9 °C Budapest

Nem tudunk leállni: ezért olyan brutálisan drágák a lakások

2018. december 3. 17:30

Az idei év rengeteg változást hozott az ingatlanpiacon, a kormányzati ösztönzők változásai mellett, a stabilizálódó hitelpiaci tendenciák, és az újépítés felfutása is jelentős hatással volt a keresletre és kínálatra egyaránt. Országos átlagban kétszámjegyű volt az emelkedés mértéke, Budapesten némely esetben ez a 20 százalékot is túllépte, míg vidéken 9-12 százalékos volt az áremelkedés. 2019-ben a Duna House szerint továbbra is erősödés várható az ingatlanpiacon, ez az árak és az ingatlanpiaci forgalom emelkedését és az ehhez szorosan kapcsolódó jelzáloghitel piac növekedését fogja jelenteni.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az idei év elején a Duna House 10 százalék körüli áremelkedést jósolt 2018-ra, amely beigazolódni látszik - írja a vállalat közleményében. Az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek.

2018 a várakozásoknak megfelelően telt, az árak és a tranzakciószámok egyformán sokat emelkedtek. A tavalyi rekordszámú ingatlan adásvételt az idei forgalom nagy valószínűséggel meg fogja haladni, a január-november közötti időszak idén 3 százalékkal erősebb, mint az egy évvel ezelőtti. A panellakások ára évről-évre közelíti a használt tégla ingatlanok árát, sőt, vidéken a két lakástípus négyzetméterárának átlaga már közel azonos. A fővárosban a tégla lakások 24,8 százalékkal drágábbak, mint a panelek, de ez a különbség egy évvel korábban még 28 százalékos volt

 - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője

Várhatóan tovább nő a lakásvásárlások száma

A Duna House elemzői szerint a következő évben is élénk lesz a piac. A folyamatosan növekvő tranzakciószám dinamikája jövőre is megmaradhat így ismét a 160-180 ezer közötti sávba várják az adásvételek számát, amely nagyban függ majd az újépítésű projektek kifutásától is. Az újépítésű lakások piacán 15-20 ezer új lakással számolnak a Duna House szakemberei. Árak tekintetében szintén további emelkedés várható, ennek dinamikája országosan 8-12 százalék lehet, míg Budapesten ennél magasabb 10-15 százalékos ingatlanár emelkedés is elképzelhető. Az új lakáscélú hitelek volumenében ennél is nagyobb mintegy 20-30%-os bővülést várnak az elemzők.

A lakáspiaci sajátosságok és a gazdasági mutatók alapján további élénkülésre készülhetünk a hazai lakóingatlanok piacán, amely az árakban és a forgalomban is érezhető lesz

 - összegezte a várakozásokat Benedikt Károly.

Az árak megállíthatatlanul nőnek

Az albérletek ára nőtt a legkevésbé, Budapesten 4,5, vidéken pedig 9 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy idén az albérletek átlagos négyzetméterára már 2549 forint volt a fővárosban, és 1692 forint vidéken. Az eladott ingatlanok közül a használt tégla lakások ára nőtt legkisebb mértékben. Budapesten 14,2 százalékos növekedés után 2018-ban 553 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vidéken 7,7 százalékos emelkedést követően 234 ezer forint volt az átlag.

A házak drágulásának mértéke nem sokkal tér el a használt tégla lakásokétól, Budapesten 14,7 százalék, vidéken pedig 10,7 százalék volt ennek nagysága. Az átlagos négyzetméterár azonban messze elmarad a tégla ingatlanokétól, a fővárosban 366 ezer-, míg vidéken 147 ezer forint a 2018-as átlag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A panellakások négyzetméterárának növekedése igazán nagymértékű volt, Budapesten meghaladta a 20 százalékot (21,5 százalék), de vidéken is ennél a típusnál volt a legnagyobb mértékű az áremelkedés (12 százalék). Így tovább csökkent a panellakások és a tégla ingatlanok ára közötti különbség, vidéken gyakorlatilag ugyanannyit kellett a két típusért fizetni (232-234 ezer Ft/négyzetméter). Budapesten a panelek átlagos négyzetméterára már bőven 400 ezer forint fölött jár, kérdés, mekkora növekedés mellett tudják még versenyképességüket megtartani.

A méretet illetően, mind eladó, mind kiadó lakások esetében az 50-60 négyzetméter közötti ingatlanok voltak a legkeresettebbek 2018-ban. Ez jellemzően nappali és egy, esetleg két hálószobás otthonokat jelent, amely ideális párok, és gyermekes családok részére is.

Az értékesítéshez szükséges idő is folyamatosan csökken, paneleket már 2-2,5 hónap alatt el lehet adni, míg a tégla ingatlanok tulajdonoscseréjéhez 3-4 hónapra van szükség, a legfrissebb adatok szerint. Az értékesítési idő rövidüléséből is látszik, hogy az egyre növekvő árak nem jelentettek komoly akadályt a forgalom növekedésének. Ezt támasztja alá a Duna House tranzakciószám becslése is, amely szerint idén, 2018 novemberéig több mint 143 ezer adásvételi tranzakció történt. A teljes évre 160-180 ezer tranzakciót vártak a szakemberek, ennek a sávnak az aljához fog várhatóan közelíteni az éves forgalom. A forgalom enyhébb növekedésének egyik oka az újépítésű projekteknél tapasztalható időbeli csúszások.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem