2019. március 18. hétfő Sándor, Ede

Sokan megfeledkeznek róla, pedig életeket menthet: az egész család veszélyben lehet


A téli időszakban egy rosszul működő kazán vagy kémény súlyos gondokat okozhat, akár családunk vagy gyermekeink élete is veszélyben foroghat, amivel nem szabad játszanunk! Ennél kisebb, de jelentős problémát jelentenek a megemelkedett fűtési költségek, amelyek néhány praktikával csökkenthetők. Hogyan tudjuk elejét venni a veszélyes helyzeteknek?

A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokban a fogyasztók sokszor kifogásolják a fűtési számlát vagy az elszámoló számlában mért mennyiségeket. Ilyenkor az eljárásban lehet tisztázni a szolgáltatóval az elszámolt fogyasztás mennyiségét, jogosságát.

A fűtési szezonban sokszor megugrik annak a fogyasztónk a fűtésszámlája, aki a tényleges fogyasztás alapján fizet díjat. Van azonban arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk, vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

Egy konkrét ügyben a fogyasztónak megnövekedett a fogyasztása, melynek hátterében a fűtésrendszer nem megfelelő működése állt. Ezért a fűtésrendszer tisztítására bízott meg egy vállalkozást, majd az elvégzett munka minőségét utólag kifogásolta és szerette volna visszakérni a kifizetett jelentős összegű munkadíj egy részét. Az eljárásban végül a garanciális javításban állapodtak meg a felek, így egyezséggel zárult az ügy.

A későbbi problémák elkerülése és a családunk testi épsége és egészsége érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt, akkor is, ha már használatba vettük a nyári időszak után, vagy éppen a téli időszakban költözünk be az új vagy használt lakásba, házba. Hiszen nem csak az lehet kérdés, hogy egyáltalán működik-e, hanem az is, hogy jól vagy gazdaságosan működik.  Szüksége van-e a fűtésrendszer karbantartására vagy felülvizsgálatára. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni, karbantartani is csak ők jogosultak.

A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg - függetlenül a kötelező ellenőrzéstől - az élet- és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.

Továbbá javasolt a gázfűtéses lakásokban szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban melyiket választjuk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket vizsgálva a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat.

Ha új kazánt vásárolunk vagy olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is, akkor fontos, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

További jó tanácsok a fogyasztóknak:

Családjuk testi épsége és egészsége érdekében sosem késő átvizsgáltatni a fűtésrendszert, a kazánt!

Ellenőrizzék, hogy a kötelező kéményellenőrzés megtörtént-e?

Gázfűtéses lakásokban szereltessenek fel szaküzletben vásárolt szén-monoxid érzékelőt! Beszerzés előtt tájékozódjanak a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon!

Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjék lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásuk! Szellőztessenek röviden, de gyakrabban! Télen 3-5 percre teljesen tárják ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

A téli napsütéses napokon húzzák szét a függönyt, éjszakára viszont engedjék le a redőnyöket. Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 Celsius fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális.

Szereljenek fel hő visszaverő fóliát a radiátorok mögé! Ügyeljenek rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyenek a radiátorra!

A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyenek vastag szőnyeget valamint az ajtókhoz vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra helyezzenek el vastag összetekert takarókat.

Ha számlakifogásuk van vagy egy fűtés-felújítási munkával kapcsolatos problémájuk keletkezik és a vitát nem tudták a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljanak a Budapesti Békéltető Testülethez, vegyék igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobil applikáción keresztül is!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS