12 °C Budapest

Óriási hiány van ezekből a donorokból: így segíthetsz a súlyos betegeken

2021. február 18. 18:07

Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre. A Covid-19 miatti korlátozások következtében visszaesett a vérplazma adások száma. Nagyon nagy szükség van most a vérplazma adók segítségére, hogy a vérplazma és vérplazma készítmények a következő 6-12 hónap távlatában is a betegek rendelkezésére álljanak.

Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre. 2020-ban a Covid-19 miatti korlátozások következtében a plazma adók száma érezhetően visszaesett. "A vérplazma hiány nagy probléma, hiszen életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek belőle; a betegek számára a vér és vérkészítmények folyamatos biztosítása létfontosságú. A vérplazma hiány már középtávon jelentős hatással lesz a plazma alapú terápiára szoruló betegek ellátásának biztonságára. A plazma-feldolgozása és a terápia között eltelik néhány hónap, ezért az ellátásban előreláthatóan 6-12 hónapon belül fennakadás lehet. A segítségre ezért most még nagyobb szükség van, mint valaha!" - hívja fel a figyelmet a plazmaadás fontosságára Dr. Nyerges Judit, a Takeda (Vascular Plazma és Sanaplasma) plazma központok ügyvezetője. A csökkenő donorszám annak is betudható, hogy sok ember számára kérdéses, hogy a korlátozások ideje alatt is adhat-e plazmát. A válasz egyértelmű: a plazmaadás nem állhat le, mert elengedhetetlen a vérplazma terápiára szoruló betegek számára, és hozzájárul az egészségügyi rendszer ellátás biztonságához.

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese kihangsúlyozta: "A vérplazma adók szerepe a jelenlegi járványhelyzetben is kiemelkedően fontos. Olyan plazma donorokra is nagyon számítunk, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen és már legalább három hét eltelt a felgyógyulásuk óta. A koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára azért van szükség Magyarországon, mivel a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában."

A plazmahiány hatása a súlyos betegekre

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani. A vérplazmából életmentő gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges. A ritka betegségben szenvedő betegek számára a plazma alapú terápiák jelentik az egyetlen kezelési lehetőséget. A hemofília az egyik legsúlyosabb vérzést okozó, örökletes betegség. "Öt ember vérplazmája szükséges ahhoz, hogy fedezze egy hemofíliás beteg napi gyógyszerkészletét. Ha az emberekben megszűnik az igény, hogy a másik ember életét segítsék, akkor a mi betegcsoportunk kihal." - érzékelteti a vérzékeny betegek szempontjából a plazma donáció kritikus fontosságát Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Elnöke.

A plazmaadás veszélytelen, és komoly hozzájárulás az ellátás biztonságához

Vérplazma nélkül számos - közülük jónéhány életmentő - terápia nem létezne. A plazma adás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét, a plazmát veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék, a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Plazma adáskor csak a vérplazmát távolítják el, a vörös és a fehér vérsejteket és a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ez a folyamat plazmaferezis néven is ismert. A plazmaadás alkalmanként 45-60 percet vesz igénybe. A plazma adás egy teljes gyógyszerészeti értéklánc elején található. A vérplazma gyűjtés kiindulópontjai a speciális plazmaadó központok, ahol kiváló minőségben gyűjtik a vérplazmát, amelyet fontos gyógyszerekké dolgoznak fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan válhat valakiből életmentő?

Magyarországon sok ember tehet jót most azzal, hogy plazmaadással segít vérplazmára szoruló embertársainak. Ennek egyszerű a menete: időpontot kell egyeztetni valamelyik, Magyarországon minden nagyobb városban megtalálható plazma központban, melyek a korlátozások idején is nyitva tartanak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm