12 °C Budapest

Robban a fűtési szezon: 8 alig ismert házi praktika, amivel rengeteget spórolhatsz

2018. szeptember 8. 11:30

Még csak most lett vége a nyárnak, az időjárás még kedvező, de nemsokára elindul a fűtési szezon. Hogy ne érjen minket meglepetés, bizonyos előkészületeket mindenképpen érdemes megtenniea fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ehhez gyűjtött össze hasznos tanácsokat.

Még a fűtési szezont megelőzően érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtésrendszert, kazánt, hogy egyáltalán működik-e, gazdaságosan működik, vagy valamilyen karbantartási munkára szükség lesz-e. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni is csak ők jogosultak. Akik kazáncserén gondolkodnak, azok sajnos nagy valószínűséggel idén már nem fogják tudni kicseréltetni a kazánjukat, a szakemberek ugyanis hónapokra előre be vannak táblázva.

Az átvizsgálásra azonban, még ha időben nekikezdünk, találhatunk szakembert. A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg -függetlenül a kötelező ellenőrzéstől -az élet-és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.

Gázfűtéses lakásokban érdemes szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban milyet választunk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a fogyasztóvédelem honlapján megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket, vizsgálva a termékek megfelelőségét és biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat. Amit vásárlás előtt mindenképpen nézzünk meg: 

  • márkanév, 
  • gyártó, 
  • cikkszám és 
  • próba gomb megléte.

Többen vásárolnak már olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is. Itt is megszívlelendő alapszabály, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

A téli időszakban megugrik a fűtésszámlája annak, aki a tényleges fogyasztás alapján fizeti a díjakat. Van arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeinklesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem 

minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk,vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

Végül pedig néhány tipp, hogyan mérsékelhetjük kiadásainkat:

  • Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk
  • Szellőztessünk röviden, de gyakrabban 
  • Télen 3-5 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő
  • A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket
  • Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18 Celsius fok, a nappaliban 20, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális
  • Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé
  • Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyünk a radiátorra
  • A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem