18 °C Budapest

Pénzkidobás az ócsai telep? Milliárdokat buknak az adófizetők

2011. augusztus 18. 04:44

Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon megéri-e bedőlthiteles-telepet építenie a kormánynak Ócsán. Mindazonáltal érdemes megvizsgálni, hogy a projektre szánt büdzséből hány problémásnak minősülő devizahitelt tudna átvállalni a magyar állam, és így hány ingatlan kerülhetne a Nemzeti Eszközkezelő fennhatósága alá.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint összesen mintegy 25 ezer négyzetméternyi ingatlant építenének a bedőlthitelesek számára a Pest megyei Ócsán (500 darab, 40-80 nm-es, energiatakarékos, könnyűszerkezetes családi ház). Becslésünk szerint - melyet a 2010-es Építőipari költségbecslési segédletre alapoztunk - ennek bekerülési költsége mintegy 10 milliárd forint.

Korábban: "Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep"

Egy 66 hektáron elterülő, 25 ezer négyzetméternyi ingatlant magába foglaló beruházás esetében a Pénzcentrum.hu által korábban megkérdezett szakértő szerint a teljes infrastruktúra megteremtése alsó hangon is további tízmilliárdos tétel. Összesen tehát mintegy 20 milliárd forintjába kerülne a magyar államnak, és így az adófizetőknek a kulcsrakész bedőlthiteles-telep.

A háztartások hitelállománya és ügyletszáma alapján 5,6 millió forintra becsülhető az egy devizaalapú (főként frank) hitelszerződésre jutó fennálló tartozás - derül ki a Balás Tamás, Nagy Márton által készített MNB tanulmányból. A 2010 októberében publikált tanulmány óta, az MNB statisztikái szerint alig csökkent a devizaalapú hitelek állománya. Ugyanakkor több mint egy éve nem lehet devizaalapú hitelt felvenni hazánkban, tehát az egy évvel ezelőtti szerződésszám is reális képet mutat. Így az általunk kalkulált, egy főre eső fennálló tartozás ma megközelítőleg hasonló mértékű lehet, mely jó becslési alapot nyújt a további elemzéshez. Bár érdemes megjegyezni, hogy vélhetően a legproblémásabb helyzetben lévők fenálló tartozása ennél akár jóval magasabb is lehet és, hogy az építés nyomán az állam még nettó bevételt is realizálhat; az ócsai program finanszírozása még így bőven megkérdőjelezhető.

 


Ha azt vesszük alapul, hogy átlagosan körülbelül 5,6 millió forintos tartozást halmozott fel az évek alatt egy ma problémás hitelesnek minősülő adós, akkor könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mennyi ingatlan hitelátvállalására futná az ócsai projektből. Ha a bedőlthiteles-telep általunk becsült 20 milliárd forintos bekerülési költségét teljes mértékben hitelkiváltásra fordítaná a kormány, akkor egy gyors fejszámolást követően láthatjuk, hogy mintegy 3500 bedőlt ingatlan kerülhetne az eszközkezelő tulajdonába, szemben az 500 házzal, ami a Pest megyei szántóföldre épülne. Arról nem is beszélve, hogy így a nehéz helyzetben lévő családok saját lakásukban maradhatnának, melyért természetesen az állam beszedhetné a kalkulált bérleti díjat, tovább csökkentve az államháztartási hiányt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint ugyanakkor még megválaszolatlan kérdés, hogy valójában a kormány tervei szerint kiknek is épülne a bedőlthiteles-telep. A következő három és fél évben, mintegy ötezer ingatlan megvásárlásához kért forrást a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő működéséhez a nemzetgazdasági minisztertől. Jelenleg azonban közel 150 ezer 90 napon túli nem fizető hiteles van Magyarországon. Elképzelhető tehát, hogy az ócsai projekt azoknak az adósoknak nyújtana mentsvárat, akiknek az ingatlanára nem biztosítana fedezetet az eszközkezelő, így azt sem tudná biztosítani, hogy ott tovább lakjanak bérlőként.

Végezetül érdemes még kitérni arra, hogy a hazai ingatlanpiacon számszakilag abszolút és állandó túlkínálat uralkodik. Ennek értelmében tehát akadna szabad lakás bőven, ahova költöztetni lehetne Ócsa helyett az embereket. Arról nem is beszélve, hogy nem adnának egy újabb pofont az amúgy is masszív túlkínálatnak.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm