7 °C Budapest

Ötödével drágulhatnak az új lakások: ez áll a háttérben

2017. december 6. 16:00

Egyre közelebb kerül az új lakások piaca a 2019 végi határidőhöz, amikor lejár a kedvezményes 5 százalékos áfa. Ha nem hosszabbítják meg a kedvezményt, akkor 2020-tól 21 százalékkal drágábbak lehetnek a lakások, ami a keresletet is visszavetheti. A bizonytalanság miatt érdemes időben dönteni: egyre több beköltözhető új lakás jelenik meg a piacon, Budapesten például átlagosan 687 ezer forintos négyzetméteráron lehet új lakást vásárolni, a többi városban pedig 304-476 ezer forint között szóródnak az átlagos négyzetméterárak. 

Korlátokba ütközhet az új lakások egyébként élénkülő piaca alig több mint két éven belül. Bár a lakásépítési kedv fokozódik és egyre több társasház-építés van folyamatban, a lakásépítési áfára vonatkozó kedvezmény azonban a jelenlegi szabályozás alapján 2019 végén lejár, és az előzetes nyilatkozatok alapján nem kerül meghosszabbításra. Ezért érdemes a mostani kínálatból válogatni, mert, ha nem kap újabb pár évet a kedvezmény, akkor jelentős drágulás jöhet - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Már most látszik, hogy a társasház-fejlesztők tartanak a határidőtől, bizonytalan ugyanis, hogy meghosszabbítja-e a kormány a kedvezményt. Éppen ezért még nincs is olyan beruházás, amelyben 2020 utáni átadással hirdetnének lakásokat

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Egy átlagos lakás esetében jelentős drágulást hozhat, ha a kedvezményes áfakulcs visszatér az eredeti, 27 százalékos szintre. A lakopark.ingatlan.com elemzése szerint egy nettó áron 35 millió forintos új lakás esetében az áfa jelenleg 1,75 millió forint, így a bruttó vételár 36,75 millió forintra jön ki. Minden egyéb paramétert változatlanul hagyva, tehát nem számolva a 2019 végéig bekövetkező drágulást a nettó 35 milliós lakás 27 százalékos áfa esetén 44,45 millió forintba kerülne, az áfatartalom ebből 9,45 millió forintot tesz ki. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor kizárólag az áfa emelkedése miatt 21 százalékkal drágulnának a lakások. 

Balogh László szerint érdemes alaposan áttekinteni az új lakások kínálatát, mert a fejlesztők egyre több új építésű ingatlant kínálnak azonnali beköltözéssel, és jövőre is több ezer új lakást adnak át. Azokat a lakásokat pedig, amelyeket 2019 első félévéig terveznek átadni, vélhetően nem érinti az áfakulcs változása, még egy esetleges csúszás esetén sem. Az új lakások vásárlóinak mindenképpen érdemes az adásvételi szerződésben előre tisztázniuk az eladóval, hogy kit milyen felelősség és fizetési kötelezettség terhel, ha az esetleges csúszások miatt csak 2020 után készül el a lakás és a vásárlásról szóló végleges számla. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Egyelőre az áfaemelkedés tűnik valószínűbb forgatókönyvnek, ezért aki el akarja kerülni a drágulást, annak érdemes minél előbb döntenie. A kínálat bővül, egyre több beköltözhető új lakás kerül a piacra. A lakopark.ingatlan.com adatai szerint december elején a társasházfejlesztések szempontjából népszerű kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ban az új lakások négyzetméterára átlagosan 678 ezer, illetve 688 ezer forint volt, a fővárosban pedig átlagosan 668 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméternyi új lakásért. A nagyvárosok közül Győrben 338, Kecskeméten 411, Debrecenben pedig 396 ezer forintnál jártak a négyzetméterárak. A legolcsóbban Egerben lehet új lakáshoz jutni, itt átlagosan 304 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm