16 °C Budapest

Na ez az igazi rezsicsökkentés: vagyonokat spórolunk egy óra alatt

2016. március 26. 17:35

Vasárnap hajnalban elkezdődik az idei nyári időszámítás szezonja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy órával előrébb tekerjük az időt, hajnali két óra után nem két óra egy percre, hanem három óra egy percre váltanak az órák.

Ebből fakadóan, amikor felébredünk, egy órával később lesz, mint rendesen lenne, továbbá este egy órával később kezd sötétedni. Mindez a szakértők szerint a nemzetgazdaságnak egy 30-40 ezres város energiaszükségletének megfelelő rezsicsökkentést jelent, pusztán azért, mert kevesebbet égetjük a villanyt.

Magyarországon a nyári időszámítást 1954-ben próbálták ki először, aztán '58-ban megszüntették, és csak 1980-ban vezették be újra. Az EU aztán 1996-ban egységesítette a szabályokat, így egész Európában ugyanakkor tekergetjük az órákat, és mindenki teker, nincs kivétel. Világszinten már nincs ilyen nagy összhang, mutatjuk is a Wikipedia ábráját:

A kék területeken van óraátállítás, a narancsszínűeken nincs (de korábban volt), a pirosakon pedig sosem volt. Látható, hogy az USA-ban, Kanadában, vagy Ausztráliában még az országhatárt se kell átlépni ahhoz, hogy óraátállítós helyről nem átállítósra kerüljünk, és az egészet még tovább bonyolítja, hogy a váltás dátuma Amerikában pár héttel az európai előtt van. Tiszta szerencse, hogy az okostelefonok órái maguktól átállnak, és rendet vágnak helyettünk a káoszban.

Az óraátállításnak egyébként a kitalálása óta vannak ellenzői, akik szerint az energiamegtakarítás nem is jelentős, cserébe annyi szervezési bonyodalommal, és potenciális egészségügyi problémával (alvászavarok és hasonlók) jár, hogy valójában nem is éri meg. Legutóbb Oroszország szállt ki az egész óratekergetési buliból, 2011-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem