Rúdtánc, CrossFit, jóga és társaik: ennyibe kerül sportolni

2015. január 2. 13:01

Sokan fogadják meg újévkor, hogy ezentúl rendszeres mozgással tesznek az egészségükért. Ezekben a hideg hónapokban nehéz a rendszeres mozgás a szabadban, ezért általában a beltéri sportok közül válogatunk szívesen. A Pénzcentrum most megnézte, mennyibe kerül, ha sportolni kezdünk.

Először is, ha most kezdjük, nézzünk körbe a kuponos oldalakon, és próbáljunk minél többféle sportot, vagy edzőtermet kipróbálni minél olcsóbban. Inkább azért fizessünk teljes árat, amit utána valóban szeretni fogunk, ahol jól érezzük magunkat.

Úszás

Az úszást sokszor alulértékelik, pedig sokak szerint az egyik legjobb mozgásforma arra, hogy zsírpárnáinktól megszabaduljunk. Jó hatással van a keringésre, vérnyomásra, és mozgás közben nem terheljük az ízületeinket, szalagjainkat. Az ideális az, ha legalább 40 percet úszunk egyszerre.

  • Felszerelés: Nőknek érdemes mielőbb egyrészes fürdőruhát beszerezniük az úszáshoz, hiszen még a legstabilabb bikinit is igazítgatni kell a leúszott hosszok után, ez pedig teljesen felesleges plusz teher. Az áraknál a határ a csillagos ég, már 2 ezer forintért is vehetünk úszódresszt, de van olyan is, ami bár semmi extra funkciója nincs, mégis 20 ezer forint.
  • Bérlet: Az úszás nem olcsó mulatság, egy olyan éves bérlet például az egyik uszodába, ami egyszerre csak két órás ott tartózkodási időt enged, 170 ezer forint. Ugyanannyi időre egy alkalommal 1 100 forintért léphetünk be. Az egy alkalmas jegyek általában ennél csak drágábbak, inkább 1 500 forint és afölötti árakra számítsunk. Az árak attól is függnek, mennyire megyünk csúcsidőszakban (például napközben olcsóbb), illetve attól is, időkorlátos jegyet veszünk-e. Sok helyen a belépőhöz automatikusan jár szauna használati lehetőség is. Ha esetleg fürdőbe szeretnénk járni, hogy a gyógyvíz jótékony hatását is élvezzük, inkább 2500 forintnál kezdődő belépőárakkal kalkuláljunk.

Aerobic

Az egyszerűbb, különleges felszerelést nem igénylő órák általában 1500 forintba kerülnek. Minél több alkalomra köteleződünk el, annál jobban járunk, sőt a nagyobb komplexumok esetében a wellness részleg használata is járhat a belépőhöz. Sok többalkalmas bérlet határidős, például 30 nap alatt kell az 5 alkalmat, vagy 45 nap alatt a 10-et elhasználni. Emellett a vásárlás során azt is nézzük meg, milyen kikötések vannak, például egyes órák látogatásáért külön fizetni kell, vagy bizonyos idősávban nem lehet használni.

  • Felszerelés: Sportszerkó és jó, ha van hozzá fitnesz cipő is.
  • Bérlet: Heti két alkalommal számítva, akció nélkül 12 ezer forint a beugró, egy 5 alkalmas bérlet adott esetben 7500 forint, egy 10-es már csak 14 ezer, ha pedig éves bérletet váltunk az egyik fitnesz centrumba, az 160 ezer forint napközbeni felhasználással, de ha egész naposat vennénk, az már 195 ezer forint. Egy kisebb helyre szóló éves aerobik bérlet 135 ezer forint.

Edzőterem

Nem háborgat minket senki, lemegyünk, edzünk, gondolkodunk. A teljes siker érdekében érdemes tanácsot kérni tapasztaltabb fitneszesektől, illetve összeállítani előre magunknak egy edzéstervet, nehogy ellazázzuk a helyszínen töltött időt.

  • Felszerelés: Már meglévő sportruházat megfelelő, és egy beltéri sportcipő.
  • Bérlet: A havi bérletek 10 ezer forinttól kezdődnek a legtöbb helyen. Van, ahol wellness lehetőség is van az árban, ott inkább 20 ezer forint feletti árra számítsunk.

Küzdősportok

A küzdősportok legtöbbje nem csupán a testünkre, szervezetünkre van hatással, sok esetben egy filozófia, lelki muníció is érkezik a gyakorlásával. Ennyiben sok esetben nagyobb elköteleződést is igényel, mintha lemennénk időnként egy stepaerobikra.

  • Felszerelés: Általában már meglévő sportruházat megfelelő hozzájuk, és egy beltéri sportcipő.
  • Bérlet: Az egyik edzőteremben Kyokushin Karate havi bérlet 6 ezer forint, Jiu jitsu havi bérlet 8 ezer forint, ugyanígy Krav Magázni lehet 10 ezerért és Nanbudozni 6500 forintért. De például egy másik helyen 21 500 forint egy 8 alkalmas Kick-Box bérlet.

Tenisz

Ha tudunk teniszezni, akkor költségeinket a pályabérlés fogja megdobni. Egy téliesített teniszcsarnokbeli pályát időszaktól függően 4-5 ezer forintért bérelhetünk óránként. De emellett beiratkozhatunk akár felnőttként is (a legtöbb helyen inkább gyerek oktatás folyik) teniszoktatásra.

  • Felszerelés: A sportruházaton túl szükségünk lesz teniszütőre. 7 ezer forintért már vehetünk egyet, de igazán magas árakat is tapasztalhatunk, akár 90 ezer forintos ütőt is találni a boltokban.
  • Bérlet: A téli szezonban drágább az oktatás, 2200 forint egy alkalom egy olyan csoportban, ahová maximum 6 főt ígérnek. De van olyan lehetőség is, ahol már 1400 forintért részt vehetünk egy csoportos edzésen. A magánedzés az egyik tenisziskolában 7000 forint alkalmanként. Van, ahol hat hónapra 85 ezer forintért bérelhetünk pályát heti kétszer két órára, ha oktatót is kérünk hozzá, akkor az plusz 19 ezer forint erre a teljes időszakra.

CrossFit

A manapság nagyon divatos CrossFit a legtöbb helyen árban kiemelkedik a többi mozgásforma közül, hiszen nagy beruházás az edzőteremnek, hiszen sok kiegészítő kellék kell hozzá, például kettlebell, medicin labda, tornász gyűrű, ugrókötél, traktorgumi, vagy evezőpad.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Felszerelés: Semmi extrára nincs szükségünk, hiszen azok megtalálhatók a teremben, ahová beiratkozunk. Sportruházat, és egy egyszerű sportcipő kell.
  • Bérlet: Havi bérlet kapható 10 ezer, 15 ezer, de akár 22 ezer forintért is. De 1100 forintért is kipróbálható a CrossFit az egyik edzőteremben.

Jóga

A jógát sokan nem érzik elég intenzív mozgásformának ahhoz, hogy így tartsák karban testüket. A testerősítő gyakorlatokat gyakran a lelki egyensúlyt segítő meditációs gyakorlatok is társulnak, és a rendszeres jógázók nagy testi-lelki átalakulásról számolnak be pár hónap után.

  • Felszerelés: Ruházatunkat tekintve nincs szükségünk semmi extrára, és a legtöbb helyen jógamatrac is van. Azonban ha saját matracot vennénk, akkor 2 ezer forint körüli költségre számítsunk. Bár kapható spéci jógamatrac 15 ezer forintért is. Azzal sem árt számolni egyébként, hogy bizonyos jógaközpontokban 100-200 forintos matrac bérleti díjat kell fizetni.
  • Bérlet: A bérlet ára nagyban függ attól, milyen típusú jógát választunk. Például a 10 alkalmas hatha jóga tanfolyam 21 ezer forint. Ugyanez másutt 15 ezer forint. Egy féléves bérlet pedig 65 ezer forint. Egy 10 alkalmas bikram jógabérlet 22 ezer forint, egész évre érvényes pedig majdnem 250 ezer forint az egyik jógaközpontban.

Rúdtánc

Még mindig sokan nem sportként, hanem szexuális ajzószerként tekintenek a rúdtáncra, pedig számos rangos világversenyen bizonyították a sportolók, hogy mérhetetlen sok munka és kitartás kell a bonyolult tornagyakorlatok bemutatásához. Elsőként a Pirner Alma nyitott Magyarországon efféle iskolát, ma azonban már sok helyen gyakorolhatjuk ezt a mozgásformát.

  • Felszerelés: Kezdőnek nem kell más felszerelés, mint egy sort, sportmelltartó, póló, és törülköző, ez valószínűleg minden háztartásban megtalálható, így nagy beruházást nem igényel.
  • Bérlet: Az egyik legnagyobb rúdtánc suliban egy alkalom 2 650 forint, egy 5 alkalmas csoportos bérlet, ami 4 hétig érvényes 10 200 forint, a 10 alkalmas csoportos bérlet (6 hétig érvényes) pedig majdnem 17 ezer forint.

Személyi edző

Valószínűleg a legegyszerűbb módja a mozgásnak abból a szempontból, hogy nekünk nincs gondunk semmire, minden mozdulatunkat felügyeli valaki, így jó eséllyel elkerülhetők a húzódások, vagy a nem megfelelő nyújtásból fakadó izomláz. Lesz egy személyre szabott edzéstervünk, csak perkálni kell érte, hiszen ez a legdrágább megoldás.

  • Felszerelés: Átlagos sportfelszerelés.
  • Bérlet: Egyes helyeken a 10 alkalmas 35 ezer forint, de másutt válthatunk 16 alkalmas belépőt 37 600 forintért. De találni 20 alkalmast 50 ezer forintért is. Van olyan edzőterem is, ahol 3500 forintot kell fizetnünk alkalmanként, plusz a belépőt magába a fitnesz terembe.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem