12 °C Budapest

Pofonegyszerű megoldás a brutális ingatlanárakra: 40 százalékot spórolhatsz

2017. augusztus 17. 05:30

Az iskolakezdés nemcsak az általános- és középiskolás korú gyerekek szüleinek jelentős kiadás, hanem azoknál a családoknál is, ahol egyetemre megy a gyerek. Nekik nem a tanszerek jelentik a nagy kiadást, hanem a lakhatás, hiszen sokan másik városba mennek tanulni. Akár a bérlés, akár a lakásvásárlás mellett döntesz, mindenképp nagy kiadás, nem beszélve arról, ha bútorokat is kell venni. Adunk néhány tippet, hogy hogyan lehet spórolni a lakhatáson akkor is, ha a gyerek nem kap kollégiumot.

Július 26-án kiderültek az egyetemi felvételi ponthatárok, és ezzel megkezdődött a lakáskeresési hajrá a frissen felvettek körében. Beköltözni egy új helyre, és otthont teremteni - akár csak néhány évre is - nem egyszerű dolog. Ráadásul már az egyetemisták által kedvelt környékeken is jelentősen megugrottak a lakásbérleti díjak és lakásárak. De még így is van lehetőség arra, hogy a lehető legkisebb költséggel ússza meg az ember.

Itt lakik a legtöbb egyetemista

Magyarországon évek óta igaz, hogy a legtöbb diák Budapesten tanul, így nem meglepő, hogy az általuk egyetemhez közeli városrészeket részesítik előnyben, ahol azonban 20-30 százalékos áremelkedés történt a lakásárakban csupán egy év alatt.

Ezért egyre inkább kiszorulnak a belvárosból, bár az olyan külső kerületekbe még csak kevesen jutnak el, mint például a IV. és a XV.  Budapest mellett Debrecent, Szegedet, Pécset és Győrt is sok továbbtanuló választja, ahol szintén megugrottak a lakásárak az elmúlt évben.

Július végén már több mint 2500 kiadásra kínált lakás volt az ingatlan.com adatbázisában. A fővárosban ezek alapján az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint a kínálati piacon, de továbbra is jelentősek az eltérések. A legdrágább vidéki egyetemváros Győr, ahol 100 ezer forint körül alakul a havi díj, ezt követi valamivel alacsonyabb bérleti díjakkal Veszprém, Debrecen és Szeged. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.

Venni vagy bérelni érdemes?

Hazánkban a kollégiumi férőhelyek száma nem teszi lehetővé minden távolabbi városból érkező diák elhelyezését, így sokan bérlésre kényszerülnek. A másik lehetőség, hogy a család lakást vásárol az adott városban, ekkor azonban fontos tényező, hogy a család mennyi ideig tervezi hasznosítani a megvásárolt ingatlant - derül ki az FHB elemzéséből. Az egyetemista gyermekeknek történő lakásvásárlást azért is érdemes átgondolni, mert a diákok az alapdiploma megszerzéséhez általában csak 3-4 évet tanulnak egy adott intézményben, aztán lehet, hogy másik városba vagy országba kerülnek.

A bérleti díjak emelkedése miatt jelentősen nőtt az egyetemi évek alatt bérlakásban lakók költsége, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az elmúlt években a lakások árai is jelentősen emelkedtek.

Futó Péter, a Portfolio Ingatlan szakértője szerint a diákok általában többen összeállva, nagyobb, körülbelül 100-120 négyzetméteres lakásokat bérelnek, mert így az egy szobára jutó bérleti díj és a rezsiköltség is alacsonyabb, mint ha külön-külön bérelnének garzonokat.

Emellett az egyetemek közelében jellemző magasabb bérleti díjak miatt sokan döntenek úgy, hogy a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező külsőbb városrészekben keresnek lakást. Tipikusan ilyen a metróvonalak végállomásainak környéke, ahol az egyetem mellettihez képest 30-40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az albérleti díjak

 - mondta a szakértő a Pénzcentrumnak.

Egyébként egy - még gyerekcipőben járó - új trend a piaci alapon működő magánkollégiumok építése: most szeptemberben készül el a SOTE épületei mellett egy 400 férőhelyes intézmény, ahol szinte luxuskörülmények között lakhatnak majd a diákok. A magasabb bérleti díjak miatt viszont ezt elsősorban a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók engedhetik csak meg maguknak.

Így spórolj a berendezésen

Albérlet vagy saját lakás esetén is szükség lehet bútorokra, még egy berendezett lakás esetében is. Ha bútorvásárlásról van szó, a fiatal, egyetemista korosztálynál általában egészen máson van a hangsúly, mint például a 30 éven felülieknél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Mivel ebben a korban rengetegen bérelnek lakást, gyakoribbak a költözések, az elsődleges szempont legtöbbször a mobilitás: könnyen mozdítható, praktikus bútorokat keresnek, minél kedvezőbb áron

- vélik a KIKA bútorlánc szakértői.

A spórolás érdekében a többfunkciós bútorok választása a legkézenfekvőbb megoldás: a franciaágy például könnyen helyettesíthető egy kényelmes, ággyá alakítható kanapéval. A polcos, fiókos dohányzóasztalok is praktikusak, hiszen amellett, hogy a nappaliban fontos részei a baráti összejöveteleknek, tárolóhelyként is használhatóak. A térelválasztó polcok szintén sokat dobnak a lakás összképén: tágítják a teret, emellett meg is pakolhatod könyvekkel és apróságokkal.

Kiegészítők terén érdemes a kedvező árú, mégis hatásos darabok között nézelődni: egy-egy növény, kisebb lámpa, vagy fali kép nem jelent nagy kiadást, mégis otthonossá, egyedivé teszi a lakást.

Sokan igyekeznek ilyenkor kihasználni az akciókat, számos áruházláncban és bútorláncnál lesznek iskolakezdési kedvezmények, amelyekre érdemes figyelni: a KIKA-ban például forgószékre, íróasztalokra és lámpákra is lesznek akciók huzamosabb ideig augusztusban.

Ezeknek köszönhetően egészen alacsony áron szerezhetünk be alapbútorokat: például íróasztalt 15 ezer forint alatt, forgószéket akár 10 ezer forint alatt is, polcokat 8 ezer forintért több színben és anyagból, komódokat pedig 6900 forintért.

Olcsó és stílusos megoldás lehet még a használt bútorok választása — legyen szó akár nagymamai örökségről, akár vaterázott, bolhapiacon beszerzett kincsről. A testreszabás nagyon is jó lehetőség ezeknél a daraboknál: kicseréljük a gombokat, lecsiszoljuk és átfestjük, újrakárpitozzuk, és máris olyan, mint amilyennek megálmodtuk. A bútorboltokban a régebbi berendezések újragondolásához, átalakításához is találunk kellékeket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm