7 °C Budapest

Pofátlanság: csak mellékesért vállalt betegeket a pénzéhes budapesti sebész

2018. július 16. 15:37

Elsőfokon két év börtönbüntetésre ítélték azt az orvost, aki pénzt fogadott el betegeitől. De olyan eset is volt, amikor visszautasította a neki felajánlott értékes ajándékot, mert helyette inkább egy meghatározott összeget szeretett volna kapni. Az ehhez hasonló esetek is bizonyítják, hogy Magyarországon a hálapénz az egészségügy szerves része, de hogy pontosan mennyi pénzt adunk az orvosoknak, az kideríthetetlen.


Összesen 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt szabott ki a bíróság két év börtönbüntetést egy budapesti ortopéd sebészre - számolt be az Index.hu.

Az orvost azzal gyanúsították, hogy 2009 és 2013 kötött az OEP által egyébként finanszírozott műtétekért jövedelemkiegészítésként pénzt fogadott el.

Ha kevesellte az összeget, még többet kért.

Bizonyos esetekben előre közölte a betegekkel, mennyibe fog kerülni a beavatkozás, alkudozott velük, részletfizetést ajánlott fel annak, aki nem tudta egyben kifizetni neki az összeget, amit az orvos kapni szeretett volna. Egyszer a neki felajánlott értékes ajándékot visszautasította, és utalt rá, hogy inkább kézpénzt szeretne kapni helyette.

Az ítélet szerint a börtönbüntetésen kívül 3-3 évre el lett tiltva orvosifoglalkozásától, valamint a közügyek gyakorlásától. Egy év után feltételesen szabadságra bocsátható. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Része a mindennapjainknak

A hálapénz a magyar egészségügy szerves része. Annak ellenére is így van, hogy a magyar orvosok 33 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvenciát, és nem is fogad el hálapénzt. Ez derült ki egy tavaly januárban, 907 magyar orvos bevonásával végzett reprezentatív felmérésből, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. készített - számolt be korábban a Pénzcentrum.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszokból az is kiderült, hogy habár 2013 és 2017 között jelentős mértékben nőtt az orvosok átlagos nettó alapbére, még így is komoly anyagi gondokkal küzdenek a magyar doktorok. Épp ezért a megkérdezettek kétharmada még mindig azt mondja, a fizetése nem elég. A kérdőívet kitöltő orvosok 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kénytelen elfogadni a borítékot.

Milliárdokat adunk az orvosoknak

Hogy pontosan mennyit is tesznek zsebre az orvosok, nem lehet tudni. A KSH 2015-ben megjelentetett, borravalóval és hálapénzzel kapcsolatos kiadványa szerint 2014-ben a lakosság által hálapénzre fordított összeg 8,3 milliárd forintot tett ki. Ez 1998-ban 3 milliárd forint volt, ami nominálértéken háromszoros, reálértéken 18 százalékos növekedés.

A legnagyobb összeget, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták, utána következnek a házi- és szakorvosok 2,5 milliárd, a fogorvosok 1,1 milliárd forinttal, végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök 508 millió forinttal. A házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, de kisebb összegben, mint a kórházi orvosok. A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, míg a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem