2019. április 26. péntek Ervin

Nincs miből tanítani: küzdenek a tanárok a szűkülő tankönyv választékkal

  • Népszava
  • 2019. április 8. hétfő 10:00

A most megjelent tankönyvjegyzékben számos olyan magánkiadású tankönyv nem szerepel már, amely a jelenlegi tanévben még megfelelt a tantervi követelményeknek. A következő tanévben már nem lehet belőlük rendelni. Ráadásul a Nemzeti alaptenterv késik, jövő tanévben is ugyanazzal a kerettantervvel dolgoznak majd a pedagógusok, tehát nincs magyarázat a szűkülő kínálatra. 

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelne - nyilatkozta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. 

Előző héten megkezdődött a tankönyvrendelési időszak. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak, és a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. A TANOSZ számításai szerint azonban míg 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754 szerepel a listán. Ebből a magánkiadós tankönyvek száma 840, tehát az állami és magántankönyvek aránya a jegyzékben 70-30 százalék.

A fenti adatokba beleszámítanak a speciális tankönyvek, szakképzési kiadványok is viszont az alapvető közismereti tárgyak, mint a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek, tankönyvkínálatát vizsgálva látható, hogy még nagyobb arányban csökkent a rendelhető magánkiadós kötetek száma. Tavaly még 993 ilyen kiadvány szerepelt a jegyzékben, idén már csak 368, tehát 625 magánkiadós cím került le a listáról. Helyettük az "újgenerációs" állami tankönyvekből választhatnak az iskolák.

Romankovics András szerint azért is abszurd a helyzet, mert bizonyos esetekben nem lehet egy tankönyvcsaládot egyben megrendelni. Előfordul, hogy a tankönyvcsalád egy része szerepel csak a listában. Előfordul az is, hogy a tankönyv nem rendelhető, de a  hozzá tartozó munkafüzet igen, így nincs mi alapján megoldani a feladatokat. A TANOSZ kiadott egy alternatív tankönyvjegyzéket, így az iskolák - a szülőkkel összefogva - megrendelhetik a hiányzó könyveket. Azonban a szakmai szervezethez érkezett visszajelzések alapján van olyan iskola, ahol megtiltották a pedagógusoknak, hogy ezzel terheljék anyagilag a szülőket.  

Pedig a Szülői Hang Közösség korábbi felmérése szerint a szülők inkább költenének néhány ezer forinttal többet azért, hogy gyermekük minőségi tankönyvből tanuljon. 

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint valóban találhatunk új címeket a jegyzékben a tavalyi választékhoz képest, de ezek inkább a szakképzésre vonatkoznak, például a faiparról szólnak. 

Hiába beszél a kormány bővülő tankönyvválasztékról, ha a valóság köszönő viszonyban sincs mindezzel. A közismereti tárgyakat illetően azonban tovább szűkült a kínálat, jómagam szaktanárként például egyetlen fizika tankönyvből választhatok - vagyis lényegében nincs választási lehetőségem 

- mondta el Pilz Olivér. Mindeközben az egyházi iskolák - amelyek háromszor, négyszer nagyobb központi támogatást kapnak az állami intézményekhez képest - olyan tankönyvet rendelnek, amilyet akarnak. A tanár szerint leginkább az angoltanárok "akadtak ki" az új lista láttán, ugyanis ebből a tárgyból évfolyamonként egy-két tankönyvre szűkült a választék.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk