6 °C Budapest

Nem lanyhul a magyarok építési kedve: sokkal több engedélyt adtak ki

2019. június 14. 19:30

Az építőipar az idén négy hónap alatt 45,8 százalékos növekedést ért el, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 40,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest. A lakásépítési kedv pedig tartósnak látszik, az év első négy hónapjában több mint 20 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma.

Lakásvásárláshoz keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Továbbra is jó erőben van az építőipar: az év első négy hónapjában az ágazat 45,8 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban a lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazatban 40,2 százalékos volt a növekedés, az infrastrukturális beruházásokat lefedő egyéb építmények esetében pedig 56,6 százalékos volt a többlet az első négy hónapban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítések és az építőipar építőipar kulcsszerepet játszik a gazdasági növekedésben. 

Ez egymásra ható folyamat, ami fordítva is igaz: a GDP-növekedése ugyanis a lakáspiac és az építőipar fejlődését is segíti.

Az építőipar kimagasló teljesítménye jól látható a magyar és az európai GDP-adatokból is. Az első negyedévben elért, kimagasló magyarországi 5,3 százalékos GDP-növekedéshez az építőipar 1,2 százalékponttal járult hozzá, erre pedig évek óta nem volt példa. Ehhez képest az eurózóna teljes GDP-je az idei első negyedévben éves szinten 1,2 százalékkal növekedett. Németországban a növekedés mindössze 0,7 százalékos, Franciaországban pedig 1,2 százalékos volt. 

A magyar építőipar és az eurózóna GDP-növekedése egy az egyben nem hasonlítható össze, de a számok azt mutatják, hogy az építőipar jó teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése az EU-s átlagot meghaladja

 - fogalmazott Balogh László. Az építőipar várhatóan a következő időszakban is jól szerepel, részben azért, mert továbbra is fokozott lakásépítési kedv jellemzi a piacot. Január és április vége között éves szinten 21 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. A családi házaknál 22 százalékos volt a bővülés, a legalább kétlakásos épületekben lévő lakásokra pedig 17 százalékkal több engedélyt adtak ki a hatóságok. Az épületépítési alágazatban az új szerződések állománya idén áprilisban 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, április végén az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány pedig több mint 50 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál. Igaz, az egyéb épületeknél mind az új szerződéseknél, mind a hó végi rendelésállománynál csökkenés látható. 

Az ingatlan.com szakértője úgy látja, ha az építőipar kiemelkedő teljesítménye tovább folytatódik, akkor a magyar gazdaság továbbra is fontos muníciót kaphat ahhoz, hogy a hazai gazdasági növekedés rövid és középtávon meghaladja az Európai Uniós átlagot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm