2018. március 21. szerda Benedek

Szeretnéd biztonságban tudni az értékeidet? Mutatjuk a megoldást

Már csak pár hét van hátra a télből, de a téli sportok szerelmesei számára még tart a szezon, rengetegen látogatnak hazai és külföldi sípályákra. Egy néhány napos külföldi kirándulás alatt az üresen hagyott otthonra számtalan veszély leselkedhet. Elég 10-15 perc a betörőknek, hogy elvigyék értéktárgyainkat. Nem kell vagyonokat áldoznunk az otthonunk biztonságára, számtalan egyszerűen telepíthető biztonsági okoseszköz áll rendelkezésükre, amelyekkel kivédhetünk egy betörést.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által nyilvánosságra hozott adatok szerint több mint 47 ezer lakásba törtek be 2015-ben, a legveszélyeztetettebb térség pedig a közép-magyarországi régió - írja közleményében a Media Markt. Itt mintegy 10 ezer lakásbetörést regisztráltak, amelyből 6200 Budapesten történt. A hosszúra nyúlt sítúrák után hazatérni egy kifosztott lakásba még gondolni is riasztó egy fűtött hüttében.

A betöréshez pedig nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és megtakarított készpénzünket, laptopunkat, elektronikai eszközeinket elvitték. Hogy az Ön lakása veszélyben van-e? Ha nincs rajta legalább rács, riasztó, vagy valamilyen megfigyelő eszköz, könnyen áldozatul eshet, a betörők számára ugyanis a kiválasztási szempontok között ezek is szerepelnek.

"Egy társadalomban könnyen állandósul a bűnözéstől való félelem, amely nyomasztó, de aktivizálja is az embereket a megoldások keresésére - véli Dr. Boros János kriminálpszichológus, egyetemi docens. - A kutatások azt mutatták, hogy ha az emberek a saját anyagi lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy lakásukat, vagyontárgyaikat megfelelő biztonsági berendezésekkel megvédjék, akkor szorongásuk csökken, biztonságérzetük nő. Annak a tudata, hogy ’én mindent megtettem, amit az anyagi lehetőségeim megengednek’, leveszi a felelősséget az egyén válláról" - tette hozzá a szakember.

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodjon otthona biztonsága felől. Például a már rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet láthatnak otthonukról például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. Így a rendszerünkhöz hozzáadhatunk például nyitás- és mozgásérzékelőt, vagy riasztót is.

A magáncélú megfigyelő kamera telepítésénél érdemes körüljárni a vonatkozó jogszabályokat
A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete, valamint nyilvános közterület sem. Ha a kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. Ha a videó kaputelefon kamerája az utcára néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről. A beltéri kamerákra nem vonatkozik hasonló korlátozás.

"Nem szükséges vagyonokat áldoznunk különböző webes szolgáltatásokra, melyeknek ráadásul magas havidíjuk is van. Az okos biztonsági rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük, és bővíthetők - mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád áruház ügyvezető igazgatója. - Ha ezeket használjuk, nyugodtabban utazhatunk el, hiszen egy mobilalkalmazáson keresztül bármikor ránézhetünk otthonunkra. Az azonnali vészjelzésnek köszönhetően egy esetleges betörés esetén pedig azonnal értesíthetjük a hatóságokat" - tette hozzá a szakértő.

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk