2 °C Budapest

Nyestek garázdálkodnak a magyar városokban: így védd az autód a brutál károktól

2020. szeptember 30. 16:49

Sokak életét keseríthetik meg a nyestek: a kiválóan urbanizálódott állatok nemcsak a kertvárosban, de a panelházak között is jól érzik magukat. Bosszantó szórakozásuk, hogy szétrágják az autók vezetékeit. Sokat nem kell magyaráztni, mennyire veszélyes, ha egy ilyen állat megcsócsál valamit a motortértben. Alább mutatunk pár bombabiztos nyestriasztó módszert, ha nem tudod garázsban tárolni a kocsit!

Sokan találkozhattak már városban lakó nyestekkel: a menyétfélék családjába tartozó állat ugyanis remekül urbanizálódott, a lakótelepeken és a kertvárosokban is előfordulnak. A nyest intelligens, és bosszantó szokásuk, hogy megrágják az autók elektromos vezetékeit - ilyenkor ősszel különösen vonzzák őket a frissen leparkolt, még meleg motorterek. Ha nem ismerjük fel azonnal, hogy a nyest megette például az egyik vezeték szigetelését, és úgy indulunk útnak, akkor komoly károkat okozhatunk az autónkban. Érdemes tehát óvintézkedéseket tenni, hogy megvédjük a szabadban parkoló gépjárművünket!

Érdemes tehát óvintézkedéseket tenni: de nem mindegy, hogy mivel védekezünk a nyestek ellen. Az Autobild most összeszedett pár módszert, ami működik, és néhány olyat is, ami kevésbé. Mindazonáltal a németek azt ajánlják, hogy ha valakinek az autójába már bemerészkedtek a nyestek, akkor mossa át a karosszériát és a motorteret, hogy legalább a szagok eltűnjenek, és nehezebben találjanak vissza az állatok.

Sokan olyan egyszerű nyestriasztót használnak, mint a kutya- vagy macskaszőr, de vannak különféle sprék is, amelyek elvileg távol tartják az állatokat - de egyesek a WC illatosítóra vagy a molyirtóra esküsznek. Ám a szaklap szerint a fentiek egyike sem tartja távol 100 százalékos biztossággal az állatokat, sőt még az sem, ha csirkehálót - vékony drótkerítést -, feszítünk ki az autó köré, hiszen ha az állat be akar jutni, akkor valamilyen úton módon megtalálja az útját.

Hatékonyak lehetnek a német szaklap szerint az ultrahangos nyestriasztók, hiszen az állatoknak elég érzékeny a füle, nem bírják a magas frekvenciájú hangokat. Mivel egy ilyen készülék nem túl nagy, könnyen el tudjuk helyezni az autó alatt. Az ilyen akuszutikus riasztók humánusak, hiszen az állatok nem sérülnek meg tőlük, szimplán messzire elkerülik. Azonban egy idő után a nyestek megszokhatják a riasztó hangját, amitől immár nem félnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németországban elterjedt még az elektromos nyestriasztó is, ami lényegében egy villanypásztor. Az elektródákat a motortérben helyezik el, ha a nyest hozzáér a fémlemezhez, akkor megcsapja az áram, és elszalad. Az ilyen rendszereket nem bonyolult telepíteni, és elemmel működnek, szóval az autó akksiját sem merítik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm