2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Őrült sokat foghatsz a vízszámlán: mutatunk pár egyszerű trükköt


Rengeteg magyarnak okoz gondot a lakhatási költségek kifizetése: több százezer embernek a jövedelme több mint 40 százaléka megy el a számlákra, bérleti díjra. Kiderült, hogy például vízdíjra elég sokat költenek a háztartások, pedig egyszerűen lehet visszafogni a fogyasztást. A legtöbben bele sem gondolnak, mennyi vizet hagynak pocsékba menni: mutatunk pár módszert, amelyekkel drasztikusan lecsökkentheted a pazarlást.

Több százezer magyarnak viszik el a jövedelme jelentős részét a lakhatási költségek: az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon az emberek 9,6 százalékánál viszi el a jövedelem több mint 40 százalékát a lakhatás. Ebben minden benne van, ami a lakás fenntartásához kell: bérleti díj, rezsi, és a többi. Ennek jó része a vízszámlára is elmehet, korábban kiderült, hogy a budapesti lakosság 2018-ban 83 millió köbméter vizet fogyasztott. Ez azt jelenti, hogy egy lakosra havi 4,1 köbméter fogyasztás jutott, egy átlagos háztartásra pedig 9,6 köbméter. A vízdíj tehát havi 2282 forint körül alakul - ebben már a havi 180 forintos alapíj is benne van. 

Azaz nyolc év alatt egy átlagos lakásban vagy háztartásban 220 ezer forintot költenek a fővárosban vízdíjra.

Egy köbméter víz 219 forint 2020-ban Budapesten, a csatornadíj további 381 forint köbméterenként.

Tehát nem mindegy, hogy mennyire hagyod zubogni a vizet. Pár tanács betartásával évente súlyos tízezreket foghatsz a vízdíjon, mutatjuk, mire kell figyelni!

A két legnagyobb víznyelő

Érdemes beszerezni egy levegőztetőt - másnéven perlátort -, a neten már számos olyan "vízspórolót" kapni, ami levegővel dúsítja fel a csapból kiáramló vizet, így pedig kevesebb is elég a kézmosáshoz, mosogatáshoz. Párezres tétel, hamar behozza az árát.

Ügyelj arra, hogy ne szivárogjon a WC: ha nem zár rendesen a szelep, és apránként folyik a víz, akkor évente több száz liter mehet pocsékba - miközben az óra pereg, ki kell fizetni a díjat utána. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod leellenőrizni, ha a tartályba valamilyen színezőanyagot teszel, és vársz egy kicsit. Ha megjelenik az elszínezett víz a kagylóban, akkor bizony baj van, érdemes szakembert hívni, mielőtt rengeteg víz megy pocsékba.

Emellett jó spórolási módszer, ha megnézed, mennyi víz kell az öblítéshez. Ha kevesebb is elég, mint ami a tartályba belefér, akkor tehetsz be egy lezárt, homokkal töltött PET-palackot a tartályba. Így kevesebb vízzel fog üzemelni az öblítés - arra figyelj, hogy a palack ne zavarja a mechanikát.

A másik otthoni "víznyelő" a zuhany: gondolj csak bele, mennyi vizet folyatsz el, ameddig beállítod a hőfokot! Az akár fél-egyperces művelet alatt minden csepp pocsékba megy, miközben az óra pörög, ezáltal a számla is. Hogy minimalizáld a veszteséget, gyűjtsd össze az állítgatás alatt kifolyó vizet egy vödörbe. Később pedig használd fel, ha nem feltétlenül kell meleg víz ahhoz, amit csinálsz - például virágöntözés, áztazás, vagy akár a WC-t is leöblítheted vele.

Jól jöhet, ha feljegyzed, bejelölöd a csapon, hogy melyik állásban lesz megfelelő hőfokú a zuhanyvized! Így nem kell sokat pepecselni a beállításokkal, nem folyik fölöslegesen a csap. Sokat lehet fogni a vízszámlán, ha gyorsan letudod a zuhanyzást, nem 30-40 percig folyatod magadra a vizet: érdemes erre sarkallni a gyerekeket is.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó