2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Sokkoló videó: ezt műveli a koronavírus a tüdővel


A koronavírus által okozott szervezeti károkat szemléltette egy amerikai sebész, egy a vizsgálatokhoz használt képalkotó szoftver segítségével.

Keith Mortman egyike azoknak az amerikai orvosoknak, akiknek idejét most a koronavírusos páciensek kezelése teszi ki. A sebész azonban nem csak a gyógyításban működik közre, egy különleges képalkotó szoftverrel a vírus viselkedését is tanulmányozza - írja a HVG.

Mortman elsősorban arra kíváncsi, mi történik a tüdővel, ha a vírus munkához lát, a kórokozó ugyanis főleg itt okozhat gondot. Ehhez a George Washington University Hospital és a Surgical Theater szoftverét használja. A program a virtuális valóság (VR) technikájával, igazi páciensektől származó adatokból készít lenyomatot a megfertőződött tüdőről. És hogy mire számíthat ilyenkor az ember?

A kórokozó gyulladásos zónákat hoz létre, miközben jelentősen csökkentheti a páciensek tüdőkapacitását. A videón ez utóbbi is remekül látszik. A kék szín ne zavarjon meg senkit, itt most a zöld a lényeg, az jelzi a vírus által “benőtt" területeket. Ebben az állapotban a normál légzés már jóval nehezebb, a páciensnek sokszor nem is megy, ezért van szükség a lélegeztetőgépre.

Az amerikai orvos elsősorban elrettentés céljából mutogatja a képeket. Azt reméli, hogy az ijesztgetéssel elég embernek sikerült felnyitnia a szemét, hogy odafigyeljen a kézmosásra és a távolságtartásra. Ezek ugyanis a koronavírus elleni hatékony (és jó ideig még egyedüli) fegyverek, hiszen védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk