2020. július 13. hétfő Jenő

Sok magyar hal meg évente télen így: fillérekből kerülhető el a baj


Az egyik szolgáltató partnerein keresztül idén eddig már több mint 5 ezer gázkészülék éves karbantartását végezte el, s ez a szám az év végére eléri az 5500-at. A szokásos éves karbantartás a tulajdonosok feladata, ennek elmaradása akár emberéletekbe is kerülhet.

A szénmonoxid a téli, fűtési szezonban minden évben okoz baleseteket Magyarországon, és minden évben sajnálatos módon több haláleset is történik. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) adatai szerint évente átlagosan 300-400 szénmonoxid-mérgezés történik az országban, közülük minden évben tíznél többen életüket veszítik a szénmonoxid-mérgezés következtében - írja közleményében az Europ Assistance.

Mi okozza leggyakrabban a szénmonoxid-mérgezéseket?

  • A kémény karbantartásának elmulasztása
  • A gázkészülék karbantartásának elmulasztása, a gázkészülék hőcserélőjének telítettsége korommal
  • A lakások elégtelen levegő-ellátása. Az ajtók, ablakok lecserélése fokozott légtömörségű nyílászárókra, az ennek következtében esetenként előforduló, nem megfelelő levegőellátás. Súlyosbító tényező lehet, ha a lakás légterében valamilyen levegő-elszívó berendezés - jellemzően konyhai elszívó - is működik
  • Az előírt szellőzőnyílások eltakarása
  • A füstcső átalakítása, a füstcső bilincsének eltávolítása, pl. festés miatt

A gázkészülékek karbantartása, évenkénti átvizsgáltatása megfelelő szakemberrel kulcskérdés a tragédiák elkerülése érdekében. A piacon többféle megoldás is elérhető.

Felújítanád a lakást? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A karbantartásra vonatkozó termék a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító berendezések éves átvizsgálására és karbantartására szól. Ide tartozik a konvektorok, átfolyós vízmelegítők, fűtő- és kondenzációs kazánok gyújtóláng-tisztítása, ellenőrzése, a gázcsatlakozó elemek külső tömörségének ellenőrzése, a gyújtás és működés ellenőrzése, a készülék állapotának minősítése, égőtisztítás, a kazántest tisztítása, a tömítések kötelező cseréje stb.

A gázkészülék-javítási asszisztencia csomag a karbantartás mellett a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító készülékekre évi egyszeri alkalommal átvállalja a javítási költségeket is, amennyiben a működésképtelenség hirtelen, véletlenszerűen, nem külső behatásra állt elő. A garancia a Magyarországon forgalomba helyezett, 15 évesnél nem idősebb, rendszeresen karbantartott készülékekre vonatkozik.

Mit tehetünk a szénmonoxid-mérgezések megelőzése érdekében?

  • Ellenőriztessük, illetve tegyük lehetővé, hogy a kéményeket évente egyszer az illetékes szakemberek átvizsgálják
  • Rendszeresen, minden évben, szakemberrel ellenőriztessük a gázkészülékeket
  • Ha módunk és lehetőségünk van rá, cseréltessük ki a nyílt égésterű gázkészüléket zárt égésterű készülékre
  • Használjunk szénmonoxid-érzékelőt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága honlapján elérhető a javasolt, bevizsgált szénmonoxid érzékelők listája. A BM OKF azoknak a készülékeknek a listáját is közli, amelyek nem nyújtanak megfelelő biztonságot.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS