15 °C Budapest

Nincs miből tanítani: küzdenek a tanárok a szűkülő tankönyv választékkal

2019. április 8. 10:00

A most megjelent tankönyvjegyzékben számos olyan magánkiadású tankönyv nem szerepel már, amely a jelenlegi tanévben még megfelelt a tantervi követelményeknek. A következő tanévben már nem lehet belőlük rendelni. Ráadásul a Nemzeti alaptenterv késik, jövő tanévben is ugyanazzal a kerettantervvel dolgoznak majd a pedagógusok, tehát nincs magyarázat a szűkülő kínálatra. 

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelne - nyilatkozta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. 

Előző héten megkezdődött a tankönyvrendelési időszak. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak, és a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. A TANOSZ számításai szerint azonban míg 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754 szerepel a listán. Ebből a magánkiadós tankönyvek száma 840, tehát az állami és magántankönyvek aránya a jegyzékben 70-30 százalék.

A fenti adatokba beleszámítanak a speciális tankönyvek, szakképzési kiadványok is viszont az alapvető közismereti tárgyak, mint a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek, tankönyvkínálatát vizsgálva látható, hogy még nagyobb arányban csökkent a rendelhető magánkiadós kötetek száma. Tavaly még 993 ilyen kiadvány szerepelt a jegyzékben, idén már csak 368, tehát 625 magánkiadós cím került le a listáról. Helyettük az "újgenerációs" állami tankönyvekből választhatnak az iskolák.

Romankovics András szerint azért is abszurd a helyzet, mert bizonyos esetekben nem lehet egy tankönyvcsaládot egyben megrendelni. Előfordul, hogy a tankönyvcsalád egy része szerepel csak a listában. Előfordul az is, hogy a tankönyv nem rendelhető, de a  hozzá tartozó munkafüzet igen, így nincs mi alapján megoldani a feladatokat. A TANOSZ kiadott egy alternatív tankönyvjegyzéket, így az iskolák - a szülőkkel összefogva - megrendelhetik a hiányzó könyveket. Azonban a szakmai szervezethez érkezett visszajelzések alapján van olyan iskola, ahol megtiltották a pedagógusoknak, hogy ezzel terheljék anyagilag a szülőket.  

Pedig a Szülői Hang Közösség korábbi felmérése szerint a szülők inkább költenének néhány ezer forinttal többet azért, hogy gyermekük minőségi tankönyvből tanuljon. 

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint valóban találhatunk új címeket a jegyzékben a tavalyi választékhoz képest, de ezek inkább a szakképzésre vonatkoznak, például a faiparról szólnak. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiába beszél a kormány bővülő tankönyvválasztékról, ha a valóság köszönő viszonyban sincs mindezzel. A közismereti tárgyakat illetően azonban tovább szűkült a kínálat, jómagam szaktanárként például egyetlen fizika tankönyvből választhatok - vagyis lényegében nincs választási lehetőségem 

- mondta el Pilz Olivér. Mindeközben az egyházi iskolák - amelyek háromszor, négyszer nagyobb központi támogatást kapnak az állami intézményekhez képest - olyan tankönyvet rendelnek, amilyet akarnak. A tanár szerint leginkább az angoltanárok "akadtak ki" az új lista láttán, ugyanis ebből a tárgyból évfolyamonként egy-két tankönyvre szűkült a választék.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem