Olcsó nyaralót vennél a Balatonnál? Mutatjuk, merre keresgélj

2016. június 29. 20:01

A nyári meleg sokakban ébreszt vágyat egy saját nyaraló iránt, ahova el lehet vonulni kicsit pihenni és hűsölni. Az Otthontérkép egy frappáns "hőtérkép" nevű alkalmazással azt vizsgálta, hogy a legtöbb nyaralóként regisztrált ingatlant Budapesten, Pest megyében és a Balatonon kínálják eladásra. Ár tekintetében Balatonfüred és Siófok vezeti a rangsort, itt 30 millió alatt nehezen találni eladó hétvégi házat.

Ahogy kicsit is jobbra fordul az időjárás, és az első vízparti vagy hegyi hétvégén túl van a család, többeknek beindul a fantáziája, és komolyan kacérkodnak a gondolattal, hogy az állandó bérlés, kempingezés, szállodázás helyett milyen jó is lenne egy saját kis nyaraló.

Az országos nyaralópiac van annyira változatos, hogy az 1 milliótól az 1 milliárdig, a közvetlen tópartitól az erdő közepén álló búvóhelyig tényleg bármi megtalálható. Hogy jó döntés-e a saját nyaraló, az mindenkinek a sajátja, az azonban biztos, hogy ugyanúgy, ahogy a lakhelyünk kiválasztása esetében is, a nyaraló kiválasztását és megvásárlását is meg kell előzze egy alapos felderítőmunka

- véli Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Az első lépés azután, hogy a környéken szétnézünk, mennyi eladó ingatlan van, megnézni az interneten az aktuális árakat. Ez igazi vízválasztó. Persze egy saját nyaraló nem csak egyszeri kiadás, de legtöbbek számára mégis az igényekhez mért vételár az, ami eldönti, hogy érdemes-e tovább álmodozni.

Van ahol egymást érik az eladó nyaralók

A hőtérképes megjelenítésből világosan látszik, hogy mik azok a területek, ahol a legtöbb nyaraló vár új tulajdonosra. Budapest környéke és Pest megye is tele van ilyen ingatlanokkal. A főváros és a Duna közelsége, a dimbes-dombos táj többek közt vonzó tulajdonságok a nyaralóvásárlók számára.

Hasonlóan nagy érdeklődésnek örvend a Balaton környéke és a Tisza-tó is, jóllehet ezeken a helyeken jóval többet kell fizetni az ingatlanokért négyzetméterenként, mint az ország kevésbé felkapott részein.

Nézzük a számokat!

Míg Balatonfüreden, Siófokon és Balatonföldváron jócskán 30 millió forintot kell fizetni átlagosan egy nyaralóért, addig például Szentendrén vagy Gárdonyban ennél kevesebb mint a felét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jó és kedvező ajánlatokat - pláne, ha felújítandó - természetesen ki lehet fogni, ehhez azonban nagy szerencse, körültekintés és türelem szükséges.

Nekünk a Balaton...

A Balaton töretlen népszerűsége a számokban is megmutatkozik. Az Otthontérkép adatai szerint a Balaton körüli 8 kistérség átlag kínálati ára 236 ezer Ft/négyzetméter. Az árak azonban természetesen itt is meglehetősen széles skálán mozognak. A legkedvezőbb áron Marcali (136 ezer Ft/négyzetméter), Tapolcai (183 ezer Ft/négyzetméter) kistérségben vásárolhatunk ingatlant.

Őket követi a Keszthelyi (208 ezer Ft/négyzetméter), a Balatonalmádi (218 ezer Ft/négyzetméter), a Fonyódi (241 ezer Ft/négyzetméter) és a Balatonföldvári (260 ezer Ft/négyzetméter) régió. A legtöbbet pedig Siófokon (313 ezer Ft/négyzetméter) és Balatonfüreden (330 ezer Ft/négyzetméter) kell fizetni négyzetméterenként egy ingatlanért.

A nyaralóvásárlás ugyan sok ember álma, kevesebben vannak viszont azok, akik valóban meg is engedhetik maguknak. A beruházás előtt érdemes végiggondolni, hogy mennyire lenne kihasználva a hétvégi menedék, alkalmas-e az ingatlan rövid távú lakáskiadásra és hogy mennyi időt és pénzt tud fordítani a tulajdonos a gondozására.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm