasztották a tűzoltókat, többségük egy-két négyzetméteres területre korlátozódott. Jellemzően az elszáradt virágok, koszorúk, valamint a száraz avar gyulladt meg. Ha valaki a temetőben tüzet észlel, csak saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, értesítse a temető biztonsági személyzetét, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem