10 °C Budapest

Mostanában vennél lakást? Ezekről az újdonságokról ne maradj le

2018. május 4. 16:00

Rengeteg ingatlanoldalon böngészhetnek a magyar lakásvásárlók, mégis rendszeresen élnek át kudarcot, főleg a kamuhirdetések és az ingatlanosok trükkjei miatt. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben a közösségi oldalakon is egyre nagyobb szerepet kap a lakás- és albérlet-közvetítés. Pedig jóval hatékonyabb és kényelmesebb megoldások is vannak, amelyekkel a kanapéról sem kell felállni ahhoz, hogy körbejárjuk a kiszemelt lakást, sőt, azt is ellenőrizhetjük, hogy mennyire tiszta a levegő a környéken.

A digitalizáció térnyerése számos más szektorral együtt a lakáspiacot is teljesen átformálja: teljesen más lehetőségek állnak rendelkezésre, mint 1-2 évvel ezelőtt, szinte a kanapét sem kell már elhagyni ahhoz, hogy eladó lakásokat nézzünk. A fejlődés pedig nem áll meg, és ebben főleg a bővülő adatgyűjtési lehetőségeknek és a mesterséges intelligenciának lesz meghatározó szerepe. A recept ugyanaz, mint a pénzügy területén: adott egy nagy múltú iparág, amelynek működését egyre több informatikus csapat igyekszik saját szolgáltatásaival hatékonyabbá tenni. Éppen erre tesz kísérletet a Livlia nevű magyar startup, amely egy újgenerációs online ingatlankereső oldallal alakítaná át a lakáskeresést.

Ercsey-Orbán Péter, a Livlia társalapító-vezetője

Hiányoznak az igazán korszerű megoldások

A helyzet sajátos olyan szempontból, hogy a lakáspiacnak hagyományosan a telkek és az épületek adják az alapját, most azonban mégis a technológia és az információ világa forgatja fel fenekestül. Ercsey-Orbán Péter szerint bár az ingatlanközvetítés és a kapcsolódó online adatbázisok hazai piaca telítettnek mondható, az igazán korszerű digitális megoldások nagyrészt hiányoznak.

Franciaországban például vannak olyan oldalak - ezt egyébként mi is heteken belül bevezetjük - ahol még azt is meg lehet nézni, hogy bizonyos napszakban hogyan vetülnek az árnyékok a kiszemelt házra

- mondta el a Pénzcentrumnak egy korábbi interjúban a Livlia társalapító-vezetője, aki úgy látja, hogy Magyarországon is van létjogosultsága a hasonló eszközöknek, főleg most, hogy lassan felnő az a generáció, amelyik teljesen otthonosan mozog a digitális világban. A Livlia egy térkép alapú alkalmazás, amelyet a fejlesztés során új technológiákat használva igyekeztek minél hatékonyabbá tenni.

Mit nyernek a lakásvásárlók?

1) Testre szabott keresés

A klasszikus funkciók ezen az oldalon is elérhetőek, mint a városra, árra vagy méretre szűrés, és természetesen van CSOK-szűrő is, ezt az alapot turbózták fel új megoldásokkal és plusz szűrőfeltételekkel. Például diák, szingli, párban élő és családos lakáskereső is a saját igényeire szabott találatok között böngészhet, ahogy az is, aki befektetési céllal vásárolna vagy bérelne ingatlant. Emellett a munkahely vagy a gyerek óvodájának megadásával a program minden egyes lakáshoz kiszámolja, hogy autóval, tömegközlekedéssel, bringával és gyalog mennyi időt vesz igénybe a közlekedés. A szokásos kerületenkénti válogatások mellett pedig a leginkább légszennyezett vagy fényszennyezett környékek, illetve a legtisztább levegőjű lakások leválogatása is lehetséges, de megkereshetjük azokat az ingatlanokat is, ahol látni az erkélyről csillagokat.

A Livlia keresőfelülete

2) Előnyben a jó hirdetések

A másik nagy újítás a minősítési rendszer, vagyis minőség alapján listázzák a hirdetéseket. Ebben az az újdonság, hogy Magyarországon jelenleg a legtöbb ingatlanportál kreditrendszerrel működik, ami azt jelenti, hogy ha a hirdetés feltöltője a találati lista elején szeretné látni a hirdetést, akkor fizet. Ez torzítja a piacot, hiszen azok a hirdetések sorolódnak előre, amelyekért többet fizettek, akkor is, ha azoknak a minősége alacsony.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Livlia alapítói szakítottak ezzel a rendszerrel: nincsenek kreditek, a szolgáltatást használó ingatlanirodák egy alapdíjat fizetnek, a szoftver pedig a minőség alapján szortírozza a hirdetéseket. A felhasználóknak természetesen ingyenes a felület használata.

A feltöltés után a szoftver egy pontszámot társít az adott hirdetéshez, amely egyrészt annak minőségi jellemzőiből, a fotók és az információk minőségből és mennyiségéből, másrészt ingatlanirodai referensek által adott értékelésekből áll, melyekbe a felhasználók visszajelzései is beleszámítanak.

3) Kényelem a köbön

Egyre többen bonyolítják okostelefonról az ingatlankeresést, így természetesen Livlia mobilapplikáció is van, illetve a nemrég - Magyarországon elsőként - elindult az oldalhoz tartozó ingatlanbot. A (chat)botok mesterséges intelligencia felhasználásával működő programok, amelyek képesek kommunikálni az emberekkel, chatelni velük, például a Messengeren keresztül. Ez lényegében azt jelenti, hogy már a chatprogramon is lehet ingatlant keresni: ha a felhasználó felmegy az oldalra, a jobb alsó sarokban látja a Messenger ikont, amivel egyből megnyitható a chatablak, és a Livlia megkérdezi, hogy ajánlhat-e ingatlant. Körülbelül 4 kérdés és a Facebook-adataink alapján rögtön tud is nekünk javaslatokat tenni, sőt, még hitelajánlatokat is.

Költöznél, vagy ingatlanba fektetnéd a pénzed?
A LAKÁS 2018 kiállításon a Millenárison a legnagyobb fejlesztők legújabb projektjeikkel lesznek jelen május első hétvégéjén. A belépés ingyenes!

Ezzel nincs vége az újítások sorának

A fejlesztéssel nem áll le a magyar csapat, számos újdonság várható a közeljövőben és hosszú távon is. Hamarosan szeretnék bevezetni az alaprajz alapú szűrést, jelenleg erre készülve adatgyűjtési módszereket használnak arra, hogy a feltöltött képekből kihámozzák az alaprajzokat. Ha bizonyos mennyiség átfutott a rendszeren, akkor tudnak sémákat generálni, és ez alapján is lehet majd keresni ingatlanokat. A másik új szolgáltatásuk az eladó vagy kiadó ingatlanok virtuális 3D sétával történő megjelenítése, ami külső partnerek segítségével történik.

Egyelőre sokkal több az oldalon az eladó, mint a kiadó lakás, de már elkezdtek tárgyalni potenciális, nagy partnerekkel, akik célzottan kiadó ingatlanokkal foglalkoznak. Őket is szeretnék bevonni a szolgáltatásba, úgyhogy jó eséllyel növekedni fog a kiadó ingatlanok száma, és természetesen lakáskiadással foglalkozó magánszemélyeknek is elérhető a szolgáltatás. Ercsey-Orbán Péter hangsúlyozta, hogy nem versenyezni akarnak a piacvezető szereplőkkel, inkább szeretnék megnyitni egy új lehetőséget a magyar online ingatlanpiacon, ez pedig a minőségi ingatlankeresés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm