Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 5-én

2020. május 5. 07:25

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 363 főre emelkedett az elhunytak száma, 709-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.2020.05.06 06:47Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 6-án3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. Friss hírek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban május 6-án.

2020.05.05 21:38
Moody's: az európai lakossági fogyasztás harmada elveszhet vagy későbbre tolódhat

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt az európai háztartások fogyasztásának harmada végleg elveszhet vagy későbbre tolódhat - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő közölte: az ilyen mértékű fogyasztási deficit éves időtávlatra kivetítve - vagyis úgy számolva, mintha a jelenlegi korlátozások változatlan módon tizenkét hónapig érvényben lennének - az EU-gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 20 százalékával lenne egyenlő.

A Nemzetközi Coach Szövetség Magyar Tagozata (ICF), valamint a MagNet Bank nagyszabású segítségnyújtásba kezd. A kezdeményezés keretében azokat az értékalapon működő magyar kis- és középvállalkozásokat segítik, amelyek gazdasági nehézségekkel küzdenek a COVID-19 járvány következtében. A program célja, hogy azokat a magyar kkv-kat támogassa az ingyenes professzionális coaching lehetőségével, amelyek értékteremtő tevékenységet folytatnak.

2020.05.05 21:01
Tajvan több mint hétmillió egészségügyi maszkot adományoz külföldre

Több mint hétmillió egészségügyi maszkot adományoz a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országoknak Tajvan - közölte kedden a helyi külügyminisztérium. Joanne Ou tajvani külügyi szóvivő szerint 2,28 millió maszkot adományoznak az Egyesült Államoknak, 1,3 milliót pedig az Európai Uniónak és tagállamainak. További 1,09 millió maszkot juttatnak el Tajvan diplomáciai szövetségeseinek, és 1,8 milliót a Déli Nyitás Új Politikája nevet viselő tajvani kezdeményezés partnerországainak, amelyek között 16 dél- és délkelet-ázsiai ország mellett Ausztrália és Új-Zéland is megtalálható. 

További 600 ezer maszkot küldenek Afrikába és a Közel-Keletre, valamint szíriai menekülteket ellátó egészségügyi dolgozóknak. Tajvanon jelenleg az országos egészségbiztosítás által biztosítottak fejenként legfeljebb kilenc maszkot szerezhetnek be két hétre. Tajpej a múlt héten programot indított, amelynek keretében arra kérte lakóit, hogy maszkjait adományozzák a koronavírus-világjárvány által leginkább sújtott országok lakosainak. A külügyi tárca közlése szerint 3,93 millió maszk gyűlt össze keddre. Tajvan áprilisban már 16 millió maszkot adományozott külföldre humanitárius segítségnyújtás keretében.

A koronavírus-gyanús korai megbetegedések vizsgálatára szólította fel a világ országait kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután előző nap kiderült, hogy Franciaországban egy férfi már december végén megfertőződött, közel egy hónappal az első bizonyított eset felismerése előtt. Christian Lindmeier, a szervezet szóvivője felszólította a világ országait, hogy ellenőrizzék azokat az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos eseteket, amelyeket a tavalyi év végén regisztráltak. Kedd este világszerte 3 618 325 fertőzöttet, 253 381 halálesetet és 1 184 145 gyógyultat tartottak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A kialakult helyzet miatt, ha utazni nem is, de világot látni lehet: az HBO sorozatai bolygónk különböző szegleteibe, sőt még a jövőbe is elkalauzolnak. Mutatjuk a kínálatot.

Az új koronavírus-járvány miatt lassan két hónapja tömegek dolgoznak otthonukból. Ez nem csupán a magánéletüket forgatta fel alaposan, de a mentális egészségük szempontjából is masszív megterhelést jelentettek az elmúlt hetek. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha már úgyis otthon vagyunk, felesleges szabadnapot tartani. Az ilyen kiszámíthatatlan helyzetekben azonban kritikus lehet egy-egy pihenőnap, hogy mennyire és mivel érdemes tölteni, arról szakértők tanácsait szedtük össze.

2020.05.05 18:58
Ismét emelkedett a halottak napi létszáma Olaszországban: 200 felett járnak

Kétszázharminchattal emelkedett a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 29 315-t - közölte kedd este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt valamivel több mint ezerötszázzal csökkent. A halottak száma ismét kétszáz fölé emelkedett az egy nappal ezelőtti 195 után. Több mint egy hónap után vasárnap csökkent ismét kétszáz alá a halottak napi létszáma, majd most ismét emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 1513-mal csökkent az egy napja mért kevesebb mint kétszáz után. A jelenleg regisztrált betegek száma 98 467-nek felel meg. A gyógyultak száma túllépte a 85 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 213 013-t. 

 A gócpont Lombardiában 95 beteg halt meg az egy nappal ezelőtti 63 után. A tartományban a halottak száma 14 ezer fölé emelkedett. Az aktívak száma félezerrel nőtt a hétfői 577 után. A diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 78 ezret. A tartomány hangsúlyozta, hogy Lombardiában a fertőzésterjedést mutató R0-értéket 0,75-re sikerült visszaszorítani, miközben az olaszországi átlag 0,80-nak felel meg. A 4,3 milliós északi Piemont tartományban harminccal emelkedett a halottak száma, mely így túllépte a háromezret. 

Százötvenkettővel emelkedett a szűrt betegek száma, amely túllépte a 27 ezret. Az 5 millió lakosú Szicíliában 12-vel emelkedett egy nap alatt a diagnosztizált fertőzöttek száma, meghaladva a 3 ezret, valamint hárman haltak meg, és ezzel 247-re nőtt az elhunytak száma. A május 4-i újraindulási időszak második napján Olaszországban emelkedett az utcán tartózkodók száma, és intenzívebb volt a városi járműközlekedés is. A Velence közeli Jesolo tengerpartján még nem indult újra az élet. A strandok megnyitását a római kormány még korainak tartja. Jesolóban tavaly 52 ezer napernyőt állítottak fel a strandokon, idén 25 ezerrel számolnak a biztonsági távolság betartásával.

2020.05.05 18:40
Ázsiában nyugatra és délre tolódik a járvány, 250 ezer fertőzött

Nyugatra és délre tolódik a koronavírus-fertőzés Ázsiában: Szingapúrban, Pakisztánban és Indiában gyorsul a járvány, míg Kínában, Dél-Koreában és Japánban jelentősen lassul; a kontinensen a fertőzöttek hivatalos száma a Reuters hírügynökség keddi összesítése szerint elérte a negyedmilliót. 

Iránban, ahol a Covid-19-járvány terjedésének lassulását jelentették április vége óta, súrolja a 100 ezres határt a megerősített fertőzöttek száma, de a kedden Teheránban közölt adatok vélhetően fordulópontot jelentenek. Az elmúlt 24 órában 1323 embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírusra, így az igazolt fertőzések száma elérte a 99 970-et - közölte Kianus Dzsahánpur, az iráni egészségügy-minisztérium szóvivője napi televíziós sajtótájékoztatóján. Az utóbbi egy napban 63 ember halt bele a betegség szövődményeibe. 

Afganisztánból, ahová 271 ezren térek vissza január óta Iránból és Pakisztánból, aggasztó adatokat jelentett a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az országban kedden 3224 fertőzöttet és 95 halálesetet jelentettek. Afgán vezetők attól tartanak, hogy sürgős intézkedések híján a 35 milliós lakosság 80 százaléka megfertőződhet, és Afganisztán válhat az egyik olyan országgá, amelyben a legmagasabb a fertőzöttek száma - írta Genfben kiadott közleményében a szakosított ENSZ-szervezet. A közelmúltban a fővárosban elvégzett 500 tesztből 50 százalék bizonyult pozitívnak, ami különösen aggasztó - tette hozzá az IOM. 

Jemenben a síita húszi lázadók kedden megerősítették az ellenőrzésük alatt lévő területről jelentett első Covid-19-fertőzést. A nemzetközileg elismert jemeni kormány eddig Taizzból, Hadramautból és Ádenből jelentett 21 igazolt fertőzést, közöttük két halálesetet. A jemeni egészségügyi és oktatási rendszer súlyos károkat szenvedett az országban a Szaúd-Arábia vezette arab szövetség támogatását élvező kormány és a fővárost, Szanaát és más területeket 2014-ben elfoglaló húszi lázadók között öt éve tartó polgárháborúban, amely a lakosságot az éhínség szélére taszította.

Budai magánrendelőben kapott állást Pepper, az ember formájú robot. A robot feladata, hogy előszűrje, kikérdezze az érkező pácienseket, és a koronavírus-gyanúsakat a protokoll szerinti orvoshoz irányítsa.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélyével május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg - közölte a tárca. Az ITM közleményében felidézi: a minisztérium a járványügyi veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva március 19-i hatállyal függesztette fel a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. vizsgáztatási és utánképzési tevékenységét. Az elmúlt bő másfél hónapban a vizsgaközpont csak a tárca külön engedélyével, néhány esetben szervezhetett vizsgákat és vizsgálatokat, például leendő mentőgépkocsi-vezetők számára.

Több településen már lehet edzeni a sportlétesítményekben a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályaira ügyelve, a játszótereket azonban - a Nógrád megyei Pásztó kivételével - egyelőre nem, illetve csak fokozatosan nyitják meg.

2020.05.05 17:22
Német közegészségügyi intézet: második és harmadik fertőzéshullámmal folytatódhat a járvány

A fertőzések első hullámának levonulásával nem ér véget a koronavírus-járvány, második és harmadik hullámmal is számolni kell Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint. Lothar Wieler, az RKI elnöke keddi berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy "nagyon jó hírek" érkeztek a járványhelyzet németországi alakulásáról. A helyi egészségügyi hivataloktól kapott jelentések alapján az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) 685 ember szervezetében mutatták ki az utóbbi 24 órában. Az előző héten még a 700-1600 közötti sávban volt a napi új igazolt fertőzések száma. A 163 860 igazolt fertőzött több mint 80 százaléka, 135 100 ember már legyőzte a kórokozót, a gyógyultak száma egy nap alatt 2300-zal emelkedett. 

 A vírus egyre inkább visszaszorul, úgynevezett reprodukciós rátája (R0) 0,71-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött már csak átlagosan 71 embernek adja tovább. Egy nappal korábban 0,74 volt az R0. Mindez nem a járvány végének kezdetét jelenti, hanem csak az első hullám enyhülését. A legtöbb szakértő szerint formálódik majd egy második hullám, és sok szakember egy harmadik hullámmal is számol - húzta alá az RKI vezetője, rámutatva, hogy védőoltás hiányában egy járvány akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen.

Az álláskeresők száma márciusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a márciusi zárónapon 281 300 álláskereső szerepelt. Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,0 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék. A legalacsonyabb érték Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten volt.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) azzal a kéréssel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, hogy vizsgálják felül a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot és mentesítsék a gyógyszertárakat a különadó folyamatos megfizetése alól. A Szövetség méltánytalannak érzi, hogy a gyógyszertárakat is kötelezik a kiskereskedelmi adó megfizetésére, mivel alapvető és kiemelt tevékenységük az egészségügyi szolgáltatások nyújtása.

Negyvenhét nap után ma újranyitott az IKEA, meg is indult a vásárlók tömege: több száz ember állt sorba az Örs vezér teri üzletnél.

A Pénzcentrum azzal kapcsolatban végez most kutatást az olvasók körében, hogy a veszélyhelyzet elrendelése óta (március 11.), hogyan változtak meg az időtöltési szokások, főként annak hatására, hogy jelentősen több időt kénytelenek az emberek a négy fal között tölteni. Arra is kíváncsiak vagyunk, mennyiben nőttek vagy csökkentek a háztartások költségei a korlátozások hatására. A felmérésben való részvétel önkéntes és anonim. A kitöltés maximum 15 percet vesz igénybe. Előre is köszönjük, ha a kitöltéssel hozzájárulsz a munkánkhoz!

Továbbra is nagy kérdés, mi lesz idén a turizmussal, lesz-e egyáltalán, utazhatunk-e? Szakértők szerint komoly átrendeződésre kell készülnünk, és azt is felvázolták, hogy fog kinézni a jövőben a nyaralásunk, mi az, amivel meg kell barátkoznunk, és mi az, aminek végképp búcsút kell intenünk.

Az ERSTE Bank első negyedéves adózás előtti eredményén már részben látszik a pandémiás válság, ezen belül is leginkább a fizetési moratórium hatása, a pénzintézet bevételeiben, a hitelek növekedési ütemében ugyanakkor még a korábbi évek lendülete mutatkozott - hangzott el a pénzintézet mai napont tartott online sajtótájékoztatóján. Várakozásaik szerint a törlesztések felfüggesztésének lehetőségével az ügyfelek mintegy fele él majd. Az év hátralévő részében a lakossági hitelkereslet 15-50 százalékkal csökkenhet, ugyanakkor - az egészségügyi válság lefolyásától függően - arra is van még esély, hogy a hitelállomány ha kis mértékben is, de növekedjen az év egészében.

A járvány következtében csökken a készpénzforgalom, és akár az is előfordulhat, hogy minden eddigi erőfeszítés szárba szökken, és végképp kimegy a divatból a sárga csekk. A jegybank a PIN-kód mentes fizetési limit megemelésével támogatja a folyamatot, és ott van az új lehetőség, az azonnali fizetések rendszere is. Ez utóbbi nagy segítség lenne a megugró kiszállítói forgalomban, ám elterjedéséhez még fejlesztések kellenek - írja elemzésében Székely András, a KPMG pénzügyi szolgáltatásokért felelős tanácsadója.

Holland kutatók egy új ellenanyag felfedezéséről számoltak be, amely megakadályozza, hogy az új koronavírus sejteket fertőzzön meg.

New Yorkban 15 gyereket kellett kórházba szállítani, mivel olyan, több szervrendszerre kiterjedő gyulladásos tüneteik voltak, amelyek összefügghetnek a koronavírus-fertőzéssel. Az erről szóló egészségügyi figyelmeztetést a New York városi egészségügyi hivatal adta ki hétfőn.

A járvány a lakásvásárlás eddig ismert legfontosabb szempontjait is felülírhatja, a választáskor mostantól döntő lehet, hogy az új ingatlan beosztása mennyire támogatja az otthoni munkavégzést. A kényszerértékesítések az ingatlanárakra negatívan hatnak, de ilyen egyelőre nem érzékelhető, ugyanakkor idén már kevesebb új lakás épül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
2020.05.05 13:52
Ukrán kormányfő: marad a karantén a határidő lejárta után is, de lesznek enyhítések

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira támaszkodva minden valószínűség szerint meghosszabbítják a karantént, de további szakaszos enyhítések lesznek, ha a helyzet ezt megengedi. Az UNIAN hírportál tájékoztatása szerint a kabinet kedden nyilvánosságra is hozta a karantén idején engedélyezendő orvosi beavatkozások listáját.

Ezen a többi között az szerepel, hogy engedélyezik "az orvosi segítségnyújtást" azokban a megyékben, illetve Kijevben, ahol a Covid-19-ben szenvedő betegek ellátására előkészített betegágyak kevesebb mint fele foglalt. Engedélyezik az orvosi beavatkozást a terhesség és szülés idején fellépő veszélyeztetettség esetén, a daganatos betegeknél, illetve ha a műtét elhalasztása a betegek életét kockáztatná. A kormány kikötötte, hogy a kórházi segítségre vagy orvosi beavatkozásra váró betegeknek előtte kötelezően át kell esniük koronavírus-teszten.

Hazánkban mintegy 300 000 asztmás beteget tartanak nyilván. Számukra fokozott kockázatot jelenthet a SARS-CoV-2 vírus - tájékoztatott a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Allergológiai és Légzéspathológiai Szekció. Ha a COVID-19 tünetes súlyos asztmás betegnél alakul ki, komolyabb lefolyású lehet és nagyobb kockázattal is járhat. Az ő esetükben ráadásul nehezebb lehet felismerni magát a vírusfertőzést, hiszen több tünet megegyezhet az asztmások alap panaszaival. Ha ezekhez friss légúti fertőzésre jellemző tünetek kapcsolódnak (láz és köhögés), akkor forduljanak azonnal telefonon háziorvosukhoz - írták a közleményükben.

Gyakorlatilag minden harmadik magyarnak gondot okozna, hogyha valamilyen nagyobb volumenű, váratlan anyagi kiadással kellene megbirkóznia. Ezzel az eredménnyel a legfrissebb EU-s lista 8. helyén állunk. Miközben vannak olyan országok is, ahol a lakosság felét érinti ugyanilyen jellegű hátrányos anyagi helyzet.

A koronavírus a legtöbb vállalkozás életére komoly hatást gyakorol, ugyanakkor a hatás jelentős különbségeket mutat ágazatonként, illetve vállalkozásonként. A koronavírus járvány közvetlen és számos közvetett folyamaton keresztül is kihat a vállalkozások életére. Az üzleti életben viszont a változás kockázatokat és lehetőségeket is jelent. Természetes tehát, hogy a vállalkozók próbálják saját maguk, illetve üzletfeleik kitettségét újraértékelni. Ennek legegyszerűbb formája az iparágak értékelése.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, hogy a Magyar Közlönyben ma megjelent rendelet megteremti a jogi alapján a hatósági házi karaténban lévők elektronikus ellenőrzéséhez. A vidéki enyhítések ellenére a kijárási korlátozás még érvényben vannak, hívta fel a figyelmet. A maszkviselés hiánya, nem az életkornak megfelelő idősávban vásárlás és csoportosulás miatt 32 intézkedés történt: 3 helyszíni bírságot osztottak ki és  9 esetben történt feljelentés. Az érettségi vizsgák rendben zajlanak, ismertette.

A magyar válaszadók 32 százaléka érzi úgy, hogy alulbiztosított a koronavírus negatív következményeivel szemben - derül ki egy friss felmérés hazai adataiból. A járvány komoly változást hozott a mindennapjainkba: háromból egy magyar ma már otthonról dolgozik, a megkérdezettek 63 százaléka pedig tapasztalt bevételkiesést a gazdasági hatások miatt. A vírustól való félelem miatt a biztosítók ügyfeleinek többsége új elemekkel szeretné bővíteni biztosítási portfólióját.

A szűrést szervező Semmelweis Egyetem közleménye szerint a vizsgálat után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel megfelelő védőfelszerelésben történik és a személyzet tesztelése is folyamatos. A felkérő levelek kiküldése országos szinten lezárult, összesen 17 778 fő kap meghívást az országos, reprezentatív szűrővizsgálatra, akiket statisztikai szempontok alapján választották ki. Hangsúlyozták, hogy annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre.

Már lassan egy hete, hogy a koronavírus halálos áldozatainak száma 300 fölé emelkedett, és a kormányzati tájékoztató oldal is egyre több adattal szolgál az elhunytakra vonatkozóan. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, lehet-e összefüggést találni a vírusfertőzés és a fokozottan veszélyeztetettnek kikiáltott alapbetegségek között a halál okában. Például a kiugróan sok magas vérnyomásban szenvedő, vagy szívbeteg áldozat fokozottan ki volt-e téve a vírusnak, vagy statisztikailag egyébként is sokan szenvednek ezektől a megbetegedésektől? Valóban nagyobb fenyegetést jelent-e az asztma vagy az allergia az áldozatok statisztikái alapján? Mutatjuk a számokat.

2020.05.05 09:45
Folytatódnak az enyhítések és újraindulnak a választási kampányok a Nyugat-Balkánon

Tovább enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országokban, és lassan a választási kampány is folytatódik ott, ahol korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a voksolást. Szerbiában az utóbbi 24 órában kevesebb mint száz új fertőzöttet regisztráltak, az igazolt fertőzöttek száma így 9464-ről 9557-re nőtt. Az új fertőzöttek alacsony számával indokolta az államfő azt, hogy csütörtöktől várhatóan visszavonják a szükségállapotot, nem lesz kijárási tilalom, és folytatódhat a választási kampány is. Az általános választásokat április 26-ról június 21-re halasztották. 

Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1511-ről 1518-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Korábban ebben a nyugat-balkáni országban is elhalasztották az áprilisra tervezett parlamenti választást, ám az államfő most már leülne tárgyalni a pártokkal a voksolás új időpontjáról. Előzőleg a kormányzó szociáldemokraták azt mondták, bármikor meg lehetne tartani a választást, míg a legnagyobb ellenzéki párt szerint ez korai lenne, most már mindkét fél a választások további halasztását kéri, mert egyikük szerint sem csengett még le a járvány. Az egészségügyi miniszter szerint bármikor is tartják meg a voksolást, az új típusú koronavírus még jelen lesz, így mindenképpen be kell tartani az elővigyázatossági szabályokat a kampány és a szavazás alkalmával is. 

Koszovóban egy nap alatt 834-ről 851-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A parlamenti pártok szerint a járvány befejeződése után a legfontosabb feladat a gazdaság megmentése lesz, arról viszont egyik pártnak sincs konkrét elképzelése, hogy ezt hogyan lehet majd megvalósítani Európa egyik legszegényebb országában, amelyet a koronavírus-járvány előtt is több mint 30 százalékos munkanélküliség sújtott. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1857-ről 1926-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba, újranyitottak az óvodák, az üzletek, az éttermek, és hamarosan azok, akik otthonról dolgoztak, visszatérhetnek a munkahelyükre. 

Montenegróban öt nap után egy új fertőzöttet regisztráltak, így a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma 323. A kormány javaslata szerint a jövőben súlyos pénzbüntetéssel sújtanák azokat, akik nem tartják be az elővigyázatossági előírásokat, nem hordanak maszkot és kesztyűt.

Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént, jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben hétfő este - szúra ki az Index.

Egy ilyen válsághelyzetben is az együtt sírunk, együtt nevetünk elv érvényesül, mindenkinek megértően kell az új és kihívásokkal teli helyzethez hozzáállnia és áldozatokat vállalnia a közös túlélés érdekében - mondta el Jávorkai Péter turisztikai szakértő a belföldi turizmus helyzetéről. A költségcsökkentés, és az állami támogatás csak néhány hónapra elég a fennamaradáshoz. A túlélés akkor lehetséges, ha megbirkózunk a járvánnyal, és az emberek újra megbíznak abban, hogy veszélytelenül utazhatnak.

2020.05.05 09:00
WHO: a vírus laboratóriumi eredetéről szóló washingtoni állítások nem megalapozottak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem látja megalapozottnak a koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló washingtoni állításokat, és továbbra is azon az állásponton van, hogy a vírus a természetből származik - derült ki a WHO helyi idő szerint hétfőn, online tartott genfi sajtótájékoztatójából. Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, az Egyesült Államok egyelőre semmiféle bizonyítékkal nem szolgált eme állításokra, amelyeket így csupán feltételezéseknek lehet tekinteni. "Ha valóban léteznek ilyen bizonyítékok, az amerikai kormányon múlik, nyilvánosságra hozza-e őket" - szögezte le.

A vidéki Magyarországon folyamatosan nyitnak a vendéglátóhelyek, legkésőbb pünkösdig nagyjából visszaállhat a korábbi belföldi kínálat, ebben nagy felelősségünk van ágazati és egyéni szinten. A szolgáltatók várták, hogy újrainduljon a turizmus, reméljük, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint haladva a vidék után a főváros és Pest megye is megkezdheti a felkészülést - erről és a válságkezelés során született ágazati döntésekről beszélt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

2020.05.05 07:32
Már 3,6 millióhoz közelít a fertőzöttek száma a világon, a gyógyultaké 1,67 millió

Világszerte 3 582 469-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 251 562, a gyógyultaké pedig 1 167 8883 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint hétfő reggel hét órakor. Hétfő reggel még 3 507 265 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké száma 247 491, a gyógyultaké pedig 1 125 308 volt. A fertőzés 187 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 180 634 volt az igazolt fertőzöttek, 68 934 a halálos áldozatok és 187 180 a gyógyultak száma. Spanyolországban 218 011 fertőzöttről, 25 428 halálos áldozatról és 121 343 gyógyultról tudni.

Olaszországban 211 938 a koronavírus fertőzöttjeinek, 29 079 a halálos áldozatainak száma, és 82 879-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Az Egyesült Királyságban 191 832 a fertőzöttek száma, 28 809-an haltak bele a betegségbe, és 910-en gyógyultak ki belőle. Franciaországban 169 583 fertőzöttről, 25 204 halálos áldozatról és 51 476 gyógyultról tudni.

Németországban 166 152 a fertőzöttek, 6993 a halálos áldozatok és 135 100 a gyógyultak száma. Oroszországban 145 268 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1356, a gyógyultaké pedig 18 095. Törökországban 127 659 fertőzést jegyeztek fel, 3461 a halálos áldozatok száma és 68 166 a gyógyultaké.

Brazíliában 108 826 a megfertőződöttek száma, 7367 a halálos áldozatoké és 45 815 a gyógyultaké. Iránban 98 647 fertőzöttről, 6277 halálesetről és 79 379 gyógyultról tudni. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 966 esetet tartottak nyilván hétfőn reggel. A vírus okozta betegségnek nem volt új halálos áldozata, a halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 78 792.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. A hivatalos adatok szerint az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 363 főre emelkedett az elhunytak száma, 709-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.

A COVID-19 okozta válság épp a legszegényebbeket hozta még kilátástalanabb helyzetbe. Szirmai Viktória, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatóprofesszora szerint azonnali segítségre van szükség, hiszen akik iskolázatlanok, vagy szakképzetlenek, nincs flexibilis tudásuk, a gazdaság ma még csak remélt beindulását követően sem tudnak majd könnyen elhelyezkedni. Kitért arra is, vajon az otthoni karantén eredménye baby boom lesz-e és hogy milyen társadalmi feszültségeket élesít fel a járványhelyzet.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem