13 °C Budapest

Olcsón akarsz lakást venni? Felejtsd el a garzont és a penthouse-t is

2018. október 1. 11:33

Míg a budapesti új lakások piacán a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 61 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Mutatjuk, mi áll a jelenség hátterében.

Új vagy használt lakást vennél? Felújítanál, építkeznél? Érdekelnek a bankok ajánlatai, a lakástakarék és a CSOK? 70 kiállítóval, 10 ezer új lakással, 100 ezer használt ingatlannal vár Magyarország legnagyobb lakáskiállítása, a LAKÁS 2018! Hungexpo, október 12-14.! A belépés INGYENES, de regisztrációhoz kötött! További részletek, regisztáció itt: lakas2018.hu

Nemrég megjelent, "A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon" című cikkünkben írtunk (többek között) arról, hogy a budapesti új lakás piacon, a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Mint azt a Budapesti Lakáspiaci Riporton végzett kalkulációnk alapján megállapítottuk, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 61 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Íme, így néz ki mindez egy színes-szagos infografikán:

A trend láttán természetesen kíváncsiak lettünk, mi húzódhat a jelenség hátterében, ezért megkerestük a riport készítőit. Kérdéseinkre Tancsics Tünde, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzője, a riport egyik készítője elmondta: "Hagyományosan a kis lakások magasabb fajlagos árakkal rendelkeznek, mint a nagyobb otthonok; a mögött tehát, hogy a 60-80 négyzetméteres otthonoktól kezdve ismét emelkedést mutatnak a fajlagos árak, több tényező is állhat." Hozzátette: "A grafikonon a még szabad lakások árai szerepelnek, tehát az egyes kategóriák átlagárainak alakulásában nagy szerepet játszik, hogy milyen ütemben fogynak a különböző méretkategóriájú lakások az egyes projektekben, vagy az egyes lokációkat milyen alapterületű lakások jellemzik."

A zöld, drágább övezetekben (például a budai családi házas elit környékeken) a családos vásárlókra építve eleve több nagyobb lakás kerülhet kialakításra, melyek lokációjukból adódóan magasabb fajlagos árral rendelkeznek. A szabad lakások átlagos árait szintén jelentősen befolyásolják a drága maradéklakások.

- elmélkedett a Budapesti Lakáspiaci Riport szakértője.

Tancsics Tünde hozzátette: "A magasabb árazású projektekben gyorsabban elfogyhatnak a kisebb lakások, így a nagyobb szabad lakás kategóriákban nagyobb arányban jelenhetnek meg az ilyen drágább projektben található otthonok, ami szintén felfelé mozdíthatja az átlagárat. Szintén igaz, hogy a nagyobb lakások, különösen a 100 négyzetméter felettiek között sok a penthouse, vagyis magasabb minőségi kategóriát képviselnek. A felszereltségen túl, felsőbb szinteken helyezkednek el, panorámával rendelkezhetnek, vagy nincsenek szomszédok, amik mind indokolják a magasabb árat."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem