15 °C Budapest

Nagyot ütött a koronavírus az építőiparon: Magyarország is keményen megsínylette

MTI
2021. február 17. 16:35

Jelentősen csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben decemberben - közölte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 3,7 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés decemberben az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az euróövezetben 2,3 százalékkal, az unió egészében 2,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés.

Novemberben éves összevetésben az euróövezetben és az unióban egyaránt 0,6 százalékkal csökkent, míg havi szinten 2,3 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal nőtt az építőipar termelése. Tavaly október-decemberben az euróövezetben negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal, éves szinten pedig 2,0 százalékkal csökkent az építőipari termelés a harmadik negyedévi 14,2 százalékos emelkedés, illetve 2,2 százalékos visszaesés után. Az Európai Unióban a harmadik negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest viszont 1,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés október-decemberben.

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest. Decemberben a legnagyobb havi csökkenést Szlovéniából (-13,1 százalék), Franciaországból (-8,6 százalék) és Németországból (-3,2 százalék) jelentették. Növekedést mértek Szlovákiában (9,1 százalék), Romániában (2,2 százalék), Lengyelországban (1,9 százalék) és Spanyolországban (1,8 százalék).

Éves összevetésben növekedés három országban volt Romániában (11,5 százalék), Németországban (2,2 százalék) és Hollandiában (0,7 százalék). A legnagyobb csökkenést Belgiumban (-13,0 százalék), Csehországban (-12,4 százalék) és Franciaországban (-9,7 százalék) mérték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs decemberre vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé. Magyarország építőipari termelése decemberben 3,1 százalékkal csökkent novemberhez képest, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 0,3 százalékkal mérséklődött. Október-decemberben az előző három hónaphoz képest 10,0 százalékkal ugrott meg az építőipari termelés, ami messze a legjobb érték az uniós országok között. Éves összevetésben viszont 4,3 százalékos csökkenést mértek a tavalyi utolsó negyedévben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem