2020. szeptember 18. péntek Diána

Nyitnak a strandok: de mégis hogy lehetséges, hogy a koronavírus nem terjed a vízben?


Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával, a fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni. De vajon tényleg biztonságosak a strandok? Hogy lehet az, hogy nem terjed a vízben a koronavírus?

A balatoni települések közül Balatonalmádiban jövő pénteken, május 29-én nyitnak ki a strandok, Alsóörsön és Csopakon másnapra tervezik a nyitást, ahol a korlátozó intézkedések miatt a belépő árának emelkedését tervezik. Szigligeten a belépők árát 25 százalékkal emelték. A hévízi tófürdő már megnyitott, a zalakarosi és a lenti fürdő május 29-étől várja a vendégeket, csak a kültéri medencéket lehet használni.

A Harkányi Gyógyfürdő strandja ugyancsak május 29-én nyit meg. A gyógymedencék és egyes szolgáltatások még nem vehetők igénybe, és korlátozzák a látogatók számát. A Siklósi Termálfürdő szintén aznaptól várja vendégeit. 

A Velencei-tó települései egyelőre nem döntöttek a strandnyitásról. Pest megyében a budakalászi Lupa Beach már pénteken megnyílt, a Termálfürdő Leányfalu jövő péntektől, a Nagykátai Gyógy és Termálfürdő június 12-től várja a strandolókat.

Más lesz idén a nyár

Azonban a világot letaroló, és sok helyen még mindig tomboló járványnak köszönhetően az idei strandszezon másképp fog kinézni, mint az eddigiek.  Jó hír, hogy az amerikai Járványügyi Központ mind a mai napig nem talált bizonyítékot arra, hogy a koronavírus vízben is terjed, így elviekben nincs veszélyben az, aki strandokon, medencékben, tengerparton, édesvízi tóban, folyóban fürdőzik

Azonban még mindig keveset tudunk a koronavírusról, és az a tudásunk, amely van is, gyorsan változik. Ahogy haladunk bele a nyár felé, a kutatók egyre többet és többet tudhatnak meg róla, éppen ezért feltétlenül ellenőrizd a helyi egészségügyi hatóságok és a NNK útmutatásait, ajánlásait.

Ennek ellenére bizonyos biztonsági intézkedéseket és egészségügyi figyelmeztetéseket szem előtt kell tartani, mielőtt alámerülnénk. A Huffpost szakértői összeszedtek minden tudnivalót: 

Még mindig nem tudjuk, lassul-e a vírus nyáron: egyes szakértők a világjárvány kezdetén azt gyanították, hogy a koronavírus a melegebb hónapokban lelassulhat, el is tűnhet hasonlóan az influenzához és más vírusokhoz. Ez azonban még nem nyert bizonyítást.

1,5-2 méteres távolságot kell tartania a vízben, és a szárazföldön is: Tudni kell, hogy a parton és a vízben való tartózkodás nem teljesen kockázatmentes, bár jobb, mint egy zárt helyiség. De a strandolóknak is is tartaniuk kell a biztonságos távolságot egymástól, ha medencénél, a tengerparton, tónál vagy más rekreációs területeken tartózkodnak.

A kézmosás és a felületek tisztítása továbbra is prioritás: a szakemberek azt javasolják, hogy a nyilvános medencéket kézi szappannal és tisztítószerrel kell felszerelni, hogy a látogatók számára megkönnyítsék a megfelelő higiéniai előírások betartását. Az összes nagy kiterjedésű felületet - mint például korlátok és székek - rendszeresen fertőtleníteni kell. Ha saját vagy családi medencében is úszol, ezeket a területeket rendszeresen töröld le.

A víz megfelelő karbantartása szintén fontos: a medencék kezelésére használt klórmennyiségnek elegendőnek kell lennie a vírus inaktiválásához!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.