2020. április 2. csütörtök Áron

Súlyos gázszámlát kapott a magyar mulatós legenda: ki látott már ilyet?


Megdöbbentő, de konkrétan egy két forintos gázszámla tartozást számlázott ki a szolgáltató Kovács Axelnek, a Kerozin frontemberének. A csekk pedig akkora megdöbbentés keltett, hogy a postán elsőre neki futásra nem is sikerült elintézni az ügyét. A sztori végül happy enddel végződött, de sajnos Magyarországon nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyen banális tartozást halmozzon fel a szolgáltatójánál, tízezrek szorulnak ugyanis előre fizetős mérőórák felszerelésére.

Nagy megdöbbenés érte a Kerozin énekesét, Kovács Axelt, ugyanis a szolgáltatója egy mindössze két forintos számlát állított ki a nevére.

Először azt nem akartam elhinni, hogy 2020-ban még mindig lehet kétforintossal fizetni, majd azon akadtam ki, hogy a számlalevél postázása százszor többe kerülhetett, mint amennyit követelnek. Az ötforintost még nem vonták be, és volt is nálam ilyen érme, gondoltam, adok 3 forint borravalót az ügyintézőnek, de a legnagyobb meglepetés a postán ért

- mondta el a Blikknek a frontember. Az első ügyintéző ugyanis, akivel találkozott nem tudta, hogy mi tévő legyen a helyzetben, ezért hívnia kellett a postahivatal vezetőjét, aki közölte, nincs itt hiba: a lefelé kerekítés miatt nulla forintot kell befizetnie a muzsikusnak. 

Ezek után mintha mi sem történt volna az ügyintéző átfutatta a bélyegzőberendezésén a számlát, majd visszaadta az igazolószelvényt. A bizarr eset kapcsán a postavezető tájékoztatta a mulatós sztárt, hogy jól tette, hogy rendezte a számlát, mert ha figyelmen kívül hagyta volna, akkor a jogos követelés kamatozni kezdett volna a földgázszolgáltató számítógépes rendszerében.

A szolgáltató azóta egyébként jelezte a lapnak, hogy hiba történt náluk, véletlen volt a kétforintos csekk kiállítása. Mint írták:

az ügyfél kérésére külön csekket nyomtatott társaságunk. Véletlen folytán két csekk készült, egy a földgázfogyasztásról, illetve egy a 2 forintnyi késedelmi kamatról. Társaságunk 2 Ft és az alatti pozitív befizetendő összeg esetén eltekint a számla befizetésétől, amelyről az ügyfelet tájékoztatjuk a számla megküldésével egyidejűleg.

Vannak, akik nem tudnak fizetni

Bár a mulatós sztár félresikerült tartozás befizetése megmosolyogtató, sajnos sokan koránt sem 2 forintos tartozásról kapnak csekket. Éppen ezért az új villamos energia törvény a legnehezebb helyzetben lévő fogyasztókat védelem alá helyezi Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy a védendő fogyasztók jogosultak bizonyos kedvezményekre, szolgáltatásokra, melyek azonban a villamos energia árát nem érintik. Védendő fogyasztó lehet fogyatékkal és szociálisan rászoruló is.

Ők azok, akik legnagyobb részt előrefizetős gáz- vagy villanyórát szereltetnek fel maguknak, hogy fogyasztásuk nem tudjon átlépni egy bizonyos határt. Magyarországon 2016-2018 között pár száz darabbal csökkent az előrefizetős gázórák száma, ugyanakkor ugyanezen időszakban az előrefizetős villanyórák száma majd négyezer darabbal (3981) nőtt - közölte a Pénzcentrummal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az összesített adatokon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy az előre fizetős mérőket használók milyen társadalmi rétegből kerülnek ki leginkább. Azt ugyanis fontos tisztázni, hogy ma Magyarországon bárki felszereltethet magának előrefizetős gáz, - vagy villanyórát. Ám e berendezések valójában csak a védendő fogyasztóknak vannak ingyen, mindenki másnak fizetnie kell érte. 

A statisztikákból jól látszik, hogy a jelenleg üzemben lévő előrefizetős mérő olyan fogyasztók tulajdonában van, akik valaha bár védendő fogyasztók voltak, ám amikor kikerültek ebből a kategóriából, meghagyták a szolgáltatást abban a formában, ahogy anno igényelték. Ez persze nem véletlen, hiszen szolgáltatótól függően 9-10 ezer forintba kerül az, hogyha valaki visszaállna a normál mérőóra, azok után hogy megszűnt a védendő fogyasztó státusza.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk