20 °C Budapest

Szinglihordák kaszálhatnak a 10 milliós CSOK-kal, de tényleg megéri?

2016. április 11. 05:47

Az év elején sokak fantáziáját megmozgatta a 10+10 milliós CSOK. Sokan azonnal a kiskapukat kezdték keresni a rendszerben, hiszen jelentős összeghez juthatunk vele. A feltételeket örökbe fogadott gyerekkel is teljesíthetjük, viszont nem olyan egyszerű a gondozásunkba venni egy gyereket, mint gondolnánk. Az örökbefogadásnak ugyanis költségei vannak, és nem ritka, hogy 4 évet is várni kell, amíg a gyerekünket hazavihetjük. Kiszámoltuk, az egyedülállók hatalmasat kaszálhatnak 10 milliós CSOK-kal.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) nemcsak saját, hanem örökbefogadott gyerekekkel is igénybe vehetjük. Akkor is mentőöv lehet a fogadott gyerek, ha a párról időközben kiderül, hogy nem lehet (több) gyerekük.

Ki fogadhat örökbe?

Az örökbefogadáshoz alkalmassági vizsgálatokon kell keresztülmennünk, ha szeretnénk örökbe fogadni:

  • Nyilatkoznunk kell, milyen gyermeket szeretnénk, hány gyermeket szeretnénk,
  • Megvizsgálják a lakhatási feltételeket, a jövedelmet, vagyis, hogy képesek vagyunk-e eltartani a gyerekeket,
  • Át kell esnünk egy pszichológiai vizsgálaton, és a házi orvostól is szükségünk lesz egy igazolásra,
  • Felkészítő tanfolyamot kell végeznünk (ez egyébként 3-4 napot vesz igénybe).
Ha ezeken keresztülmentünk, akkor kezdődik a várakozás, aminek az ideje nagyban függ az igényektől. Az átlag 3-4 év, de lehet pár hónap és van, aki 6-7 éve vár

- írja Mártonffy Zsuzsa, az Örökbe.hu szerkesztője, aki maga is (egy vér szerinti és) két örökbefogadott gyermek anyukája. Fontos tehát leszögezni, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, évek telhetnek el ugyanis, amíg gyermekünk lehet. Lényeges feltétel egyébként, hogy a szülőnek lagalább 16 évvel idősebbnek kell lennie az örökbefogadottnál, de nem lehet túl idős sem: legfeljebb 45 év lehet a korkülönbség.

Mennyibe kerül az örökbefogadás?

Azok a párok, akik örökbe fogadnának, általában már átestek meddőségi kezeléseken, amelyek százezrekbe is kerülhetnek. Ehhez képest az örökbefogadás kifejezetten olcsónak mondható, ugyanis 52 ezer forintból is kijöhet a gyermek gondozásba vétele. A legnagyobb tétel a korábban ismertetett tanfolyam díja, ami fejenként 20 ezer forintba kerül. Erre jön rá az anyakönyvi kivonat díja, ami kétezer forintot tesz ki.

Újszülötteknél általában ki kell fizetni az alapítványi díjat is, ami lehet egyszeri, vagy évente megfizetendő és jellemzően 15 ezer forint a legmagasabb összeg, de olyan is előfordulhat, hogy ezt nem kell megfizetni. Ha átlagos összeggel számolunk, akkor nagyjából 50 ezer forintba kerül egy párnak az örökbefogadás. Persze a tanfolyam díját csak az első gondozásba vételkor kell megfizetni.

Ha egyedülálló szeretne örökbe fogadni, akkor a tanfolyam költségét csak egyszer kell kifizetnie, így akár 22 ezer forintból is kijöhet, ha nem újszülöttről van szó.

Milyen támogatások járnak?

A gyermekesek számos támogatási formában részesülnek Magyarországon, a szociális támogatásoknál azonban két alapelvet érdemes észben tartani:

  • Legfeljebb annyit kaphatunk, amennyi a vér szerinti gyermek után járna,
  • A juttatások a gondozásba vétel napjától járnak, vagyis amikor a szülő hazavitte a gyereket.

Ezek a juttatások járhatnak az örökbe fogadónak:

  • Terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS), a születés után 168 napig, a jövedelem 70 százaléka jár, ami az átlagkeresettel (166 ezer forint) számolva 116 ezer forint.
  • A Gyermekgondozási díj (GYED), amit a TGYÁS után, legfeljebb két éves korig kaphatunk meg, az összege tulajdonképpen megegyezik a TGYÁS- éval.
  • Anyasági támogatás, ami akkor jár, ha hat hónapos kora előtt kerül hozzánk a gyermek. Ez a születéskori minimálnyugdíj 225 százaléka, vagyis jelenleg 64 ezer forint.

Az egyik legjelentősebb támogatás a családi pótlék, mivel ezt a gyermek 20 éves koráig kaphatjuk. Ennek mértékéről lásd az infogramot.

Emellett a szülő élhet a családi adóalap-kedvezménnyel, amely függ a jövedelemtől, és az összes (vér szerinti és örökbe fogadott) gyerekszám alapján számítják. Egy gyereknél havi 10 ezerrel, két gyereknél havi 25 ezer forint, míg három vagy több gyermeknél akár 99 ezer forint adókedvezményt is kaphatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a helyzet a CSOK-kal?

Az utóbbi idők egyik legfelkavaróbb pénzügyi bejelentése a Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez (CSOK) köthető, amely a támogatás igénylőinek megengedi, hogy a (vállalt) gyermekeknél beszámítsák az örökbe fogadott gyerekeket is. Ennek köszönhetően, ha például bevállalunk három gyereket, de időközben kiderül, hogy nem születhet (több) gyermekünk, akkor az örökbefogadással teljesíthetők a feltételek ahhoz, hogy biztosan ne kelljen visszafizetni a felvett 10 millió forintot. Lényeges, hogy ha jelezzük a kormányhivatalnak, hogy örökbefogadunk, akkor az előre vállalt gyerek "teljesítésére" plusz két évet kapunk.

Így nyúlhatják le a szinglik a 10 milliót

Érdemes utánaszámolni, hogy mi a helyzet akkor, ha egyedülállóként úgy döntünk: örökbe fogadunk. Ebben az esetben értelemszerűen nem vállalhatunk előre gyereket, viszont az örökbefogadás után már igényelhetjük a gyerekek után a CSOK-ot.

Leginkább akkor használhatjuk ki a rendszert, ha három 17 éves gyereket fogadunk örökbe, akiknek a gondozásáról csupán 20 éves korukig kell gondoskodnunk, ennyi ideig kell hivatalosan is egy fedél alatt élni velük a CSOK-rendelet szerint. Ebben az esetben legalább 33 évesnek kell lennünk, viszont mivel az idősebb gyerekeket sokkal kevésbé szeretnék örökbe fogadni, ezért valószínűleg nem kell éveket várni az gondozásba vételre.

Mennyit kaszálhatunk ezzel?

Ilyen korban már a GYED, TGYÁS nem jár, viszont a családi pótlékot a gyerekek 20 éves koráig is kaphatjuk, ami három gyerek után havi 51 ezer forintot jelent. Ha engedélyezik a hármas örökbefogadást, akkor valószínűleg elegendő jövedelmünk van ahhoz is, hogy teljesen ki tudjuk használni a családi adókedvezményt, ami további 99 ezer forintot ad havonta.

Ez azt jelenti, hogy kereken 150 ezer forintot kapunk az államtól a három gyerek gondozásáért.

Ez már a nevelés költségeinek jelentős részét fedezheti, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a tisztességes neveléshez ennél nagyobb összegre is szükségünk lehet.

Ekkor viszont már igényelhetjük a 10 milliós CSOK-ot új lakásra, nem is beszélve a kedvező kamatozású, 3 százalékos kölcsönről. Ezek összesen (ahogy korábban kiszámoltuk) 13 millió forint előnyt jelentenek a lakásvásárláskor ahhoz képest, mintha egyszerű, piaci kamatozású lakáshitelt vennénk fel.

A gyereknevelés felelősséggel jár

Nem valószínű egyébként, hogy tömegesen fogják ezt a kiskaput kihasználni, hiszen ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel élni tudjuk, az örökbe fogadottaknak 20 éves korukig nálunk kell lakniuk az új lakásban, ezt valószínűleg kevesen vállalják be. A másik ok, hogy a gyereknevelés valójában hatalmas felelősség, még akkor is, ha közel felnőtt, 17 évesekről van szó. Emiatt nem is ésszerű nevelési tapasztalatok nélkül ilyenbe belevágni, hiszen a CSOK és a családok támogatási rendszere eleve nem erre szolgál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem