Óbudai tűzvész: Budapest vízellátása is veszélybe került

MTI2020. január 15. 11:30

A vasárnap este Óbudán történt tűzeset és az annak következtében kialakult áramszünet rendkívüli intézkedéssorozatot követelt a Fővárosi Vízművektől - közölte a vállalat.

A Budapest ivóvízellátását meghatározó négy nagy ivóvíz-betápláló gépház közül három, illetve a legfontosabb ivóvízbázis, a Szentendrei-sziget számos ivóvíztermelő létesítménye leállt, maga után vonva több további, a vízszolgáltatás szempontjából meghatározó jelentőségű berendezés leállását is.

A Fővárosi Vízművek teljes egészében automatizált irányító rendszere szerencsére jól vizsgázott: az azonnali hibajelzésnek köszönhetően a diszpécserek riasztani tudták az elektromos üzemzavar miatt távműködtetéssel nem üzemeltethető létesítményekhez a területileg illetékes szakembereket, akik a helyszínen közvetlenül beavatkozva hárították el több mint tíz objektumban a hibát és állították helyre a gépházak és kutak működését. A gyors és szakszerű reagálásnak köszönhetően a budapestiek túlnyomó többségének ivóvízellátása végig biztonságos és folyamatos volt.

Az áramszünet hatására fellépő nyomásingadozás miatt a II. kerületben csőtörés keletkezett, ami egy alternatív vezeték beüzemeléséig átmeneti vízhiányt okozott, valamint a Szentendrei-sziget két településének ivóvízhálózatát kellett összekapcsolniuk az ellátásbiztonság érdekében.

A II., X., XI. és XVI. kerületiek pedig a megváltozott áramlási irány és sebesség következményeként kisebb zavarosodást tapasztalhattak az ivóvízben, ez azonban ülepítés után biztonsággal fogyasztható volt.

Címkék:
otthon, vízhiány, tűz, áramszünet, óbuda, fővárosi vízművek, vízművek, tűzvész, vízellátás, áramszünet budapest,