2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Széthordják a frissen felújított társasházakat: ki a felelős?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. május 14. kedd 11:37

Agresszív madarak gyakran milliós nagyságrendű károkat okoznak újépítésű, vagy frissen szigetelt lakóházakban. A homlokzatokban okozott kárért ugyanakkor kizárólag a kivitelező a felelős.


Nemrég megjelent, "Brutális pusztítás: szétbontják a frissen szigetelt társasházakat" c. cikkünkre reagálva elgondolkodtató levél érkezett a szerkesztőségünkbe. Olvasónk véleménye szerint ugyanis a nagyvárosainkban jelentkező harkályproblémáért, így például a frissen szigetelt társasházak idő előtti állagromlásáért nem a madarak a felelősek, hanem kizárólag a gondatlan, hanyag kivitelezés. "Ha a harkályok által okozott károkat megvizsgáljuk, mindig a hibás kivitelezés nyomaira bukkanunk. Ez azért is különösen bosszantó, mert a hibák tartósan nem javíthatók, csak a burkolat teljes elbontásával és újra építésével" - írja levelében építőmérnök, műszaki ellenőr képzettségű olvasónk.

Mint azt cikkünkben megírtuk, továbbra is aktuális a harkályprobléma Budapesten. 2009 nyárközép óta, ha nem is túl nagy számban, de folyamatosak a bejelentések: harkályok méretes lyukakat vájnak tégla és beton épületek szigetelésébe, illetve elvétve fa épületekbe vagy házak fa burkolatába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavalyi közleménye szerint további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

"A harkályok által a szigetelésekben okozott kárért kizárólag a kivitelező a felelős. Az utólagos fal hőszigeteléshez ma Magyarországon mindenki ért, akár a focihoz. A falon a madár csak akkor kopácsol, ha alatta vagy benne a rovar mozgását hallja. Ez a hőszigetelési munka precizitást, gondosságot, komoly technológiai fegyelmet követel meg. Maga a technológia megérdemelné, hogy önálló szakma legyen. Ma ezt a munkát kőműves, szobafestő, boldog és boldogtalan is elvégzi. Ezt a hőszigetelési formát német nyelvterületen dolgozták ki, az ottani technológiai fegyelem és precíz munkavégzéshez alkalmazkodva. Az eredmény csak akkor lesz 100 százalékos, ha az eredeti technológiai leírásban meghatározott minőségű anyagokat építik be, az ott leírt módon a technológiai idők betartásával. Ha a rendszer bármelyik tagját silányabb anyaggal helyettesítik vagy nem tartják be a munkamenetet, lehetőséget adnak a harkálynak a kártételre, mert bejutnak a rovarok a szigetelés alá" - írja olvasónk, aki több mint két évtizedig a Madártani Egyesületnek is tagja volt.

"Idehaza erre a tevékenységre mondja az iparosok jelentős része, hogy "jó lesz az úgy is" vagy "mi így szoktuk". Nálunk mostanra a többség már csak elveiben ragaszkodik az eredeti technológiához és a folyamat majdnem minden darabját kiváltotta valami jónak ítélt hasonlóval. Még azok is hajlamosak eltérni az eredeti recepttől, akik tanulták és esetleg vizsgáztak is belőle. Minden egyes lépésnek, anyagnak, segédanyagnak megvan a maga szerepe, amit évek alatt kísérleteztek ki. A hőszigetelő lapokat egy erre a célra kifejlesztett habarcs szerű ragasztóanyaggal, meghatározott technológia szerint ragasztják fel. Sajnos nagyon kevés az olyan iparos, aki az utólagos hőszigetelésben kiváló minőségi munkát végez" - foglalja össze olvasónk.

A hanyag kivitelezésre olvasónk példát is említ: "körülbelül 10 évvel ezelőtt a budai hegyekben két egymástól alig 50 méterre álló házból az egyiket kikezdték a harkályok, a másikat nem. A két hőszigetelést természetesen két különböző iparos végezte. A problémára tehát hatékony megoldás a precíz gondos munka. Hanyag kivitelezés esetén a kőzetgyapot sem megoldás."

A károkozáson túl további problémaként szokták jelezni a harkályok kora hajnali dobolását a fém ereszen, ami megkeseríti a lakók életét azzal, hogy lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A harkályok "ébresztő muzsikája" nem meglepő, a madarak harsány hangadással jelzik társaiknak területüket, illetve a párválasztás során is fontos szerepet játszik a hangos kopácsolás. "A madarak dobolása a fészkelési revírt jelzi és főként száraz, jól rezonáló ágakon csinálják. Ha találnak rosszul megépített, hanyagul rögzített ereszcsatornát, vagy egyéb bádogozást, akkor azt használják, mert messzebbre hallatszik. Javítása lehetséges, kell hozzá állvány és gondos hozzáértő munka" - teszi hozzá olvasónk.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos