8 °C Budapest

Nőttek a bérek, több lakás épül, mégse boldog a magyar

2017. május 23. 16:05

Sokan élnek nélkülözésben, rengeteg embert fenyeget a szegénység. Különösen súlyos a helyzet vidéken, és komoly anyagi problémákkal küzdenek a nagycsaládosok és az egyedülálló szülők. Ugyanakkor tavaly valamennyi természetes népmozgalmi folyamatban kedvező változás történt, emelkedett a születések száma, kevesebben hunytak el, mint 2015-ben, és újabb történelmi mélypontra került a csecsemőhalandóság. Kevesebb a terhességmegszakítás és csökkent a válások száma is - derül ki a KSH friss, Magyarország 2016 című kiadványából.


A KSH friss, Magyarország 2016 című kiadványából az derül ki, hogy évek óta semmit sem változott, ahogy a magyarok a helyzetüket értékelik - írta meg a hvg.hu. Miközben nőttek ugyan a bérek, továbbra is sokakakat fenyeget a szegénység. A reálkeresetek 2010 óta 24 százalékkal nőttek. Csakhogy több mint 1,5 millióan élnek a legnagyobb nélkülözésben (ez az EU-ban a 4. legrosszabb adat), és még 1 millió embert fenyeget a szegénység. Főleg a vidékieket, a nagycsaládosokat és az egyedülálló szülőket veszélyezteti a lecsúszás.

Eközben tavaly valamennyi természetes népmozgalmi folyamatban kedvező változás történt. Emelkedett a születések száma, kevesebben hunytak el, mint 2015-ben, újabb történelmi mélypontra került a csecsemőhalandóság. Kevesebb a terhességmegszakítás és csökkent a válások száma is.

Kiderült az is, 2016-ban 3 millió 313 ezer autó volt forgalomban Magyarországon, a személygépkocsik átlagos életkora pedig13,9 év volt. A KSH adatai szerint egyébként a magyarok egyre többet utaznak. Külföldi utazásokhoz kapcsolódva 2016-ban a magyar lakosság 743 milliárd forintot költött el,
folyó áron 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dübörög a lakáspiac is, a 2016-bankiadott új lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma az előző évinek 2,5-szerese, közel 31600 volt. 2016-ban az engedélyezett hitelek száma és összege is jelentősen nőtt: számuk 81 ezer volt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Összegük 477 milliárd forintot tett ki, ami 33 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem