17 °C Budapest

Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

2021. március 26. 07:56

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban ma reggel elmondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy "milyen gyorsan kezdünk el jönni onnan lefele". Úgy értékelte, "ez most egy nagyon nehéz időszak", azt viszont a szakemberek se tudják megmondani, mikor jöhet, mennyi ideig tarthat a plató, mikor kezdhetnek javulni a járványadatok. A miniszterelnök ismertette: 275 fő hunyt el, 11823 beteg van kórházban és 1480-an lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy van még elég ágy és lélegeztető gép, illetve "élő erőkből is vannak tartalékaink, de ezek nem végtelenek". Eddig 500 önkéntes jelentkezett, és szükség esetén hozzá lehet nyúlni az Ausztriába ingázókhoz, mint végső tartalék. A miniszterelnök szerint erre nem lesz szükség.

A miniszterelnök szerint "ez most egy nagyon nehéz időszak", a harmadik hullám tombol, és nem vagyunk a csúcson. A fiatalokat arra kérte, hogy "nemcsak a szüleik és nagyszüleik miatt, persze azért is, de most maguk miatt is figyeljenek a korlátozások betartása".

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy más országokhoz képest jól állunk, halad az oltási terv, viszont addig semmilyen újranyitásról nem lehet szó, amíg a 65 év feletti oltási regisztráltak meg nem kapták a vakcinát. Az idős regisztráltaknak már a 71 százaléka ba van oltva. A nagyhét környékén, vagy utána érhetjük el a 2,5 millió beoltottat

Kiemelte, hogy már a várandósok is kérhetik az oltást: őket Pfizer vagy Moderna vakcinával lehet oltani, ezért arra kérte a terheseket is, hogy regisztráljanak. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozót tartanak számon, közülük 20 ezret már beoltottak. A még várakozók április 10-ig megkaphatják az első oltásukat, így

reális esélyünk van arra, hogy április 19-én újraindulnak az iskolák.

Április 19-én a miniszterelnök szerint 3 millió felett lesz az első oltással már rendelkezők száma. "Tehát mindenkinek azt mondom, hogy az óvodák, az általános iskolák, és a középiskolák minden valószínűség szerint április 19-én újraindulnak" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Az oltások kapcsán megjegyezte:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bennem nincsen kérdés afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz.

Lesznek, még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni, de ez elkerülhetetlen. Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni - mondta a miniszternök a beszélgetés végén.

A nyitással kapcsolatban még előtte leszögezte: amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, semmiféle nyitás nem engedhető meg. A boltok esetében változnak a szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy

a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg.

- mondta el a miniszterelnök, aki szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket. A részletek ma délután, vagy legkésőbb holnap reggel meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem