4 °C Budapest

Programajánló gyereknapra: így oldd meg fillérekből

2015. május 27. 12:15

Magyarországon 1931 óta ünnepeljük a gyereknapot, május utolsó vasárnapján. Ilyenkor a kicsik vagy ajándékot kapnak, vagy elviszik őket a szülők valamelyik közeli programra. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője néhány pénztárcabarát, pénzügyekkel kapcsolatos játékötletet gyűjtött össze erre a napra.

Hazánkban május utolsó vasárnapján az egész országban számtalan gyerekprogramot rendeznek, döntően arcfestéssel, lufikkal, gyermek-előadásokkal, mesejátékokkal, koncertekkel, kézműveskedéssel. Bármennyire is ingyenesek ezekre a rendezvényekre a belépők, a körhintákon, pónilovagláson, ugrálóvárakon általában fizetni kell, így

nap végére több ezer forintot elköltenek a szülők. Ha emellett valamilyen játékot, ajándékot is vásárolnak, az újabb ezer forintokkal emeli a költségeket.

Annak érdekében, hogy ne költekezzünk túl, tervezzük meg a napot előre, közösen. Szabjunk egy keretet, és nap közben is egy gyors fejszámolással ellenőrizzük, mennyi pénzünk maradt még a kitűzötthez képest. Így a fiatalok is átlátják, mik a lehetőségeik, és ez is hatékony eszköze a tudatosságra nevelésnek.

A gyereknapon a kicsiknek a szülőkkel való háborítatlan együttlét és a közös élmény a meghatározó. Ha pár nappal előbb elkezdünk az eseményre készülni, szétnézünk a lehetőségek között, magunk is pénztárcabarát, szórakoztató vagy akár játékos, oktató programokat is szervezhetünk, miközben tudatosabban tervezhetünk a költségekkel. Némi ötleteléssel ugyanis nemcsak a környékbeli felkínált események közül választhatunk, hanem magunk is szervezhetünk saját gyereknapi programot.

Rendezzünk a barátokkal, rokonokkal pikniket!

Akár a saját kertünkben, akár egy közeli parkban eltölthetünk egy vidám napot a gyerekekkel. Készüljünk velük együtt: beszéljük meg, mire van szükség, mit és mennyiért tudunk megvásárolni hozzá, mi az, ami otthonról vihető, például meglévő játék, így az most nem kerül pénzbe. Szervezzük meg közösen a napot vagy hagyjuk, hogy a gyerekek döntsék el egy programlista alapján, mit szeretnének csinálni, így a költségeket is keretek közé tudják szorítani a szülők, ugyanakkor a gyerekek is azzal töltik a napot, amihez épp a leginkább kedvük van. Ha együtt számoljuk ki a költségeket, tervezünk, nemcsak játszunk, de észrevétlenül oktatjuk is a kicsiket.

Rendezzünk kincskeresést!

Akár a kertben vagy a lakásban is megvalósítható, igaz, ez is némi előkészületet igényel a szülők részéről. Készítsünk kis feladatkártyákat a gyerekeknek, amiket megoldva eljuthatnak az újabb állomáshoz, majd végül a kincshez. A feladványok között szerepeltethetünk akár mindennapi pénzügyi kérdéseket is: például számolják ki egy bevásárlólista alapján, mennyibe kerül egy uzsonna összeállítása, akár több megoldás közül választva ki a jót. Az összeg meghatározhatja, mennyit lépjen előre a gyerek a következő feladványhoz. Kapcsolhatunk kérdést családi kiadásokhoz is, például mondja meg, mit kell először kifizetni vagy megvenni, ha megkapják a szülők a fizetést: a fűtésszámlát, a benzint a kocsiba vagy a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Döntése alapján keresheti a következő kártyát a radiátornál, a garázsban a kocsinál vagy a hűtőnél például.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyereknapon egy napra megfordíthatjuk a szerepeket is: a szülő lehet a gyerek és fordítva. Adjunk egy keretösszeget a kicsinek nap elején, amiből ő szervezheti meg a család napját! Így nem csak érdekes programokban lehet együtt részünk, de nap végén átbeszélhetjük, meddig tartott a pénzből, mikor fogyott el, ha másmilyen programot választunk, esetleg több mindenre lehetett volna költeni vagy sem. Jövőre pedig újra próbálkozhat a kicsi egy újabb gyereknap megszervezésével, így évről évre játszva gyakorolja a tervezést, beosztást

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem