2020. november 28. szombat Stefánia

Nyakunkon a felújítási boom: építőanyag van, szakember nincs


Kedvezően fogadták a január 1-től életbe lépő új, otthonteremtési támogatásokat a magánépíttetők. A legtöbben az otthonfelújítási támogatást szeretnék igénybe venni, akiknek a fele a maximális 3 millió forintos támogatási összeg felhasználását tervezi - derül ki egy gyorsfelméréséből, mely kisebb otthonépítési és jelentős felújítási boomra számít.

A megkérdezettek 82 százaléka hallott az új támogatásokról, 61 százalékuk értékeli pozitívan, 25 százalék semlegesen, 13 százalék pedig negatívan.

Személyi kölcsönre lenne szükséged a lakásfelújításhoz? A Pénzcentrum Hitelkalkurátorának segítségével könnyedén kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot! KATT!

A válaszadók 26 százaléka tervezi, hogy biztosan igénybe veszi valamelyik kedvezményt, 35 százalék azonban még bizonytalan. A megkérdezett magánépíttetők 39 százalék biztos benne, hogy nem vesz igénybe semmilyen támogatást. Többségében (80%) azért, mert nem jogosultak kedvezményre, vagy nem terveznek felújítást a következő két évben (14%). A megkérdezettek 5 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tudja előfinanszírozni a felújítást önerőből - derül ki a  Mapei Kft.felméréséből.

A kedvezmény igénybevételét tervezők 80 százaléka a vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást szeretne igénybe venni. A válaszadók három százaléka új építésű ingatlanokra járó áfakedvezményt, további három százalék pedig csok mellett visszaigényelhető áfát tervezi felhasználni. A válaszadók 14 százaléka még nem döntötte el melyik kedvezményt szeretné igénybe venni.

Az otthonfelújítási támogatás felhasználását tervezők 48százaléka a maximális hárommillió forintos támogatási összeggel kalkulál. 5 százalékuk tervezi 1 millió forintnál kevesebbet támogatás igénylését.

Markovich Béla, a felmérést végző cég ügyvezetője szerint az otthonteremtési program új elemei lökést adnak az építőiparnak. Az otthonfelújítási támogatással jelentősen bővül a kedvezményezettek köre, olyanokat is felújításra ösztönözhet a program, akik korábban nem terveztek munkálatokat. Mindezek hatására újra fellendülhet a lakásépítési és felújítási piac, ami kisebb otthonépítési és számottevő felújítási boomot eredményezhet.

A kereslet várható élénkülése előreláthatóan nem okoz nehézségeket az építőanyag ellátásban. A szakemberhiány ezzel szemben várhatóan erősödni fog, nő a várakozási idő, amely jelenleg 119 nap a válllat korábbi felmérése szerint.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS