13 °C Budapest

Nem csak a háziorvosok szorulnak praxistámogatásra

2016. augusztus 2. 16:30

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. De nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására - mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarországon 260 betöltetlen fogorvosi praxis van - hívta fel a figyelmet Hermann Péter. A Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint ennyi szakembert már csak ideig-óráig lehet helyettesíteni, a rendszer tehát elérte a tűréshatárt.

Ha az OEP-finanszírozásban nem találja meg valaki a számítását, akkor nem fog kötni szerződést az OEP-pel, és akkor az a terület ellátatlan marad. Ezt lehet egy ideig helyettesítéssel megoldani. Volt Nyugat-Magyarországon olyan megye, ahol például fogszabályozó szakorvossal szerződést egy vagy két évig nem tudott kötni az OEP, mert nem talált olyan szakembert, aki azt mondta volna, hogy köt vele szerződést. Egyszerűen azért, mert nem érte meg neki szerződést kötni. És ha egy fogfogorvos úgy találja, hogy neki nem éri meg, akkor kialakul ez a bizonyos betöltetlen nagy szám" 

- mondta Hermann. Hozzátette, hogy már megkeresték a kormányt ezzel a problémával.

"Államtitkár úrral sikerült erről beszélni: jelezte, hogy megkapta a levelünket, és hogy természetesen próbálnak ebbe az irányba lépni. Mi azt kértük, hogy ugyanúgy, ahogy a háziorvosoknál is van praxisjog-vásárlási támogatás, letelepedési támogatás, a fogorvosoknál is pontosan ugyanez a probléma, ugyanúgy legyen az ő számukra is ez elérhető. Azt kértük, hogy mint az alapellátás ugyanolyan része, a fogorvosok számára is legyen ez elérhető. Reméljük, hogy ha ezt a támogatást a fogorvosok is megkapják, akkor ugyanez a pozitív hatás nálunk is érvényesül" - mondta Hermann.

Jelenleg 3300 fogorvos van Magyarországon, a 260 praxis betöltése tehát nem halogatható feladat - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Fogpótlástani Klinika igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem