2020. április 2. csütörtök Áron

Pofátlanul élnek vissza a kiberbűnözők a koronavírus-járvánnyal: 5+1 tipp, hogy ne essünk áldozatul


Egyre több bűnöző használja ki, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. Az otthon maradások számával párhuzamosan megemelkedett az igény az online streaming szolgáltatásokra is, azonban most kiemelten fontos, hogy csak megbízható oldalakat használjunk. Itt van 5+1 tipp, hogy ne essünk a kiberbűnözők áldozatául!

A jelenlegi koronavírus-járvány miatt, ezekben a hetekben az online streaming minden bizonnyal csúcsokat dönt, hiszen milliók maradnak a négy fal között, és keresik az otthoni szórakozási lehetőségeket. Ez várhatóan le fogja terhelni a streaming szolgáltatókat, és sokan más online forrásokat fognak keresni, hogy a kívánt tartalomhoz hozzáférjenek. Azonban a kedvenc streaming szolgáltatóink védett portálait elhagyva könnyen kerülhetünk kiberbűnözők kezei közé.

David Emm, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint a következő tippeket betartva biztonságosan streamingelhetünk online:

 • 1. Ne kattintson véletlenszerű forrásokra, ragaszkodjon a megbízható forrásokhoz, például azokhoz a szolgáltatókhoz, ahol előfizetése van, és ilyenkor is mindig duplán ellenőrizze az URL-t, illetve a cég nevét, mielőtt bármit letölt. Az álcázott weboldalok sokszor szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a valódi honlapok.
 • 2. Mindig figyeljen oda a letöltött fájl kiterjesztésére. Ha letölt egy TV-sorozat részt, a fájlnév nem végződhet .exe kiterjesztéssel.
 • 3. Legyen nagyon óvatos a torrentekkel és mindig nézze meg a kommenteket. Ha a megjegyzések más témához kapcsolódnak, akkor valószínűleg rosszindulatú fájlt tölt le.
 • 4. Fordítson figyelmet a streaminghez használt eszközök védelmére, ellenőrizze, hogy mindig a legfrissebb operációs rendszerek és applikációk fussanak rajtuk.
 • 5. Soha ne kattintson olyan linkekre, amelyek egyes tartalmak bemutató előtti lejátszását ígérik.
 • +1 Lehetőleg hitelkártyát használjon és kerülje el, hogy a kártyaadatokat a streaming oldal lementse. Használjon egyedi, erős jelszavakat internetes fiókjaihoz.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk