6 °C Budapest

Nem vicc: így kereshetsz 10 perc metrózással 10 millió forintot

2015. október 16. 05:49

Neked megérne 10 perc metrózás 10 millió forintot; vagy mindened a jó lokáció? Nem vicc, elképesztő árkülönbségek mutatkoznak a budapesti metró vonalán. Metrótérképünkön mutatjuk a budapesti lakásárakat.

Az ingatlanpiac elhíresült mantrája szerint egy lakás értékének meghatározásakor a három legfontosabb tényező a lokáció, a lokáció, és természetesen a lokáció. Hogy ezt bizonyítsuk, az FHB Index segítségével, közel 1250 valós lakáspiaci tranzakció alapján metrótérképre raktuk a fővárosi lakásárakat. Jelentjük, nincs nagy meglepetés.

Figyelem, alábbi TÉRKÉPÜNK KATTINTÁSRA NAGYÍTHATÓ!

Mint a térképen látható eredmények is igazolják, az átlagos négyzetméterárakat tekintve általánosan érvényesülő jelenség, hogy a belváros felé haladva magasabbak az árak, mint a külsőbb kerületek megállóinál. A régebben épült vonalak mentén ez a tendencia azonban még látványosabban jelentkezik, mint például a 4-es metró esetében.

A legdrágább metrómegállónak az Opera (421 ezer Ft/nm) és a Deák Ferenc tér (403 ezer Ft/nm), míg a legolcsóbbnak a II. János Pál pápa tér (161 ezer Ft/nm) és Újpest Városkapu (164 ezer Ft/nm) bizonyult, a fajlagos árakban a különbség több mint két és félszeres. Ez tehát azt jelenti, hogy

egy 50 négyzetméteres lakásért az Operánál átlagosan 13 millió forinttal kell többet kicsengetni, mint a II. János Pál pápa tér környékén.

A tranzakciók alapján egyébként a drágább metrómegállók vonzáskörzetében hajlandóak is mélyebben a zsebükbe nyúlni a vásárlók: ha az árszinteket vizsgáljuk, akkor a legolcsóbbak a 3-as metró ellentétes végein található állomások: a Forgách utca és a Határ út (6,9-7 millió Ft), a legdrágábbak pedig a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere (30 millió Ft).

{{EMBED:otthonterkep.hu/embed?q=Budapest&s=elado&o=ertekesites2014&lat=47.481016589036074&lng=19.129600524902344&z=11}}

Az egyes metróvonalak a megállók árainak átlagolásával sorba is rendezhetők, talán kevésbé meglepő, hogy a Földalatti az első (322 ezer Ft/nm), hiszen a város patinás környékét öleli fel. Némiképp leszakadva következik az M2-es vonal (281 ezer Ft/nm), ahol meredekebben esnek az árak a pesti oldal felé a budaival összehasonlítva. Alig végzett előrébb az M4-es (254 ezer Ft/nm) a 3-as metrónál (248 ezer Ft/nm).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Várhatóan a külsőbb, alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező megállók előbb-utóbb drágulni fognak, ha folytatódik a VIII. kerület rehabilitációja. A 3-as metró megállóinak alacsonyabb árait pedig az is magyarázza, hogy mindkét irányban mélyen behatol a kisebb presztízsű külsőbb kerületekbe is, így a drágább belső megállók súlya kisebb

- tette hozzá az eredményekhez Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője.

Felmérésünk módszertana:

Az FHB Index adatbázisa alapján állítottuk elő a budapesti metrómegállók környékének jellemző lakásárait. Munkánk során a 2014. év teljes, illetve a 2015. év eddig beérkezett, teljes tulajdonrész vételét érintő budapesti tranzakcióit használtuk fel, majd kiszűrtük a kiugró (nem releváns) árral és alapterülettel rögzített megfigyeléseket az adatbázisból.

Ezt követően az utcanév és irányítószám kombinációkat GPS koordinátákkal láttuk el, és a BKK honlapjáról letölthető megálló adatbázis felhasználásával párosítottuk az egyes tranzakciókhoz legközelebb eső metrómegállókat. Akkor tekintettünk egy tranzakciót egy bizonyos megállóhoz tartozónak, ha az a megálló 200 méteres sugarában található. Ettől csak abban az esetben tértünk el, ha:

  • 20-nál kevesebb tranzakciót sikerült besorolni, ekkor megnöveltük a vonatkozó kör sugarát
  • egy tranzakció két megállóhoz is került, ekkor a közelebbihez soroltuk be.
A Széchenyi fürdő esetén nem adtunk meg árakat, mivel az állomás a Városliget közepén található, így a legközelebbi tranzakciók is közelebb találhatók a szomszédos Mexikói út és Hősök tere megállóhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem