9 °C Budapest

Mutatjuk, hogy néz ki egy menő lakás 2017-ben + fotók

2017. szeptember 22. 05:30

A magyar vásárlók hagyományosan leginkább az árakat figyelik a bútorvásárlásnál, illetve a strapabíró darabokat keresik, de az aktuális bútortrendekkel is egyre többen foglalkoznak. Egyelőre főleg bizonyos rétegek - például a fiatalabb korosztályok - választásainál került előtérbe ez a szempont, de egyáltalán mi számít mostanában menőnek: az elegancia, a minimalizmus vagy a retro? És milyen a magyarok ízlése, ha az otthonuk berendezéséről van szó? Szakértőket kérdeztünk.

Éppúgy, mint a ruháknál vagy a kiegészítőknél, a bútorok esetében is évről évre változnak a trendek. A bútordivat világában a lakberendezők mellett az olyan események segítenek eligazodni, mint a Milánói Bútorvásár, ahol már több mint 50 éve minden tavasszal láthatóak az év újdonságai. Az idei rendezvény 360 fokos fordulatot vetít előre: az elmúlt évek visszafogottsága után teljesen új irány következik. Vajon vevők lesznek a magyarok az új trendre?

Elfelejthetjük a minimalizmust

Az elmúlt években a bútorkatalógusokat nézve a minimalista stílus uralta a piacot, amelyre a hideg színek és a távolságtartás volt jellemző.

A KIKA bútorlánc lakberendezási szakértői szerint most a természetes, melegséget árasztó formák, színek és anyagok vannak felfutóban: például a kerekebb, íveltebb vonalvezetés, a barátságos pasztell- vagy karakteres sötétebb színek, a steppelt kárpitozások és fahatású felületek jönnek divatba.

Ehhez társul még az abszolút kényelem, illetve a luxus jelleg, akár régebbi korokat idéző búrokkal és kiegészítőkkel.

Bárdóczky Andrea lakberendező is hasonló tendenciákat lát. Szerinte fontos lesz még a kövek használatának térhódítása az otthonokban a bútorokon és a falakon egyaránt. Megjelennek nyersen, csiszolva, akár márvány-, mész- vagy drágakő formájában, asztallapokon, karfákon, fogantyúkon vagy átvilágítva bútorfrontokon.

Ha bútorválasztásról van szó, a magyar vásárlóknak csak egy szűkebb rétegét foglalkoztatják a trendek.

Az örökérvényű, aktuális trendektől függetlenül is ízléses darabok vonzóbbak a magyar vásárlóknak, de leginkább hosszú távra választanak bútorokat. Az új trendek iránt leginkább a fiatalok érdeklődnek

- vélik a szakértők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nálunk még mindig virágzik a retro

Bárdóczky Andrea úgy látja, hogy a magyarok mindig egy kis lemaradásban vannak az aktuális trendekhez képest. "Nálunk nem annyira vevők az újdonságokra, tavaly például minden kékben és szürkében úszott, mert kevesen fogadják be a szürkét. Talán az idén már többen nyitnak ebbe az irányba, de addigra egy újabb hullám jön" - véli a szakértő. Szerinte ennek a lemaradásnak az is az oka, hogy kevés olyan bútorcég van, amely képviseli az európai bútortrendeket: míg az Andrássy úton megtaláljuk az összes nagy ruházati divatcéget, bútorképviseletben hiány van.

A Nyugat-Európában már kifutott retro és vintage viszont még mindig széles körben jelen van hazánkban, és valószínűleg még néhány évig velünk lesz - az utóbbi néhány évben különösen a vintage vonal volt erős a magyar piacon.

A lakberendező hozzátette, hogy a nálunk még nagyon jellemző retroőrület 2-3 éve még Milánóban is erősen tombolt, Nyugat-Európában azonban mára teljesen lecsengett. A KIKA szakértői szerint általában legalább 1-2 év eltelik, mire begyűrűzik hozzánk és elfogadottá válik egy-egy trend, ekkor pedig Nyugat-Európában többnyire már más a divat. A bútorlánc Róbert Károly körúti áruháza egyébként jelentős megújításon esett át, hogy még inkább illeszkedjen az aktuális trendekhez. Ennek apropóján szeptember 22-24-ig az összes üzletben és a webshopban is 15 százalékos kedvezmény jár a termékekre.

Egy új trend, amivel mindenki jól jár

Az elmúlt években világszerte elterjedt még egy új trend a bútoriparban, és ez már a magyarországi bútorláncokban és otthonokban is jelen van: ez a környezetbarát bútorok vásárlása az egészség és a természet védelmének jegyében. Az elmúlt évtizedekben a hagyományos fa építőelemek helyett olcsóbb, egyszerűbben gyártható és felhasználható faipari termékek terjedtek el. Kevesen tudják, hogy a ma már minden háztartásban fellelhető bútordarabokhoz ragasztóként használt műgyanta gyakran tartalmaz formaldehidet, amelyet a WHO (World Health Organization) 2004-ben rákkeltő anyagnak minősített.

A fa bútoroknál akkor óvhatjuk leginkább a környezetünket, ha tömörfát választunk - ezek sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a bútorlapból, MDF-ből vagy farostlemezből készült bútorok és tartósabbak is, ennek megfelelően viszont az áruk is magasabb

 - tudtuk meg a KIKA-tól. Az áruházlánc vásárlóinak körében is egyre keresettebbek a természetes alapanyagú termékek, ennek megfelelően a kínálatban is egyre több ilyen jelent meg az utóbbi években.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm