Mindenki másképp csinálja: jókora eltérések a rezsiszámításban

Pénzcentrum
2013. június 18. 09:32

Az eltérő módszertan miatt más eredményeket mutatott ki a magyar és az uniós statisztikai hivatal az itthoni lakossági áram- és gázárak változásáról - írja a Napi Gazdaság.

Jelentősen eltérő képet mutat a magyarországi energiaárak alakulásáról a KSH és az Eurostat adatközlése, az uniós statisztikai hivatal szerint 2011 és 2012 második féléve között év/év alapon 1,9 százalékkal csökkent az áram, illetve 8,6 százalékkal nőtt a gáz ára a lakossági szegmensben, a KSH fogyasztóiár-indexe szerint azonban 2011 és 2012 decembere között az áram 3,1, a gáz pedig 4,2 százalékkal lett drágább. A 2012. második félévi adatokat a magyar energiahivatal biztosította, egy rögzített módszertan alapján − közölte az Eurostat. Az uniós szervezet szerint vélhetően módszertani eltérések állnak a merőben más eredmények mögött, az Eurostat azonban minden tagállam adatait ugyanazon eljárás szerint gyűjti be és dolgozza fel. A Magyar Energia Hivatal jogutódjaként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint ugyanakkor az Eurostat által közölt végfelhasználói árakat nem a hatósági díjak, hanem az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők adatszolgáltatása alapján határozták meg.

Az Eurostat módszertana szerint az adatok nem a teljes lakossági szegmensre vonatkoznak, illetve versenypiaci árakat is tartalmaznak. A MEKH szerint az adatszolgáltatás nem folyamatos, illetve az adatok sem elég részletesek, nem tartalmazzák külön a díjelemeket és azok változását, például a rendszerhasználati díjakat − a hatósági árak változását ezért az Eurostat által közölt adatok nem követik teljes mértékben (a lakossági áram árában például a rendszerhasználati díj 1,9 százalékos részaránnyal szerepel). A hivatal szerint ezt az anomáliát már korábban érzékelte, ezért is szerződött idén a finn VaasaETT céggel, amely − az osztrák E-Control felkérésére − 15 éve végez havonta ár-összehasonlító vizsgálatokat Európában, mind az áram, mind a gáz területén. A májusban kötött szerződés értelmében nyolc országgal, köztük Magyarországgal bővül a vizsgált országok köre, így novemberre már megfelelő módszertannal készült adatok állnak rendelkezésre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm