8 °C Budapest

Pofátlan összegeket kérnek ezekért a lakásokért: ér ennyit a hangulat?

2019. március 17. 09:00

Annak ellenére, hogy Budapestet kettészeli a Duna, valódi vízparti ingatlanokból nincs bő kínálat. A Duna persze sok épület ablakából látszik, növelve is az aktuális négyzetméterárat, de a közvetlen vízpart már kevesebbeknek adatik meg. Kellő körültekintéssel azonban a fővárosban is találni még elérhető áron ilyen ingatlant. Egy friss összeállításából kiderül, hogy hol érdemes körbenézni azoknak, akik karnyújtásnyira laknának a fővárosi vizektől.

A Duna Budapest főutcája, gondolhatná, aki még nem járt a fővárosban és csak a térképet böngészi. A folyó több mint 25 kilométeren szeli át a fővárost, szigeteket, félszigeteket, öblöket képezve, mégis meglehetősen kevés a közvetlen vízparti ingatlan, hiszen a part jelentős része a közlekedésé, a hajózásé vagy ipari létesítményeké. Van azonban néhány olyan ismert és kevésbé ismert városrész, ahol csak pár méterre van a Duna, sőt itt-ott más vízparti gyöngyszemek is találhatóak.

Duna-part

Aki dunai panorámára vágyik, annak az esetek nagy részében komoly felárat kell fizetnie érte. A budai és pesti rakpartok ugyan bővelkednek az ingatlanokban, de a szép kilátás akár 20-25 százalékkal is megdrágítja az adott lakást. Ez frekventáltabb területeken, mint a Bem- vagy Belgrád rakparton könnyen több 10 millió forinttal is növelheti az ingatlan árát

 - mondja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. XIII. kerület sok más mellett a Duna közelsége miatt is igen szerencsés fekvésű. A Vizafogó lakótelepről például kiváló a kilátás nem csak a folyóra, hanem a Margit-szigetre és a Budai-hegyekre is. Itt egy nyugat felé néző panellakás ára átlagosan négyzetméterenként 600 ezer forint körül mozog, állapottól függően. Újlipótvárosban, a Szent István park környékén ennek a duplája sem szokatlan, főleg valamelyik patinás bauhaus stílusú épületben, szép panorámával. A kerület északi részén az utóbbi 10-15 évben óriási lakópark-fejlesztések kezdődtek, kihasználva a Duna-part lehetőségeit. A Marina Parton és a számtalan szomszédos új projektben nem ritka az 1 millió forint feletti négyzetméterár sem, de itt már nem kell autókat kerülgetve lejutni a partra, kényelmes fövenyen lehet egészen a vízig sétálni, sőt, akinek saját hajója van, az a közeli kikötőben is elhelyezheti.

Az V. kerület - amely egyben a főváros legdrágább kerülete mintegy 850 ezres átlagos négyzetméterárával - a dunai panorámás ingatlanokban sem szűkölködik. A jó kilátást ígérő lakások azonban bőven 1 millió forintos négyzetméterár fölött kezdődnek. Pesten maradva, déli irányban, a belvároshoz legközelebb a IX. kerületben lehet olyan közvetlen vízparti szakaszt találni, ahol nincs autós- vagy tömegközlekedés. A Nehru Part ma már igen közkedvelt, hála a néhány éve történt teljes körű felújításnak, illetve a sportpályáknak és vendéglátóhelyeknek, valamint a közeli Bálnának, bár klasszikus értelemben vett vízparti ingatlant itt sem találni még. A Lechner Ödön fasor melletti újszerű társasházakban a dunai panorámáért nagyjából 1,5 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként.

A vízparti hangulathoz azonban ennél délebbre kell keresgélni, méghozzá Pesterzsébeten, Csepelen vagy Soroksáron. A Ráckevei (Soroksári) Duna-parton, a XX. kerületben több újépítésű ingatlan-beruházás is zajlik jelenleg, ahol 600-700 ezer forintos négyzetméterár a jellemző. Soroksáron és Csepel keleti partján pedig már lehet jobb állapotú családi házakat is találni a Dunától kőhajításnyira. A soroksári Molnár-sziget hangulatában igazi üdülőövezetet idéz.

Budán a III. kerületi Római-part a sláger, ahol rengeteg új társasház épült az elmúlt években. Itt egy panorámás új vagy újszerű ingatlan négyzetméterára az 1 millió forintot is meghaladhatja. Az ide vágyóknak fel kell azonban készülniük, hogy a vízhez közeli környék nagy része nem lakó-, hanem üdülő övezet, ezért aki lakáshitelből vásárolna vagy építkezne, csak kedvezőtlenebb feltételekkel tud kölcsönt igényelni. Délebbre, a Graphisoft park melletti kis, tizenöt éve épült lakópark igazi kuriózum csendes, nyugodt vízpartjával; ez az 1,2 millió forint körüli fajlagos árakon is tükröződik. Az Árpád fejeledelem útján és a Lajos utcában is van bőven kínálat, ahonnan nem csak a víz, hanem a Margit-sziget zöldje is látható. Egy panellakás négyzetmétere 600, egy téglaépítésű ingatlané pedig 900 ezer forint körül mozog itt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az I.-II. kerületi Bem- és Várkert rakparton egy panorámás lakás négyzetméterára akár 2 millió forint is lehet már. Dél felé haladva, a XI. kerületben a Lágymányosi-híd budai hídfőjénél épülő házakban jelenleg 1 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehet még a tervezőasztalról lakást vásárolni, nem közvetlenül dunai panorámás épületben. Buda legdélebbi kerülete, a XXII. azonban már igazi gyöngyszemeket tartogat: az M0 híd jobb és bal oldalán egyaránt van néhány igen kellemes utca, ahonnan csak pár lépés a csendes Hárosi-Duna.

Van part a Dunán túl is

Aki valami különlegeset keres, de nem akar beállni a Duna-partra vágyók sorába, viszont mégis vízpart közelébe költözne, azok számára is vannak lehetőségek. Adunk most néhány váratlan tippet, de mindenképp érdemes olyan ingatlanszakértő segítségét kérni, aki tisztában van a piacon található különlegességekkel is

- hangsúlyozza Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Kevésbé ismert, de van pár kisebb-nagyobb tó Budapesten, ahol szinte közvetlen vízparti ingatlanokat találhatunk - már ha éppen van eladó. A 3 hektáros Kána-tó csupán 15 éve szolgálja a fővárosiak kikapcsolódást, de a XI. kerületi tavacskát már az ingatlan-befektetők is megtalálták. A szomszédos újépítésű lakóparkban 700 ezer és egymillió forint közötti árat kell fizetni egy négyzetméterért. A terület adta lehetőségek még kiaknázatlanok, elképzelhető, hogy nagyobb projektek is megvalósulnak majd hosszabb távon. Szintén a XI. kerületben található a Kék-tó, amely ugyan nem nagy, de annál kellemesebb. A családi házakkal övezett vízfelület igazi ritkaság. A környező utcákban az újszerű házak ára gyakran felmegy százmillió forint fölé.

Szintén kis ékszerdoboz a II. kerületi Hidegkúti horgásztó, amely nyugodt környezetével igazi kikapcsolódást biztosíthat. A környéken az önálló házak 400-700 ezer forint körüli négyzetméteráron cserélnek gazdát, állapottól függően. Más kategória a nyüzsgő bel-budai környezetben, a XI. kerületben fekvő Feneketlen-tó, amelyre a patinás házakból remek kilátás nyílik. Egy jó állapotú panorámás lakás négyzetméteréért jelenleg nagyjából 900 ezer forint körül kell már fizetni.

A pesti oldalon szűkösebb a kínálat. A XVIII. kerületi Balázs-tó elsősorban a horgászok kedvence, de a kertvárosi környéken, állapottól függően 300-500 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant találni. A X. kerületi Guttmann-tó (Kőbányai bányató) jó időben népszerű kikapcsolódási helyszín, elsősorban a környező panellakótelep lakóinak. A fővárosban itt lehet talán a legolcsóbban élvezni a vízparti, víz közeli hangulatot: a környéken nagyjából 350 ezer forintba kerül a lakások négyzetmétere.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem