2021. február 26. péntek Edina

Sokféle töltött káposzta készül az ország szegleteiben: mutatjuk a legjobbakat


Ahogyan jön a karácsony, még ha csak azokkal is tudunk ünnepelni, akikkel amúgy is együtt élünk, nagyon sokaknál előkerül az ünnepi menüben a töltött káposzta - ennek kapcsán idézi fel a legjobb recepteket a HelloVidék. A hagyományos magyar ételt ugyanis többfelé egyedi, egymástól eltérő módokon készítik el.

A töltött káposzta jellemző magyar étel, a hagyományos receptek azonban tájegységenként változnak. Így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei verzió például jellegzetes az apró töltelékméretéről. Paradicsomot, paprikát darálnak a töltelékbe, és előfordul, hogy sem a hagymát, sem a fokhagymát nem dinsztelik meg előtte. A Nyírségben pedig a káposzta édes káposztából készül, és paradicsomlevet öntenek a káposzta levéhez.

De a határon túli magyaroknak is megvannak a tájegységenkénti receptjei. Krasznán (Románia, Szilágy megye) szintén édes káposztafejből készül. Vizet forralnak sóval, kevés cukorral, a húst pedig kézzel darabolják, a rizst hagymán pirítják. Székelyföldön (Erdély) pedig a gombócok nagyobbak, és a füstölthús nem a töltelékbe, hanem a gombócok köré megy. Friss vagy korábban lefagyasztott kaprot tesznek a töltelékbe, és nem paprikázzák meg. 

A különleges receptek, egy borajánló és tíz elkészítési tipp a portál cikkében IDE kattintva érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked