7 °C Budapest

Rémálom lett a lakáskiadás vége: sokkolta, ami otthon várta

2017. szeptember 17. 07:00

Augusztusban egy francia nő úgy döntött, hogy három hétre kiadja 13 négyzetméteres párizsi lakását az AirBnB-n keresztül. A kanadai bérlővel soha nem találkozott, a szomszédok szerint kedves ember volt, ami viszont csak utólag derült ki, hogy alkohol problémákkal küzdött, a lakást gyakorlatilag teljesen lerombolta, szó szerint húgyban, ürülékben és szemétben úszva hagyta ott. Az AirBnB azzal reklámozza magát, hogy 1 millió dollár értékű biztosítása védi a lakáskiadókat, egyelőre azonban nincs hír arról, hogy a teljes rombolást kifizették volna a pórul járt nőnek. Egyáltalán mi tévő légy, ha te is ilyen helyzetbe kerülsz?

A Pénzcentrumon is többször foglalkoztunk már a rövidtávú lakáskiadással. Általában adózási kérdések szoktak előkerülni a témával kapcsolatban, illetve, hogy ez egy jó lehetőség arra is, hogy egy kis mellékes jövedelemre tegyünk szert. Valahogy így gondolhatta Laurie S. is, aki 13 négyzetméteres lakását adta ki augusztusban három hétre egy kanadai bérlőnek az AirBnB-n keresztül, mely a világ legnagyobb rövidtávú ingatlankiadó szolgáltatása.

Kiadtad a lakásod, összevesztél a bérlővel és az cementet öntött a WC-kagylódba? Hónapokig lakott a lakásodban ingyen egy fickó és nem tudtad kitenni? Ha veled is történt ilyen vagy hasonló eset, írd meg a sztorit a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre!

Ingatlanos szakemberrel és jogásszal fogjuk kielemezni az esetet, hogy másokkal ez már ne történhessen meg. Jelentkezz!

Amikor a bérleti időszak tartama lejárt és a tulajdonos hazament, nem hitt a szemének. Mindenhol szemét, húgy, eldobott alkoholos üvegek, ürülék és iszonyú rombolás fogadta - olvasható a Local francia lapban. Képeken is rögzítette az állapotokat, érdemes végigkattintgatni őket:

Egy építkezési vállalat becslése alapján a tizenhárom négyzetméteres lakásban okozott kár értéke 10 ezer euro (kb. 3,1 millió forint), ennyibe kerül majd helyreállítani az eredeti állapotokat.

A károsult nő leírása alapján az esetet azonnal jelentette az AirBnB-nek, ám mivel augusztus 22-től szeptember 3-ig nem történt előrelépés az ügyében, létrehozott egy Facebook-oldalt, amelyen a lakás állapotát mutatta be. Miután ügyét felkapta a francia sajtó, beindult az AirBnB-s ügyintézés is.

A szerencsétlenül járt nő többször is hírt adott arról a Facebook-oldalon, hol is tart a lakás helyreállítási folyamata, legutóbbi bejegyzése szeptember 9-én kelt, ebben azt írta le, hogy ügyvédi felszólítást is kellett küldenie az AirBnB-nek, de már elismerték, hogy ritka és kivételes a kárigénye, és egyelőre kifizették a lakás takarítási költségeit.

Mit mond az AirBnB?

Az AirBnB saját honlapján meglehetősen megnyugtató képet fest arról, hogy mi a teendő, ha egy lakáskiadónak kárt okoz egy bérbevevő. Azt írják, sok vitát már az online vitamegoldó központjukon keresztül rendeznek a vitás felek. Azt javasolják, hogy a bérbeadók határozzanak meg biztonsági letétet, ez szolgálhat kártérítésként egy kisebb okozott kár esetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben nem sikerül mégsem megállapodni a bérlővel a vtitamegoldó platformon, akkor pedig a következőket kell benyújtani a cégnek:

  • rendőrségi feljelentés (300 dollárt, tehát körülbelül 78 ezer forintot meghaladó kárigény esetén), 
  • a kárról készült fényképeket,
  • számlát vagy egyéb dokumentumot, mely igazolja károsodott vagyontárgy értékét, 
  • tulajdont igazoló dokumentumot, valamint
  • bármilyen más iratot, mely a károsult szerint segítheti a kárigény elbírálását.

Ilyen bejelentést a kárt okozó bérlő kiköltözését követő 14. napig, de legfeljebb addig lehet megtenni, amíg egy újabb bérlő be nem költözik a lakásba. Az AirBnB az ilyen helyzetekre egymillió dolláros, azaz közel 260 millió forintos felelősség-biztosítással rendelkezik.

A kárügyintézési folyamat időtartamával kapcsolatban annyit írnak a honlapjukon, hogy ez függ az ügy súlyosságától, a benyújtott dokumentáció minőségétől illetve a lakáskiadó és a bérlő együttműködési készségétől.

Leírásuk szerint törekednek arra, hogy a legtöbb ügyet a bejelentéstől számítva egy hét alatt megoldjanak, ez a francia nő fenti esetében, a károsult leírása alapján nem sikerült nekik.

Sok bosszúságot okozhat egy elhúzódó, vitás kűtügyintézési folyamat. Ha befektetési céllal vásárolt ingatlanról van szó, akkor az elmaradt haszon miatt fájhat a fejünk, ha viszont a saját lakásunkat adtuk ki, és nem tudunk oda visszaköltözni, az még talán a bevételkiesésnél is kellemetlenebb helyzetet teremthet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem