11 °C Budapest

Ne ülj bambán a karácsonyi asztalnál! Ezzel vághatsz fel a rokonoknál

2016. december 24. 07:01

Karácsonykor, amikor összeül a család, sokszor szóba kerülnek a pénzügyek is. Van, aki tájékozott, de van, aki hozzá sem tud szólni a témához. Ilyenkor persze jó, ha mi is hozzá tudunk szólni a témához, ezért összeszedtük, mik voltak a legfontosabb, pénztárcánkat érintő témák, amik a karácsonyi asztal mellett is szóba jöhetnek.

CSOK és NOK

A CSOK és a NOK elsőre úgy tűnhet, hogy a Kacsamesékből megismert Tiki, Niki és Viki távoli rokonai, pedig valójában jelentős mértékű állami támogatásokról van szó, amit otthonteremtésre használhatunk fel. A két rendszer közül a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a lényegesebb, ez ugyanis már 2016. január elseje óta igényelhető, míg a NOK-hoz egyelőre nem juthatunk hozzá.

A támogatási összeg attól függ, hogy hány gyerekünk van, minél több, annál több vissza nem térítendő támogatást kaphatunk az államtól, az eddig megkapott átlagos összeg 2 millió forint körül alakult. A kedvezmény összege nagyban függ attól, hogy használt, vagy új lakást veszünk (ez utóbbinál építkezés is szóba jöhet). Három gyerekkel új lakás vásárlással 10 millió forinthoz is juthatunk, sőt, ilyenkor egy kedvezményes, 3 százalékos fix kamatozású kamattámogatott hitelt is kaphatunk az államtól.

A CSOK egyébként elég népszerű, több tízezer család lakáshoz jutását segítette idén. A rendszerben azonban akadtak problémák, így január 1-től számos ponton változik a rendszer:

  • Könnyebben vehetünk új lakást a tervezőasztalról és
  • Osztatlan közös tulajdonú telekre is lehet építkezni, vagyis lehetőség lesz ikerházak felhúzására is támogatásból.

Még szeptemberben lett könnyebb CSOK-hoz jutni, a magzatot már 12 éves korától figyelembe lehet venni (korábban 24 héttől lehetett), gyám is igényelhet támogatást a szülők halála esetén és ha közeli hozzátartozó szerez tulajdonrészt, akkor nem kell visszafizetni a kedvezményt.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) elvileg a lakáskasszákhoz hasonlóan 30 százalékos állami támogatást ad a megtakarításaink után. A pénzhez viszont nem a megtakarítás végén, hanem a futamidő alatt juthatunk hozzá, az hogy pontosan mikor egy sorrend, illetve sorsolás alapján dől el. Eddig viszont egy erre alkalmas cég sem alapított közösséget, így ez a támogatási forma egyelőre csak papíron létezik.

Durván alacsonyak a kamatok: vegyünk fel hitelt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén rekord alacsony szintre csökkentette az alapkamatot, így a lakáshitelek kamata is 5 százalék körülire csökkent. Kézenfekvő lehet, hogy most kell kölcsönt felvenni, ami alapvetően nem rossz ötlet. A kamatszint azonban a következő 15-20 évben valószínűleg nem lesz olyan alacsony, mint most, ezért pedig nem árt azzal számolni, hogy a törlesztőrészletünk magasabb lesz. Ez ellen két módszerrel vehetjük fel a harcot:

  • Megtakarítást indítunk (lakástakarék később betörleszthető a hitelbe), vagy
  • A futamidő végéig fixált kölcsönt veszünk fel.

Persze azt is választhatjuk, hogy számolunk azzal, hogy később akár 20-30 (extrém esetben 50-60) százalékkal magasabb törlesztőrészletet fizetünk.

Te jó ég, mennyivel nőnek a bérek!

Az év végén sokakat meglepett, hogy a kormány jelentősen megemeli a minimálbért és a garantált bérminimumot. Ennek elsődleges oka, hogy sok ágazatban jelentős munkaerőhiány alakult ki az év során, amely több vállalkozásnál az üzemeltetést veszélyezteti és gátolja a cég növekedését.

Emiatt a minimálbér a jelenlegi 111 ezer forintról

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Jövőre 127 500 forintra,
  • 2018-ra pedig 138 ezer forintra nő.

A garantált bérminimum is emelkedik, 2017-től 161 ezerre, 2018-tól pedig 180 500 forintra.

A kis- és középvállalkozásokat (kkv) úgy próbálják kompenzálni, hogy a szociális hozzájárulási adó 27 százalékról 22 százalékra csökken jövőre, majd 2018-tól további 2 százalékponttal, 20 százalékra csökken. 2018-tól egyébként több lépcsőben a szociális hozzájárulás is csökken majd.

A járulékcsökkentések ellenére sok vállalkozó nehezen tudja majd kigazdálkodni, előfordulhat, hogy valakinek emiatt kell majd bezárni a vállalkozását, azonban a munkaerőhiányt csökkentheti.

Nem lesz gond a nyugdíjakkal!

A nyugdíjrendszer a szakértők túlnyomó többsége szerint hosszútávon fenntarthatatlan, ezért reformra szorul. Az első lépést efelé már meg is tették, igaz, nem egy szokványos módszerrel. 2016-ban bevezették a szülőtartást, amelynek az a lényege, hogy a gyerekeknek kell eltartania a idős szülőket, ha a nyugdíjuk túl alacsony ehhez,

ráadásul, ha ezt nem teszik meg maguktól, akkor ezt akár bírósági perrel is kikényszeríthetik.

Ha a szülő idősek otthonába kerül, akkor az intézmény is perelhet, a gyereknek ki kell fizetnie az öregek otthona költségeit. Persze ez messze nem elegendő a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához, ráadásul számos olyan kérdést is felvet, hogy mi van akkor, ha a gyerek nem tudja eltartani a szülőt.

Emelkednek az üzemanyagárak

Év elején még literenként 300 forintért tankolhattunk, év végére viszont 370 forint környékére emelkedtek az árak. Ez egyrészt az olaj árának növekedése, másrészt a benzinre és a gázolajra kivetett extra adó miatt van így. Erről részletesebb elemzésünket ITT olvashatjátok, míg az üzemanyagon spórolásról ITT olvashatod le korábbi írásunkat.

Címlap: MTI / Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem