2020. július 6. hétfő Csaba

Robban a fűtési szezon: 8 alig ismert házi praktika, amivel rengeteget spórolhatsz


Még csak most lett vége a nyárnak, az időjárás még kedvező, de nemsokára elindul a fűtési szezon. Hogy ne érjen minket meglepetés, bizonyos előkészületeket mindenképpen érdemes megtenniea fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ehhez gyűjtött össze hasznos tanácsokat.

Még a fűtési szezont megelőzően érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtésrendszert, kazánt, hogy egyáltalán működik-e, gazdaságosan működik, vagy valamilyen karbantartási munkára szükség lesz-e. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni is csak ők jogosultak. Akik kazáncserén gondolkodnak, azok sajnos nagy valószínűséggel idén már nem fogják tudni kicseréltetni a kazánjukat, a szakemberek ugyanis hónapokra előre be vannak táblázva.

Az átvizsgálásra azonban, még ha időben nekikezdünk, találhatunk szakembert. A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg -függetlenül a kötelező ellenőrzéstől -az élet-és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.

Gázfűtéses lakásokban érdemes szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban milyet választunk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a fogyasztóvédelem honlapján megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket, vizsgálva a termékek megfelelőségét és biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat. Amit vásárlás előtt mindenképpen nézzünk meg: 

 • márkanév, 
 • gyártó, 
 • cikkszám és 
 • próba gomb megléte.

Többen vásárolnak már olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is. Itt is megszívlelendő alapszabály, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. 

Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

A téli időszakban megugrik a fűtésszámlája annak, aki a tényleges fogyasztás alapján fizeti a díjakat. Van arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeinklesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem 

minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk,vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

Végül pedig néhány tipp, hogyan mérsékelhetjük kiadásainkat:

 • Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk
 • Szellőztessünk röviden, de gyakrabban 
 • Télen 3-5 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő
 • A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket
 • Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18 Celsius fok, a nappaliban 20, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális
 • Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé
 • Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyünk a radiátorra
 • A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS