2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Óriási veszélyben rengeteg magyar család: ez a kütyü tör az életükre odahaza

  • Telex
  • 2021. január 4. hétfő 09:26

Világszerte több tízezer, de Magyarországon is több mint ezer olyan netre kötött kamera található, amelynek a képét bárki szabadon nézegetheti, maximum némi keresgélés szükséges hozzá - írja a Telex.

A semmilyen védelemmel nem rendelkező kamerákra a magyar Alverad nevű biztonság cég figyelt fel, akik elmondták, ezek nem csak egyszerű webkamerák, hanem babamonitorok, biztonsági kamerák és más IoT eszközök, amik mind-mind teret adnak a kukkolásra.

A probléma arra vezethető vissza, hogy vagy a felhasználók nem kellően elővigyázatosak, vagy az eszközök nem biztonságosak valamilyen bennük megbújó sérülékenység miatt. A felhasználók esetében például tipikus hiba, hogy nem korlátozzák, milyen IP-címekről érhető el a kamerájuk, illetve nem váltják le az alapértelmezett gyári jelszót, vagy legrosszabb esetben még jelszót sem állítanak be.

Az így kialakult magánszféra-incidens azonban komolyan veszélyeket is rejteget magában. Olyan esetek sem példa nélküliek ugyanis, hogy a védtelen kamerákkal intim együttlétet rögzítenek, amik később pornó oldalra kerülnek, vagy zaklatás, zsarolás során élnek velük vissza rosszakarók. A kamerákhoz való hozzáféréssel ugyanakkor a betörők is könnyebben figyelhetik ki, mikor nem tartózkodik például odahaza.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked