7 °C Budapest

Nincs mese, így kell térkövezni: 5 tipp a legjobb burkolat kiválasztásához

2020. augusztus 18. 20:33

Az elmúlt bő egy évtizedben a betonburkolatokkal szemben a magas esztétikai értékkel bíró térkövek hódítanak, amelyek mellett számos szakmai érv szól: könnyen javíthatók, rendkívül tartósak és tökéletesen beolvadnak a környezetükbe. Nem csoda, hogy évről évre egyre nő a térkövezés iránti kereslet, a kivitelezők pedig számos tipikus kérdéssel találkozhatnak a megrendelők részéről. Szakértők ezeket gyűjtötték össze, hogy egyúttal megválaszolásukban is segítséget nyújtsanak.

Az elmúlt bő egy évtizedben a betonburkolatokkal szemben a magas esztétikai értékkel bíró térkövek hódítanak, amelyek mellett számos szakmai érv szól: könnyen javíthatók, rendkívül tartósak és tökéletesen beolvadnak a környezetükbe. Nem csoda, hogy évről évre egyre nő a térkövezés iránti kereslet, a kivitelezők pedig számos tipikus kérdéssel találkozhatnak a megrendelők részéről. Az újHÁZ Centrum szakértői ezeket gyűjtötték össze, hogy egyúttal megválaszolásukban is segítséget nyújtsanak a szakembereknek:

1. Milyen térkövet válasszunk?

A térkő számos előnnyel rendelkezik a többi kültéri burkolathoz képest, hiszen mind esztétikai téren, mind pedig a tartósság szempontjából magasabb értékkel bír. A térkő kiválasztásánál azonban a megjelenésen túl érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen funkciót tölt majd be a térkövezni kívánt terület. Az autóbeállóknál 8 centiméteres vastagságú térköveket ajánlott használni, a teraszhoz és a kerti utakhoz azonban elegendő a 4-6 centiméteres változat is. Esztétikailag fontos, hogy a térkő színe harmonizáljon a kert és az ház stílusával, de ma már kereskedelmi forgalomban megtalálhatók olyan magas minőségű térkövek is, amelyek univerzálisnak mondhatók, hiszen modern és klasszikus környezetben egyaránt harmonikusan illeszkednek a térbe.

Térköveznél, de nincs miből? Keress finanszírozást kalkulátorunkban!

2. Mitől lesz tartós a térkövezés?

A térkövezés tartóssága függ a kiválasztott térkő minőségétől és a magasszintű kivitelezői munkától is, éppen ezért a szakértők semmiképpen sem ajánlják, hogy laikusok önállóan belevágjanak a térkövezésbe. A tartós térkő lerakás ugyanis nagyban függ az alapozástól, a burkolókövek lefektetésének szabályosságától, a logikus vízelvezetéstől, a fugázástól, a bedolgozástól és a lezárástól.  Azaz a komplett folyamat szakszerű elvégzésétől.

3. Hogyan kell szakszerűen lefektetni a kerti burkolatokat? 

A térkő lerakását meg kell tervezni, gondoskodni kell ugyanis a megfelelő csapadék-elvezetésről és az ehhez szükséges lejtésről is. Az alap minden esetben nagyságrendileg 25-30 centiméterrel kell, hogy szélesebb legyen a burkolandó területnél, hiszen a szegélykövek telepítésével is számolni kell. Az altalajra elsőként 3-5 centiméternyi zúzalékágyazatot kell teríteni, erre kerülnek a térkövek, melyek lerakását a legmélyebb ponton kell elkezdeni.

A térköveket nagyjából egy centiméterrel magasabbra érdemes fektetni a burkolt terület a végleges szintjénél, mivel a zúzalékágyás a vibrálás során tömörödni fog. Az egyes térkövek között 3-5 milliméternyi fugaközt kell hagyni, melyet homokkal, vagy finom kaviccsal ajánlott kitölteni. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Mitől függ a fektetési minta? 

A fektetési mintázat kialakítása csupán részben esztétikai kérdés, sokkal inkább a teherelosztást és a burkolt felület stabilitását szolgálja. Az általános megközelítés szerint a gépkocsi beállók esetében diagonál rakási módot érdemes választani, amely szavatolni tudja az egyenletes tehereloszlást. A terasz burkolása esetén már rugalmasabban lehet dönteni a lerakási módok közül a megrendelő ízlésének megfelelően.

5. Mekkora választék áll rendelkezésre? 

Az elmúlt években folyamatosan nő az igény a kültéri burkolóanyagok iránt, így a térkőgyártók is nagy figyelmet fordítanak a portfóliójuk szélesítésére. A széles választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő, tájba illeszkedő burkolóanyagokat különböző árkategóriákban, klasszikus és modern kertekbe egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem