13 °C Budapest

Súlyos bírságot kaphatnak a nyaralótulajdonosok: ezt jobb nem elfelejteni

2017. augusztus 17. 10:45

A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű koncentrációja. A korábbi évek tapasztalatai szerint a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka augusztus utolsó két hetére, illetve szeptember első hetére tehető. A parlagfűvel azonban nem csak az allergiásoknak kell vigyázni, hiszen súlyos bírságot kaphat az, akinek a telkén találnak a belőle.


Egyes felmérések szerint Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre. A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat.ők jobb, ha tudják, hogy:

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog - az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet

- írja a Facebook oldalán az ÁNTSZ.


Az allergia sajnos nem csupán szénanátha formájában jelenhet meg: pollenszezonban rosszabbá válhat az ekcéma, sőt, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is kialakulhat.

Hogyan védekezhetünk?

Ha a vizsgálatok során beigazolódik, hogy a panaszainkat pollenallergia váltotta ki, a kezelőorvos által (!) felírt hatóanyagokkal hatékonyan enyhíthetők a panaszok. A létrejött bőrtünetekre antihisztamin tartalmú készítmény, az erősen viszkető ekcémás területre zsírozó kenőcs, átmenetileg szteroid tartalmú krém használatát javasolják a szakemberek.

Ellenben mind a kezelés, mind a megelőzés során fontos a pollennel történő érintkezés kerülése:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Magas pollenkoncentráció esetén minél kevesebb időt tölts a szabadban.
  • Nyaraláshoz, pihenéshez próbálj pollenmentes úti célt választanod: a hegyvidék, illetve a tengerpart jó választás.
  • Ha hosszú hajad van, érdemes gyakrabban hajat mosnod. A pollenek a hajadban megtapadva egész nap, sőt, az ágyneműre kerülve alvás közben is irritálhatnak.
  • Az öltözködésedre is érdemes figyelned. Részesítsd előnyben a kényelmes, pamutalapú ruhákat, a műszálak ugyanis irritáló hatásúak lehetnek, a nyári időszakban az erősebb izzadás ronthat a tüneteken.

Az ingatlantulajdonosoknak is érdemes résen lenni

Az eddigi évekhez hasonlóan júliustól szabhat ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Fontos tudunk, hogy minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és

ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ha pedig ennek a kötelezettségünek nem teszünk eleget, akkor növényvédelmi bírságot is kaphatunk, amelynek az összege a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm