8 °C Budapest

Sorozatfüggők, figyelem: ésszel töltsetek le, komoly bajba kerülhettek!

2019. április 1. 18:00

A kiberbűnözők aktívan használják a népszerű tévésorozatok új epizódjait rosszindulatú programok terjesztésére. A Trónok harca, a The Walking Dead és A zöld íjász részei voltak a legnépszerűbbek a támadók körében, derült ki a Kaspersky Lab új kutatásából, amely a "Game of Threats: Hogyan használják a kiberbűnözők a népszerű TV-műsorokat kártevő programok terjesztésére" címet kapta.

Napjaink legnépszerűbb és leginkább univerzális szórakozási alternatíváját a sorozatok nyújtják, viszont a torrentezés, az online streaming és a digitális terjesztés egyéb módszerei miatt gyakori a szerzői jog megsértése. Számos régióban már olyan illegális csatornákon is hozzá lehet jutni ezekhez a programokhoz, mint a torrent-trackerek és az illegális streaming platformok. A legális forrásoktól eltérően, a torrent-trackerek és a megosztó hely szerverén található fájlok epizódnak álcázott, hasonló nevű rosszindulatú vírust tartalmazó fájlokat küldhetnek a felhasználóknak.

Látva, hogy az illegális helyekről letöltött TV-műsorokat mennyire egyszerű lecserélni kártevő-hordozó változatokkal, a Kaspersky Lab kutatói közelebbről is megvizsgálták ezeket a veszélyeztetett fájlokat, mely vizsgálat a 2017-es és a 2018-as évet is lefedte. A listát mindkét évben a Trónok harca vezette: 2018-ban az összes fertőzött kalóz tartalom 17 százalékát tette ki, 20 934 megtámadott felhasználóval, ezt követte a The Walking Dead (18 794) és A zöld íjász  (12 163).

Mindezt annak ellenére, hogy 2018-ban nem adtak ki új GoT epizódot, míg a rangsor többi sorozata esetén intenzív promóciós kampány folyt az említett időszakban. A megfigyelt esetekben a rosszindulatú programok terjesztői az évadok első és utolsó részeit választották ki, hiszen az évadindító epizód nézettsége a legnagyobb. Mint például a GoT ‘The winter is coming’ című évadnyitó epizódja.

Nyilvánvaló, hogy a kártevő-forgalmazók kihasználják azokat a televíziós műsorokat, amelyekre nagy kereslet van a kalóz weboldalakon: általában az intenzíven reklámozott drámákat vagy akciósorozatokat. Az első és a záró epizód - amelyek a legtöbb nézőt vonzzák - járnak valószínűleg a rosszindulatú átverés legnagyobb kockázatával. Az online csalók kihasználják az emberek hűségét és türelmetlenségét, ezért új letölthető anyagot ígérhetnek, ami valójában kiberfenyegetés. Figyelembe véve, hogy a Trónok Harca záró évada ebben a hónapban kezdődik, figyelmeztetni szeretnénk a felhasználókat, a sorozat új részei között nagy valószínűséggel rengeteg epizódnak álcázott vírus lesz

- mondta Anton V. Ivanov , a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annak elkerülése érdekében, hogy TV-műsornak álcázott rosszindulatú programok áldozataivá váljon, a Kaspersky Lab a következő lépéseket javasolja:

  • Csak olyan törvényes szolgáltatásokat használj, amelyek igazolt hírnévvel rendelkeznek a TV-tartalom előállítása és terjesztése terén.
  • Ügyelj a letöltött fájl kiterjesztésére. Még akkor is, ha a sorozat epizódokat olyan forrásból szeretnéd letölteni, amelyet megbízhatónak és legitimnek tekintesz: a fájlnak például .avi, .mkv vagy mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, semmiképpen sem lehet .exe.
  • Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogass el olyan webhelyekre, amelyek lehetővé teszik a TV-műsorok megtekintését, amíg nem bizonyosodtál meg arról, hogy törvényesek és "https"-vel kezdődnek. A letöltések megkezdése előtt ellenőrizd, hogy a webhely valódi-e, ellenőrizd az URL formátumát vagy a cégnév helyesírását.
  • Ne kattints gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek egy új epizód korai megtekintését ígérik; ellenőrizd a TV-műsorok ütemezését, és kövesd nyomon őket.
  • Használj megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében, amely megvédi számos fenyegetés ellen.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem