2018. október 23. kedd Gyöngyi

Olcsón akarsz lakást venni? Felejtsd el a garzont és a penthouse-t is


Míg a budapesti új lakások piacán a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 61 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Mutatjuk, mi áll a jelenség hátterében.

Új vagy használt lakást vennél? Felújítanál, építkeznél? Érdekelnek a bankok ajánlatai, a lakástakarék és a CSOK? 70 kiállítóval, 10 ezer új lakással, 100 ezer használt ingatlannal vár Magyarország legnagyobb lakáskiállítása, a LAKÁS 2018! Hungexpo, október 12-14.! A belépés INGYENES, de regisztrációhoz kötött! További részletek, regisztáció itt: lakas2018.hu

Nemrég megjelent, "A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon" című cikkünkben írtunk (többek között) arról, hogy a budapesti új lakás piacon, a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Mint azt a Budapesti Lakáspiaci Riporton végzett kalkulációnk alapján megállapítottuk, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 61 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Íme, így néz ki mindez egy színes-szagos infografikán:

A trend láttán természetesen kíváncsiak lettünk, mi húzódhat a jelenség hátterében, ezért megkerestük a riport készítőit. Kérdéseinkre Tancsics Tünde, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzője, a riport egyik készítője elmondta: "Hagyományosan a kis lakások magasabb fajlagos árakkal rendelkeznek, mint a nagyobb otthonok; a mögött tehát, hogy a 60-80 négyzetméteres otthonoktól kezdve ismét emelkedést mutatnak a fajlagos árak, több tényező is állhat." Hozzátette: "A grafikonon a még szabad lakások árai szerepelnek, tehát az egyes kategóriák átlagárainak alakulásában nagy szerepet játszik, hogy milyen ütemben fogynak a különböző méretkategóriájú lakások az egyes projektekben, vagy az egyes lokációkat milyen alapterületű lakások jellemzik."

A zöld, drágább övezetekben (például a budai családi házas elit környékeken) a családos vásárlókra építve eleve több nagyobb lakás kerülhet kialakításra, melyek lokációjukból adódóan magasabb fajlagos árral rendelkeznek. A szabad lakások átlagos árait szintén jelentősen befolyásolják a drága maradéklakások.

- elmélkedett a Budapesti Lakáspiaci Riport szakértője.

Tancsics Tünde hozzátette: "A magasabb árazású projektekben gyorsabban elfogyhatnak a kisebb lakások, így a nagyobb szabad lakás kategóriákban nagyobb arányban jelenhetnek meg az ilyen drágább projektben található otthonok, ami szintén felfelé mozdíthatja az átlagárat. Szintén igaz, hogy a nagyobb lakások, különösen a 100 négyzetméter felettiek között sok a penthouse, vagyis magasabb minőségi kategóriát képviselnek. A felszereltségen túl, felsőbb szinteken helyezkednek el, panorámával rendelkezhetnek, vagy nincsenek szomszédok, amik mind indokolják a magasabb árat."

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Pénz kéne, de azonnal? Brutál akciókat hoz a bankok kamatháborúja
Rengeteget spórolhatsz egy jó ajánlattal idén ősszel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos