16 °C Budapest

Őrült sokat foghatsz a vízszámlán: mutatunk pár egyszerű trükköt

2020. augusztus 13. 16:38

Rengeteg magyarnak okoz gondot a lakhatási költségek kifizetése: több százezer embernek a jövedelme több mint 40 százaléka megy el a számlákra, bérleti díjra. Kiderült, hogy például vízdíjra elég sokat költenek a háztartások, pedig egyszerűen lehet visszafogni a fogyasztást. A legtöbben bele sem gondolnak, mennyi vizet hagynak pocsékba menni: mutatunk pár módszert, amelyekkel drasztikusan lecsökkentheted a pazarlást.

Több százezer magyarnak viszik el a jövedelme jelentős részét a lakhatási költségek: az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon az emberek 9,6 százalékánál viszi el a jövedelem több mint 40 százalékát a lakhatás. Ebben minden benne van, ami a lakás fenntartásához kell: bérleti díj, rezsi, és a többi. Ennek jó része a vízszámlára is elmehet, korábban kiderült, hogy a budapesti lakosság 2018-ban 83 millió köbméter vizet fogyasztott. Ez azt jelenti, hogy egy lakosra havi 4,1 köbméter fogyasztás jutott, egy átlagos háztartásra pedig 9,6 köbméter. A vízdíj tehát havi 2282 forint körül alakul - ebben már a havi 180 forintos alapíj is benne van. 

Azaz nyolc év alatt egy átlagos lakásban vagy háztartásban 220 ezer forintot költenek a fővárosban vízdíjra.

Egy köbméter víz 219 forint 2020-ban Budapesten, a csatornadíj további 381 forint köbméterenként.

Tehát nem mindegy, hogy mennyire hagyod zubogni a vizet. Pár tanács betartásával évente súlyos tízezreket foghatsz a vízdíjon, mutatjuk, mire kell figyelni!

A két legnagyobb víznyelő

Érdemes beszerezni egy levegőztetőt - másnéven perlátort -, a neten már számos olyan "vízspórolót" kapni, ami levegővel dúsítja fel a csapból kiáramló vizet, így pedig kevesebb is elég a kézmosáshoz, mosogatáshoz. Párezres tétel, hamar behozza az árát.

Ügyelj arra, hogy ne szivárogjon a WC: ha nem zár rendesen a szelep, és apránként folyik a víz, akkor évente több száz liter mehet pocsékba - miközben az óra pereg, ki kell fizetni a díjat utána. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod leellenőrizni, ha a tartályba valamilyen színezőanyagot teszel, és vársz egy kicsit. Ha megjelenik az elszínezett víz a kagylóban, akkor bizony baj van, érdemes szakembert hívni, mielőtt rengeteg víz megy pocsékba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett jó spórolási módszer, ha megnézed, mennyi víz kell az öblítéshez. Ha kevesebb is elég, mint ami a tartályba belefér, akkor tehetsz be egy lezárt, homokkal töltött PET-palackot a tartályba. Így kevesebb vízzel fog üzemelni az öblítés - arra figyelj, hogy a palack ne zavarja a mechanikát.

A másik otthoni "víznyelő" a zuhany: gondolj csak bele, mennyi vizet folyatsz el, ameddig beállítod a hőfokot! Az akár fél-egyperces művelet alatt minden csepp pocsékba megy, miközben az óra pörög, ezáltal a számla is. Hogy minimalizáld a veszteséget, gyűjtsd össze az állítgatás alatt kifolyó vizet egy vödörbe. Később pedig használd fel, ha nem feltétlenül kell meleg víz ahhoz, amit csinálsz - például virágöntözés, áztazás, vagy akár a WC-t is leöblítheted vele.

Jól jöhet, ha feljegyzed, bejelölöd a csapon, hogy melyik állásban lesz megfelelő hőfokú a zuhanyvized! Így nem kell sokat pepecselni a beállításokkal, nem folyik fölöslegesen a csap. Sokat lehet fogni a vízszámlán, ha gyorsan letudod a zuhanyzást, nem 30-40 percig folyatod magadra a vizet: érdemes erre sarkallni a gyerekeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm