17 °C Budapest

Rezsigyilkos termékekkel húzzák le a magyar családokat: itt a friss feketelista

2018. március 19. 11:04

A megnövekedett kereslet miatt megjelentek a hazai napelemes piacon az ügyeskedők. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség friss feketelistája közel 50 megbízhatatlan piaci szereplő számlál. Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti.

Összhangban a makrogazdasági folyamatokkal, na meg a napenergia hasznosításával kapcsolatos kormányzati irányváltással, igencsak berobbant Magyarországon a napelemes piac. Olyan nagy az érdeklődés a napelemes rendszerekre, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő nemrég, a kötbérek elkerülése végett, 90 napról 150 napra (télen 180 napra) tolta ki a teljesítési időt. Hiába hosszúak ugyanakkor a legtöbb cégnél a várólisták, hiába tolódtak ki a teljesítési idők, továbbra is rendkívül fontos, hogy megbízható vállalkozót válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint ugyanis,

a megnövekedett kereslet miatt egyértelműen megjelentek a piacon az ügyeskedők is.

Nem véletlen, hogy a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) feketelistán gyűjti a megbízhatatlan piaci szereplőket. A nemrég frissített összesítésen közel félszáz céget és magánszemélyt neveznek meg. A felsorolásban akad hazai és külföldi székhellyel rendelkező vállalkozás, illetve magyar és külföldi cégvezető/képviselő, és egyéni vállalkozó is. A néhol hivatkozott magyarázat szerint van olyan vállalkozás, amely azért került fel a listára, mert megkárosította a szövetséget, vagy például nem fizette ki a béreket, illetve az alvállalkozókat. De van olyan cég is, amely ellen büntető feljelentés született csalás miatt.

Akár hitelből is megérheti

Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hoszabb távon refinanszírozzák a hitelt. Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez még inkább valós alternatíva lehet, de azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál elsőre 750 ezer forintos hitelösszeget (hasonló mértékű önerővel ez az összeg már elég lehet egy családi házas rendszerre), és 48 hónapos futamidőt adtunk meg - ezen kívül egyetlen extra opciót sem aktiváltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mérvadó) alapján az egyik legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a Sberbank nyújtja, náluk 19 312 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank, a Cetelem, a K&H Bank, az ERSTE Bank, valamint az MKB Bank konstrukciója sem.

Kíváncsiságból elvégeztük a kalkulációt 1,5 millió forintos hitelösszeggel is, a beállításoknál azonban 6 éves futamidőt adtunk meg, és bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelemem a kiválasztott bankba utalnám" opciót. Ezzel a metódussal az egyik legjobb ajánlat, havi 25 828 forintos törlesztővel a Sberbanké (THM 7,66%), de nem marad el ettől sokkal a K&H Bank, illetve a CIB Bank konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért KERESD FEL KALKULÁTORAINKAT!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem