7 °C Budapest

Szomorú jelentés: így élősködnek szüleik nyakán a fiatal magyarok

2018. május 15. 18:00

Az európai fiatalok átlagosan 26 éves korukban hagyják el a szülői házat. Magyarországon ennél várhatóan egy évvel marad tovább odahaza az ifjú generáció. Mindazonáltal vannak olyan országok is, ahol bőven 30 év fölé tolódik ki a szülői fészekből való kirepülés.

Az Európai Unióban négyből átlagosan valamivel több mint egy (28,5%) 25 és 34 év közötti fiatal él a szüleivel.  Az EU országaiban mindazonáltal óriási különbségek mutatkoznak a mamahotelt kihasználók arányai között. Míg például az északi államokban az otthon lakó fiatalok aránya el sem éri a 10 százalékot, tehát 10-ből alig egy, addig Horvátországban és Görögországban minden ötödik fiatal él otthon a 25-34-es korosztályból.(55,5%).

Az adatokból kiolvasható az is, hogy egy átlagos fiatal európai várhatóan, hány éves korában repül ki a családi fészekből. Ezen a téren Magyarország erősen a középmezőnyben, de azért bőven az EU-s átlag felett helyezkedik el. Hazánkban a szülői ház elhagyásának várható életkora 27,4 év, mely nemekre lebontva a férfiak esetében 28,8, míg a nők esetében 26 évet jelent.

{{EMBED:infogram_e8fff132-a14b-425b-8ce9-3846ccbd06e2}}

Az EU tagországai közül egyébként Máltán, Horvátországban és Szlovákiban a legmagasabb a fiatalok várható kirepülése a szülői házból. Olyannyira, hogy mindhárom nemzet esetében ezt átlagosan több mint 30 év. A lista végén ezzel szemben jellemzően északi országok végeztek, mint például Svédország, Dánia vagy Finnország. Ezekben az országokban például még a 22-t se éri el az átlag, azaz majd tíz évvel korábban lépnek le otthonról az északi fiatalok, mint a déliek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem