5 °C Budapest

Sorra zárnak az iskolák: több mint háromezer fertőzött dolgozót szűrtek ki

2020. december 2. 08:59

Az általános iskolákban 95 102 dolgozót teszteltek le a múlt hét folyamán, melyeknek 2,3 százaléka pozitív lett. Bár ez az arány alacsonynak tűnhet, a több mint háromezer - jellemzően tünetmentes - fertőzött bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kiszűrése nem jelentéktelen.

Továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az iskolák ne lennének a koronavírus-járvány gócpontjai - állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, aki szerint az oktatási intézményekben a közölt adatoknál jóval magasabbak lehetnek a fertőzöttségi arányok, hiszen sokan nem vállalták a szűrést.

Arról pedig nincsenek nyilvános adatok, hány pedagógus volt karanténban a tesztelés időpontjában - írja a Népszava. Ráadásul a gyorstesztek a negatív eredményei 50-60 százalékban megbízhatóak, és a diákokat sem tesztelik.

  • A bölcsődékben a részvétel 79 százalékos volt, vagyi 11 113-an vettek részt, melyből 195 eset lett pozitív (a résztvevők 1,9 százaléka).
  • Az óvodákban 34 964-en (74 százalék) teszteltették magukat, ahol az esetek 2,3 százaléka lett pozitív (811 fő).
  • Az általános iskolákban 95 102 (73 százalék) pedagógust és iskolai dolgozót teszteltek, ahol a pozitív esetek száma 2170 volt (2,3 százalék).
  • A szakképző intézményekben 5653 dolgozót teszteltek (64 százalékos volt a részvételi arány), közülük 146-an (2,6 százalék) fertőzöttek.
Az elmúlt egy hétben jelentősen megnőtt azoknak az intézményeknek a száma, ahol rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet kellett elrendelni, ez is azt igazolja, hogy komoly a helyzet

- mondta Totyik Tamás, aki úgy véli, az nem elég, ha egy-két osztályt hazaküldenek. A PSZ álláspontja továbbra is az, hogy ahol csak egyetlen fertőzöttet is találnak, el kell rendelni a teljes intézménybezárást, ezzel lehetne megfékezni a járvány terjedését a köznevelési intézményekben.

Az Operatív Törzs jelenleg - december 1-i adatok szerint - 330 óvodában egy-egy csoportot érintően (11%), 163 óvodában (5%) és 116 általános iskolában (5%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 562 általános iskolában egy-két osztályt (22%) és 53 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem